Corsa? Catalana

La gavina corsa (Larus audouinii)havia estat una de les gavines més rares i en perill d'extinció del món. Durant la década dels seixanta es calcula que hi havia uns 1000 exemplars a tot el món, esparsos entre illots de Córsega, Balears i Chafarines. Al 1983, després de la declaració del Parc Natural del Delta de l'Ebre, especialment la reserva integral de la Punta de la Banya, aquesta espècie colonitzà el Delta i ara és la colónia més gran del món.

La Generalitat ha fet un gran esforç de gestió i ha aconseguit que a més a l'any passat criessin per primer cop al Delta del Llobregat i Aiguamolls de l'Empordà.
Actualment a Catalunya es calcula que hi ha 10.335 parelles, que si la població mundial és de 18.000-19.000 exemplars, la nostra població està entre el 75-94% de la població mundial. Per aquests fet proposo canviar el seu nom oficial, gavina corsa, per gavina catalana.

Aquesta gavina viu a la Mediterrània, a alta mar, i cria a les illes, preferentment si són petites i de costes rocalloses. Normalment vol penya-segats i roques a les illes on nia, però, en el cas de la colònia del Principat de Catalunya, s'ha adaptat a un terreny menys vertical, com ara el Delta de l'Ebre on cria en zones de dunes.

Arriba a les àrees de cria durant els mesos de març i abril. A l'hivern és escassa.
La majoria deixa els llocs de cria i marxa més al sud, a la costa sahariana d'Àfrica, a hivernar, tot i que la resta es reuneix al Delta de l'Ebre per mudar.

A Arenys la podem veure tot l'any al port i platges, a l'hivern només entre un i dos exemplars i durant la migració prenupcial es poden veure fins a 300 individus a la tercera platja. Segueix els barcos de pesca tant els quillats com a les llums, tot i qu de forma natural és una espècie que pesca de nit sardines i seitons.

Donsc bé no tots els pobles tenen el privilegi i el prestigi de tenir aquest patrimoni, la gavina més rara del món, disfrutem-ho i sobretot cuidem-les.

Afegeix un comentari nou