Als nostres rius hi ha tortugues

A Catalunya hi ha dos tipus de tortugues aquàtiques autòctones que viuen als nostres rius.

La tortuga de rierol (Mauremys leprosa) és la més abundant i a la Tordera s'hi troba una de les millors poblacions de Catalunya. La podem trobar des de finals d'hivern a mitjans de tardor prenen el sol a la vora del riu. És una espècie omnívora, i per reproduir-se pon els ous a platjetes que poden estar fins algun centenars de metres de l'aigua. S'ha vist que poden fer moviments de fins a uns 20 km des de Sils fins la desembocadura de la Tordera. A aquest riu la trobem des de Santa Maria de Palautordera fins a la pròpia desembocadura.

La tortuga d'estany (Emys orbicularis és més rara i està en forta regressió i les millors poblacions les trobem a les comarques gironines, i les densitats més importants s'han detectat a la Sèquia de Sils. A diferència de l'espècie anterior, que prefereix viure en llocs amb aigua corrent, habita en estanys o canals amb aigua estancada. A la Tordera és molt escassa i si ha detectat com a mínim 6 exemplars, procedents de Sils, tal com s'ha demostrat amb el marcatge d'individus.

Aquestes esècies són sensibles a les infrastructures que trenquen i fragmenten el seu habitat, com l'AVE, carreteres, autopistes, calalitzacións i conduccions d'abastament d'aigua. També l'extraccio de l'aigua del riu o del freàtic. Ara també són perjudicades per la presència de la tortuga de Florida (Trachyemys scripta)espècie al·loctona procedent de Nord América, i introduida per l'alliberament al medi d'animals en captivitat comprats com a mascota. Si algú s'ha de desfer d'individus que ha comprat, hauria de trucar als agents rurals per què se'ls emportin, mai alliberar-los.

Afegeix un comentari nou