Barrufets bromistes, mentiders o covards?

Una de les raons de la gran desafecció existent entre la ciutadania i la política (segurament hauria de dir “i els polítics”) és el reiterat incompliment de les promeses electorals. Aquesta afirmació no és una opinió personal –i per tant, subjectiva- sinó part de les conclusions (veure pàgina 24) de la publicació “Ciutadania i discursos de la desafecció política a Catalunya” signada per Francesc Xavier Ruiz Collantes, Catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i finançada per la Direcció General de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya.

Quan parlem d’incompliment de promeses electorals no ens referim a les propostes del programa que no han estat implementades per diferents raons (per exemple, a la insuficiència de recursos per dur-les a terme) sinó a aquelles decisions que es prenen de forma deliberada i que contravenen allò que s’ha promès al moment de demanar el vot.

Aquí a Arenys de Mar, ja n’hem tingut un primer tast amb l’afer “Dedicacions exclusives d’alcalde i regidors”, el qual va ser conseqüentment denunciat, tant a través d’aquest vídeo que descobreix de forma clara i gràfica els incompliments de CiU, com de la intervenció de l’Annabel Moreno i Nogué, regidora d’ERC a l’ajuntament d’Arenys de Mar, en el ple del dia 6 de juliol de 2011. Ha estat tan flagrant aquest incompliment que l’alcalde de CiU, l’Estanis Fors, ha hagut d’acceptar públicament la seva errada (pàgina 2). Potser tampoc li ha sortit tan car entonar aquest “mea culpa”. Seria ara alcalde si no hagués fet aquesta promesa electoral?

Però la sorpresa ha estat comprovar com aquests barrufets, rondinaires en l’anterior mandat, s’esforcen dia sí dia també a esdevenir barrufets mentiders.

Durant la campanya electoral, totes les forces (amb bon criteri), situaven les polítiques orientades a la creació de treball i a l’estímul de l’activitat econòmica com a gran prioritat. Alguns explicitaven fins i tot el compromís d’agilitzar l’obtenció de llicències i permisos per obrir nous establiments.

L’alcaldable de CiU, Estanis Fors, ara ja alcalde, deia en el debat del 15 de maig que una de les prioritats seria “Reduir traves administratives”. Ho podeu escoltar en la primera afirmació d’aquest vídeo.

L’alcaldable del PP, Belén Quintero, ara regidora de govern, afirmava al mateix debat “nosaltres recolzarem l’emprenedor”.

I finalment, l’alcaldable del Bloc, Alejandro Acero, ara també regidor de govern, sentenciava que calia “eliminar les traves administratives i l’excessiu temps per obtenir el permís d’obertura per a totes les activitats”.

I encara més, el Bloc va presumir de “respecte a allò que es promet” en l’acte de presentació d’ Alejandro Acero com a alcaldable el dia 26 de març a la sala d’actes de la Biblioteca de la vila.

Doncs resulta que en el primer ple amb contingut polític, celebrat el passat 27 de juliol, el govern municipal (CiU + PP + Bloc) va portar a aprovació una proposta per suspendre durant un any l’atorgament de llicències d’activitats, tal i com recollia Ràdio Arenys en aquest apunt al seu web.

Ostres, no havíem quedat que facilitaríem les coses als emprenedors i estimularíem l’activitat econòmica? No havíem d’agilitzar els tràmits administratius i accelerar la concessió de permisos? Almenys aquestes eren les “promeses” dels qui ara són a govern!

Sortosament la prohibició no va prosperar perquè en el ple l’oposició va posar la dosi de seny que a aquest govern li va mancar intentant vestir un sant, desvestint-ne un altre. L’argumentari de la regidora d’ ERC, l’Annabel Moreno i Nogué, defensant el vot contrari a la prohibició va deixar la rèplica del regidor ponent, l’Alejandro Acero, buida de contingut.

Què ha passat?

O bé els regidors de govern eren “barrufets bromistes” en campanya electoral -o potser eren “mentiders”?- o bé són “barrufets covards” que defugen agafar el brau per les banyes.

Parlem clar, la cosa no té a veure amb activitats econòmiques. El “problema” es diu “mesquita”. I és clar, com eludim parlar de mesquita? Doncs prohibint l’atorgament de llicències. Fantàstic, regidors i regidores de CiU+PP+Bloc. Que “pringuin” aquells qui vinguin amb una proposta emprenedora i de risc personal, perquè és preferible incomplir les promeses electorals que ser valents. Oi?

Com trobo a faltar gent valenta en la presa de decisions!

S'han parat a pensar que si parlem (sense embuts i de forma serena i responsable) de mesquita, probablement obtindran un ampli consens polític?

PD: Lamento si ofèn algú aquest apunt quan encara no han passat 100 dies, però ser lleial i respectuós amb el que es promet és més important que un gest de cortesia, que val a dir, que un també se l’ha de guanyar.

1 comentari

Afegeix un comentari nou

Comentaris

esperanceta

Alerta amb la SGAE

Enviat per esperanceta el Dll, 08/08/2011 - 20:23

Alerta amb la SGAE pels drets d'autor!