D'on ve el Halloween

El mot Halloween fa referència a la festivitat tradicional heretada de les celebracions que tan ràpidament s'han estès per tot el món i, en especial, pels països anglesos.

La festa prove de la antigua llegenda de que el 31 d'octobre que es celabraba la festa del Samhain,vania els esparits a les sevas casas antigues i robaven la anima a les persones que hi viuen i per que no els hi robesin la seva anima es dissfresaben de dimonis i de bruixes.Per aixo avui en dia la gent es disfresa de monstres. Es una festa que es calebrava ja el segle 19!!!!

I ara us esplicaré una anegduta molt tarrofifica: La llegenda de Jack O'Lantern

Jack O'Lantern era un granjer que enganyava i mentia a veïns i amics. Aquesta conducta li va portar tota classe d'enemistats però també una reputació de persona tant malvada que rivalitzaría amb el mateix Satanàs.

El Diable, a qui va arribar el rumor de tan negra ànima, va acudir a comprovar si efectivament era un rival de semblant calibre. Disfressat com un home normal va acudir al poble d'aquest i es va posar a beure amb ell durant llargues hores, revelant la seva identitat després de veure que en efecte era un autèntic malvat. Quan Llucifer li va dir que venia a portar-li-ho per pagar pels seus pecats, Jack li va demanar una ronda més junts com a última voluntat. El Diable l'hi va concedir però en anar a pagar cap dels dos tenia diners, així que Jack va reptar a Llucifer a convertir-se en una moneda per pagar la ronda i demostrar els seus poders. Satanàs ho va fer, però en lloc de pagar amb la moneda Jack la va ficar en la seva butxaca, on portava un crucifix de plata. Incapaç de sortir d'allí el Diable va ordenar al granger que li deixés lliure, però Jack no ho faria tret que prometés tornar a l'infern per no molestar-li durant un any.

Transcorregut aquest temps, el Diable va aparèixer de nou a casa de Jack per portar-li-ho al infer però de nou Jack va demanar un últim desig, en aquest cas que el Diable agafés una poma situada a la part alta d'un arbre per així tenir el seu últim menjar abans del seu turment. Llucifer va accedir, però quan estava en l'arbre Jack va tallar una creu en el seu tronc perquè no pogués escapar. En aquesta ocasió Jack li va demanar no ser molestat en deu anys, a més d'una altra condició: que mai pogués reclamar la seva ànima pel infern. Satanàs va accedir i Jack es va veure lliure de la seva amenaça.

La seva destinació no va ser millor: després de morir (molt abans d'aquests deu anys pactats), Jack es preparava per anar al cel però va ser detingut en les portes de Sant Pere, impedint-se-li el pas doncs no podien acceptar-li per la seva mala vida passada, sent enviat a l'infern. Per a la seva desgràcia allí tampoc podien acceptar-ho a causa del tracte que havia realitzat amb el Diable, i aquest li va expulsar del seu regne i li va condemnar a passejar pels camins amb un nap buit amb un carbó cremant dins com a única llum que guiés el seu etern vagar entre els regnes del ben i del mal. Amb el pas del temps Jack el Gasiu va ser conegut com Jack el de la Llanterna o "Jack of *the *Lantern", nom que es va abreujar al definitiu "Jack O'Lantern". Aquesta és la raó d’usar naps (i més tard carabasses, en ser més grans i fàcils de tallar) per il•luminar el camí als difunts en Halloween, i també el motiu de decorar les cases amb aquestes figures horrendas (per evitar que Jack cridés a la porta de les cases i proposar Truc o tracte).

Cesc Regàs

Afegeix un comentari nou