Carrers d'Arenys de Mar (i la platja de la Picòrdia)

 

Ara ja fa unes setmanes, abans de Sant Jordi, vàrem presentar el llibre “Carrers d'Arenys de Mar” de Joaquim Cassà, en un acte a la Biblioteca que hi va participar l'autor, l'editor, el rector i l'alcalde. Un llibre que s'inscriu en la col·lecció *memòria -amb l'afegit SXX- que promou CREA'T edicions.

 

Un treball extens i complet sobre Arenys de Mar que té com a referència els articles sobre els carrers d'Arenys que de forma constant i continuada -durant 10 anys- el Sr Cassà va anar presentant des de les pàgines d'Arenys Vida Parroquial.  No es un treball inèdit  però sí que ho és en el format revisat i més complet que hem aconseguit fer amb l'edició del llibre. Esdevindrà una referència de la nostra memòria local. L'autor en el text introductori del llibre explica com va ser la seva gestació i el rector, mossèn Elies, en va fer una acurada  presentació on destacava que “el Sr. Cassa ha trobat i transcrit la paraula -la vida- que hi a  darrera de cada carrer d'Arenys”.

 

Aquest és el cinquè títol publicat per CREA'T edicions. Un projecte que es va posar en marxa ara just fa 1 any i que té de referència els Llibres del Setciències i la seva reactivació amb l'edició de Ni l'apuntador de Pep Quintana que es va presentar per Sant Jordi de l'any passat.

 

En aquests mesos ha publicat:

SOBIRANIA.CAT de Saül Gordillo

13S CONSULTA

RES SERÀ EL QUE ERA de Benet Maimí

POSO PER MEMÒRIA de Francesc Forn.

Amb POSO PER MEMORIA es va crear la col·lecció memòria amb uns primer epígraf que ens portava a 1714. I amb CARRERS D'ARENYS DE MAR s'ha fet un salt al segleXX.

 

L'editorial és un projecte genuïnament arenyenc. La seva gènesi al carrer Ample, entre la llibreria el Setciències, el número 24 i moltes estones i reunions a la casa gran de l'Ateneu Arenyenc  Un projecte arenyenc no vol dir que renunciï a tenir projecció més enllà de l'àmbit local i  amb la qualitat i el rigor que aporta als projectes aquesta projecció és una voluntat.

 

En aquest sentit cal destacar el treball gràfic i tota l'experiència en el món del disseny i la impressió que hi aporta en Txeni Gil. També destacar i agrair la producció, la planificació i la dedicació de la Isabel Roig, amb experiència constratada i capacitat de gestió de persones i projectes. Única per resoldre imprevistos i trobar-hi solucions. Amb aquesta bona companyia l'èxit de cada projecte està garantit.

 

Destacar que el llibre  “Carrers d'Arenys de Mar” és un projecte que feia uns quants anys que es gestava i hi hem sumat el treball previ de la Mercè Loire i en Santi Artigas.  I, evidentment el complet treball fotogràfic de la Sussi Xiberta.

 

De “Carrers d'Arenys de Mar” la millor gratificació haurà estat l'oportunitat de treballar amb en Joaquim Cassà -el Sr. Cassà- amb qui fins avui, la vida no ens havia trobat, i erem saludats de la Riera. Ara ja som molt més propers i segur que un cop enllestit el llibre trobarem nous temes per seguir xerrant bones estones. El  és un habitual de l'Arxiu i el pròleg de l'arxiver Hug Palou és una peça que complementa perfectament el llibre. Malgrat que l'edició podia haver-se acompanyat de fotos antigues de tots els carrers ha estat un encert de l'autor voler complementar els textos amb fotografies actuals, que algunes ara mateix ja han esdevingut històriques per modificacions posteriors. Les imatges històriques, un caprici de l'editor, volen reflectir l'evolució d'aquesta trama urbana.

 

I encara una darrera decisió conjunta i tripartita i que malgrat ser molt motivada vaig oblidar de comentar el dia de la presentació del llibre. El plànol que acompanya l'edició i el nomenclàtor anomena la platja principal d'Arenys -coneguda popularment per Primera platja- amb el nom de Platja d'Arenys i situa l'anomenada Platja de la Picòrdia, al davant de l'Estació que és el lloc que era conegut amb  aquest nom fins que la desaparició de la sorra també va fer desaparèixer el nom. El consens tripartit d'aquesta reivindicació de tornar el nom al seu lloc va ser de mutu acord entre autor i editor i el vist-i-plau de l'arxiver.

 

PS: Si us agrada que CREA'T edicions pugui seguir publicant nous títols us proposem un fórmula ben senzilla: compreu els seus llibres. Podeu fer-ho a les llibreries o des del web (ja teniu els enllaços marcats, directes a la botiga on-line). Gràcies!

 

 

Afegeix un comentari nou