Cinc anys de Creative Commons

No n'estava al cas. VilaWeb n'ha fet notícia. Avui, arreu del món se celebren els cinc anys de les llicències Creative Commons.


Els aniversaris són per fer memòria i ajudar a revisar el temps recorregut. A Catalunya les Creative Commons van arribar, com diu VilaWeb, amb lgnasi Labastida. Recordo perfectament aquell matí a l'Aula Magna de la UB. Just feia uns dies que havia sortit el CD de Wired i n'hi havia alguns exemplars. Allà va sortir la idea que a Catalunya n'havíem de fer un. Vàrem trigar una mica però en vàrem fer dos: Música Lliure I i Música Lliure II.


Pel camí dels 'música lliure' vàrem aprendre i vàrem conèixer molta gent. Vàrem traduir al català 'Free Culture...", va venir en Lessig, varem crear 'culturalliure.cat... I en Pep discutia amb uns i altres de propietat intel·lectual, i la Sara i la Maite estiraven els seus contactes del món de la faràndula, i en Carlos coordinant, i en David tancant l'edició amb Enderrock, i la Iol i la Txell fent copes amb l'Ignasi... I el suport del Conseller Solà, convençut de l'accés lliure al coneixement de les ciències i de les humanitats, com ho va demostrar al subscriure la Declaració de Berlín.


I la possibilitat de fer un CD col·lectiu amb llicències obertes ja era cada cop era més real. Els músics s'hi van abocar decidits i convençuts de la importància del que estaven fent. Era la primavera de 2006 i va tot va anar sortint com estava previst. I, amb l'ajuda d'en Marcelo, va venir en Gilberto Gil, a Barcelona. La seva intervenció a l'IGC i els diversos actes van tenir força ressò mediàtic. Va sortir el segon CD, un col·lectiu de jazz. Es va fer la gira de concerts. I ens va faltar enllestir el 'punt de cultura' que la Casa de la Música de Mataró ja tenia, pràcticament en marxa.


Uns mesos més tard en Lluís Gendrau explicava el creixement exponencial de grups musicals que estaven publicant amb llicències Creative Commons. I el concepte s'ha extès a altres sectors i formats. Aquest 2007, el Departament de Jústicia, amb la força del tàndem Graells-Vidal, publica, fins i tot, la Memòria departamental. A Arenys de Mar, aquesta tardor, amb la companyia de l'Ignasi, hem incorporat les CC a totes les públicacions municipals, també el Pla d'actuació municipal.


Només volia fer una breu referència als cinc anys de les Creative Commons però la memòria es traidora i li agrada recrear-se amb les coses que deixen bon regust. Els aniversaris són per fer balanç però també però per plantejar nous objectius. Encara que sigui a curt termini, per aquest imminent 2008, espero que poguem resoldre alguns dels grans temes que ens van quedar en cartera.


La fotografia és d'en Mario Carvajal feta a la presentació de Creative Commons Colòmbia.

2 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

jofervigia

jofervigia lawebamiga.webcind

Enviat per jofervigia el Dg, 16/12/2007 - 20:21

jofervigia
lawebamiga.webcindario.com
hace pocos dias lei en una revista de esas que que te dejan en el buzon, de propaganda de una tienda de informatica con una delegacion en arenys de mar, que vendian pcs con sistema operativo linux :-)

rut

I no és maco ! ara mateix

Enviat per rut el Dij, 20/12/2007 - 00:06

I no és maco !
ara mateix l'envio a tots els col.legues ;-))