CAIN

He acabat de llegir CAIN de José Saramago, i m’ha deixat tant bon regust que ho vull compartir.

El prota és el mateix Cain, que pateix les humiliacions del seu germà, sense que deu, clarament favorable als afalagaments de l’Abel, tingui miraments cap a ell. Sense poder aguantar més, passa el que tots sabem, el mata.

Desprès de negociar amb deu el seu càstig, el condemna a viatjar erràticament pel mon i els temps. Es troba amb diversos personatges bíblics amb els que es relaciona, i els fa veure que les decisions de deu no solen ser correctes n molt menys justes. Hi ha alguna pinzellada d’erotisme, que no fa mal.

Abraham, Job, Moises, Noé, són alguns dels personatges amb els que interactua.

L’autor presenta a Cain com un home carregat d’escepticisme envers a la totpoderosa, omnipotencia, ambigua i dubtosa bondat de deu. I amb fortes dosis de cinisme.

José de Sousa Saramago va néixer a Azinhaga, Portugal, el 16 de novembre de 1922 i va morir a Lanzarote, el 18 de juny de 2010.

Ha estat escriptor, novel•lista, poeta periodista i dramaturg. Fou guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l'any 1998. L’Acadèmia Sueca destacà la seva capacitat per “tornar comprensible una realitat fugissera, amb paràboles sostingudes per la imaginació, la compassió i la ironia”.

Un altre article sobre el mateix, aquí. I la seva biografia.

Afegeix un comentari nou