Ales de fada, o fades als rial
Enviat per enricbadosa el
Segurament, sobretot els de la meva generació, hem tingut de petits cucs de seda. Amb il·lusió sortint del "cole" anavem al rial a agafar fulles de les moreres. Així varem aprendre que hi ha coses que canvien dràsticament, i que uns cucs abutifarrats que només menjaven es transformaven amb unes papallones blanques que no podien volar. Allò era la primera noció del que és un procés molt típic a molts insectes, la metamorfosi. Els lepidòpters, les papallones, són un clar exponent d'aquest màgic procés en el que una larva golafre, la eruga, es transforma en una bella papallona adulta, l'imago. La primera té la funció estricta d'alimentar-se i el adult de reproduir-se. Algunes papallones adultes arriban a no tenir sistema digestiu i a viure escassos dies o hores.
A Arenys tenim el privilegi de tenir una de les papallones més grans d'Europa amb una certa abundància, la papallona rei (Papilio machaon). A Anglaterra és tant escassa que està estrictament protegida i hi a programes especials de gestió de l'espècie.
Durant aquests primers dies de forta calor podem veure la papallona rei volar ràpidament per els camps, rials i qualsevol espai obert. durant la vintena de dies que viu un adult, l'hi agrada xuclar les flors de l'anís i del fonoll on de vegades hom la veu amb les ales esteses, reposant al sol. Viu en tres generacions de la primavera fins a la tardor. És una papallona molt comuna a l'estiu i hom la troba sovint als jardins.
Les erugues menjen preferentment les fulles de les plantes apiàcies o umbel·líferes, com la pastanaga borda, la pastanaga, l'anet, el fonoll, la xirivia i el comí de prat. Tenen un òrgan conegut com a "osmeterium" que pot emetre un líquid pudent per a espantar llurs enemics.
Aquesta bonica papallona, res té que envejar ales papallones d'altres latituts per la seva mida i bellesa.