2a Assemblea del Procés. Seguim avançant!!!

El diumenge passat, vàrem fer la 2a Assemblea del Procés Constituent a Arenys, a l'Ateneu. Aquí hi trobareu els punts que vam tractar-hi i les accions concretes per anar treballant. No cal dir, que tothom que vulgui, pot apuntar a les comissions de treball que van sortir de l'Assemblea, com també fer els comentaris oberts que creieu convenients.

 
Acta de la 2a Assemblea del Procés Constituent a Arenys

Ens trobem més d'una trentena de persones a la sala d'actes de l'Ateneu Arenyenc, el diumenge 22 de setembre a les 7 del vespre.

Aquests són els temes que tractem, i s'hi detallen també les accions concretes que en surten:

 

1. Informacions Procés Constituent
La Mariona Maresma informa a l'Assemblea Arenys de les informacions més destacables de la trobada del Grup promotor del Procés Constituent  que va tenir lloc el dissabte 21 de setembre a Barcelona.

Avaluació acte 11S Encerclem la Caixa:
Assistència massiva / Poc ressò mediàtic dels mitjans convencionals / Desmentiment que fos un acte en paral·lel a la ViaCatalana. Oficialment hi estava inclòs hi havia hagut trobades entre ambdues organitzacions en sintonia. /Incidència amb la confecció de les samarretes a països deslocalitzats. Un fet que s'ha de garantir que no torni a passa.
Acte de presentació dels Procés Constituent a Monjuïc.
El diumenge 13 d’octubre tindrà lloc l’acte central de presentació del Procés Constituent a les 11, a les Fonts de Monjuïc de Barcelona.  Intervencions dels ideòlegs del procés,  i actuacions musicals de diverses persones que donen suport a la proposta: Tortell Poltrona, Gerard Quintana, Lídia Pujol.
Caldran voluntaris per a l'acte. (organització, activitats, economia...).
Altres dates Procés Nacional:
26 d'octubre: formació dinamitzadora.
16 de novembre: debat simultani Assemblees locals per debatre el Procés Constituent.
30 de novembre: Accions locals simultànies: Encerclar el Clínic / Encerclar el Parlament/propostes migració/entorn reforma energètica.
Altres informacions:
Manifest contra beatificacions massives.
Transparència comptes bancaris, Estat de comptes i informació que ha calgut deixar d'operar amb Triodos Bank perquè els ingressos no es poden fer de manera automàtica.
Treball perquè el portal web del Procés sigui més àgil i lliure.
S'acorda que la propera trobada de grups motors serà el 9 de Novembre a les cinc de la tarda.
Es comenta que cal escoltar més les Assemblees Locals, i que aquestes han de ser més partícips en el rol organitzatiu.

 

2. Procés Constituent a Arenys de Mar
Comentem en primer lloc que treballarem els punts proposats per a l'Assemblea d'avui amb un grup únic, i que anirem intervenint en els punts previstos en el primer bloc temàtic, per fer diagnosi, apuntar accions concretes o fulls de rutes en els temes. La idea és establir un mecanisme per arribar a aconseguir conclusions i síntesi en els temes tractats.

Així obrim el bloc de Drets Socials i Salut. que inclou temes com la salut, l'educació públic, o temes concrets com la pobresa, l'atur, el risc social....

 

EDUCACIÓ:

Llei Wert /Lomce: hi ha molta gent que desconeix el seu abast i no sap que representa ni les seves afectacions.

Es proposa:

 • Treballar conjuntament amb les Ampes, Plataforma SOS Educació i Marea Groga. 
 • Que els centres I l'Ajuntament es puguin declarar insubmisos a la seva aplicació.
 • Que el Procés pugui coordinar accions concretes informatives i reivindicatives: campanyes a les cartelleres del centre, acte públic obert, obrir debat.
 • En el cas de l'Institut comentem que els pares difícilment llegiran les cartelleres, però que es poden fer altres accions perquè els alumnes es converteixen en protagonistes: portal web, per exemple..
 • Buscar també la complicitat i coordinació amb els diferents Consells Escolars de cada centre, el Consell Escolar Municipal.
 • Fer xarxa també amb les Assemblees del PC veïnes.

 

I també:

 • Donar suport i intensificar la campanya de les samarretes grogues als centres eductius arenyencs.
 • Fer un inventari de les retallades i l'afectació que tenen a cada centre en col·laboració dels agents esmentats.
 • En aquests moments sabem de temes concrets com la pèrdua d'una jornada de mestre al Joan Maragall, d'una vetlladora a l'Escola Sinera, o que a l'Institut no han arribar els fons per al manteniment, peró cal fer la diagnosi acurada de cada centre. Cal conèixer també elements com la ràtio d'alumnes per classe, les beques de menjador i d'altres. 
 • Les retallades no s'acaben, i ja hi ha anuncis d'altres afectacions importants Cal estar-hi al damunt.
 • Parlem de l'educació pública de l'escola bressol a la Universitat.Pública, laica i catalana.

 


SALUT

L'Hospital de Mataró, el nostre equipament de referència està patint retallades grosses: urgències col·lapsades, derivació de pacients a la privada, tancament de llits i cues d'espera visites i atenció mèdica.

El Consorci Sanitari del Maresme i la Selva (Calella/Blanes),  a banda de viure temes convulsos jurídics, polítics i financers, Hi a una problemàtica molt important laboral que afecta a un miler de treballadors. A més, s'estan tancant serveis importants que s'estan desplaçant a ABS de la zona. El servei de traumatologia acabar només oferint-se a l'Hospital de Calella.

S'esmenta en aquest cas, la publicació de Cafè amb Llet: Artur Mas, on son els meus diners?, que il·lustra amb proves quina és la situació anòmala que s'està produint al Consorci amb la complicitat de directius i polítics dels Ajuntaments d'abast.

Hi ha professionals a l'Assemblea que coneixen molt bè el cas de les retallades en les horaris dels CAPS de referència (nocturns i caps de setmana) que afecten a les poblacions de Caldes d'Estrac, Llavaneres, Sant Vicenç. Sant Iscle i els dos Arenys.

Ens expliquen que al CAP d'Arenys no ho notem tant perquè el torn rotatori dels metges i infermeres dels CAPS d'Arenys de Munt i Sant Vicenç, reforcen el d'Arenys, i que tots acaben fent les guàrdies a la nostra població. Però que potser aquesta situació no es perllongui en el temps.

Al col·lectiu d'infermeres els està afectant especialment el canvi de guàrdies i les retallades del col·lectiu. S'han produït desajustos molt importants. És el cas dels diumenges a la nit per exemple, que hi ha dos metges, i una sola infermera per a 5 poblacions amb un volum de pacients molt important.

El tema ràtios també és molt preocupant, a Pineda per exemple hi havia 4 pediatres per a una població estimada de 13 mil nens, i ara en queda un.

Es posa sobre la taula també la possibilitat que es pugui produir canvi amb les guàrdies nocturnes i de cap de setmana, i que als arenyencs ens toqui per exemple tenir que desplaçar-nos a Llavaneres.

 • S'acorda que com en l'àmbit d'educació també caldria fer un inventari de retallades i d'afectacions als equipaments (personal, guàrdies, volum de gent atesa, derivacions...).
 • Quedem que es posi en marxa un grup de salut, que se n'encarregui de l'inventari i de difusió de la situació.
 • Mirar d'aconseguir informació de sindicats, de les direccions dels CAPS, i entrar en contacte amb associacions d'usuaris.

 

ACCIÓ SOCIAL:
Posem sobre la taula temes com l'atur arenyenc, la formació, el risc social, les beques de menjador, el Banc d'aliments frescos, i el repartiment d'aliments d'entitats del tercer sector com Càrites o Creu Roja.

Parlem també del menjar sobrant que generen supermercats i grans superfícies i que encara no s'està coordinant la seva recollida per formar part del Banc d'Aliments únic. Esmentem incidències concretes de gent que recull a contenidors de firmes comercials que no han entrat en el procés de repartiment amb dignitat per a les persones.

 • Acordem que en la línia d'inventariar, conèixer, diagnosticar i poder actuar, proposem de fer una trobada monogràfica sobre el tema social on puguem convidar al màxim d'agents que treballen el tema (Serveis Socials, Defensor del Ciutadà, Càrites, PAH d'Arenys de Munt, Creu Roja.....).
 • Acordem que la data proposada pugui ser el dijous 24 d'octubre a les 8 del vespre al Calisay.

 

I encara més
Surten també d'altres temes com els pressupostos participatius, el model de gestió que volem per Arenys, com mantenir a la gent informada dels temes que els afecten.... som conscients que queden molts temes sobre la taula, però portem molta estona de debat, i acordem que no ens ho podem acabar tot en un sol dia... I que seguim treballant, ara ja en objectius també concretats en aquests àmbits.


ORGANITZACIÓ:

Proposem de canviar de dia per veure si ho fem entremig de setmana hi pot venir més gent. Es proposa traslladar de moment les Assemblees els darrers dijous de cada mes.

Surten tres comissions de treball (obertes a tothom) per anar desenvolupant els temes i les accions proposades.

Educació:
Mariona, Gemma, Eve i Eli.

Salut:
Margarida, Roser, i Anna.

Social:
Magda, Montse, Laura i Isabel.


--

Procés Constituent Arenys

Blog: arenyautes.cat/procesconstituent
Facebook: facebook.com/procesconstituentarenys
Twitter: @PConstitArenys

www.procesconstituent.cat

 

Afegeix un comentari nou