Donem resposta a les preguntes del Debat Electoral #19M

En primer lloc des d’Arenys en Comú volem agrair a Ràdio Arenys i al Dominical l’organització d’aquests debats per donar-nos la possibilitat d’explicar les nostres propostes. Volem fer arribar les respostes als oients i assistents a qui no hem pogut fer-ho per manca de temps. Hem anat donant resposta a les xarxes de Ràdio Arenys. Ara, publiquem el conjunt de respostes al nostre bloc.

 

Núria: mancomunar serveis amb altres pobles. Des d’Arenys en Comú creiem, i hem defensat sempre, aquesta idea. Cal amortitzar els recursos que tenim. En tots aquells serveis en que sigui possible s’ha de fer. La deixalleria, mancomunada amb Arenys de Munt, n’és un bon exemple. La solució a alguns equipaments esportius, per exemple, pot passar per aquí. Cal planificació i treball pensant no només en el dia a dia sinó també en l’Arenys de demà, avançant-nos fins i tot a les necessitats.

 

Fati Dlou: Local nou per a la comunitat musulmana. Volem que la comunitat musulmana tingui un espai digne i de qualitat on poder celebrar els seus actes culturals i religiosos. Sempre hi hem estat a favor. Ho lluitarem.

 

Neus: La targeta per a la gent gran per viatjar en transport públic no es pot estendre a les persones amb diversitat funcional? Com s’ampliaran el serveis per a aquest col·lectiu?

Ens sembla una bona iniciativa. Al programa també proposem un seguit de mesures pensades per a les persones amb diversitat funcional, convençuts que cal fer inclusió real en molts àmbits:    accessos via pública, equipaments, activitats de l'àmbit que siguin, mobilitat....) i seguir avançant cap a la veritable inclusió de tothom. 

 

 

Pepi: Quan s’acabaran els obres de Sant Elm? Al nostre entendre, les obres a Sant Elm, de la Llei de Barris, han quedat acabades. Sempre es pot millorar tot, evidentment, i replantejar amb el veïnat, necessitats i noves inversions al barri. Nosaltres pensem que la participació veïnal en la cosa pública es pot vehicular amb la creació del Consell de Poble.

 

Arnau: propostes culturals. De d’Arenys en Comú defensem que la cultura no és una despesa, és una inversió. Volem fer realitat la Casa de les Lletres a les Clarisses, un espai adaptat al model de Biblioteques del segle XXI. Volem desenvolupar una programació cultural on tots els llenguatges artístics hi tinguin presència. I tot això s’ha de fer comptant també amb els espais privats de cultura en viu com aliats. Però creiem que la cultura és també l’eix vertebrador de la inclusió i la integració per això proposem estendre la tarifació social i propiciar l’accés a la cultura a persones amb diversitat funcional.  I sempre les accions han de ser de manera participada, reactivant el Consell de Cultura i actualitzant el Pla d’Equipaments.

 

Toni: posar barrera a la platja i parquímetre. No som partidaris de pagar per aparcar a la platja ni d’impedir l’accés però sí que volem insistir en la necessitat de reduir l’ús del cotxe privat i afavorir els espais per a les persones. I això passa, sens dubte, per la promoció i posada en funcionament del transport públic urbà. Entenem que la reducció de cotxes no és només guanyar en espai per a les persones o conservació dels nostres espais naturals, també és una qüestió de salut preventiva.

 

Òscar: Tot el sector de pla dels frares, Escola Sinera, Els colors i les urbanitzacions per anar a la riera hem de passar per la nacional. Quin partit baixarà la pilona fora de horari escolar, o com a mínim el cap de setmana? En aquests moments i a causa de les obres d'enderroc i construcció de la plaça a l'antiga Caserna de la Guàrdia Civil i fins que no acabi, la pilona es troba fora de servei. També, i en moments puntuals, la complexitat de l'obra que es fa a la cantonada amb el Bareu requereix que es baixi. Es pot avaluar amb veïnat i Policia la mesura que proposes. Amb tot, hi ha també circuits alternatius per Professor Castelló o Arquitecte Gaudí, per exemple.

 

 

Pere: dimissió a meitat de mandat si no es compleix. Si a meitat de mandat hi hagués algun mecanisme fiable i el resultat fos que no s’ha treballat bé estaríem disposats a fer-ho. Amb tot, des d’Arenys en Comú ens presentem a aquestes eleccions amb la voluntat de fer un bon treball per Arenys durant tot el mandat. Creiem que la fiscalització de la nostra feina no només l’ha de fer la oposició sinó també els vilatans. Per això per a nosaltres és molt important establir mecanismes reals de participació com el Consell de Poble amb representació dels veïns i Veïnes de les diferents zones d’Arenys. També creiem en la necessitat de les Audiències Públiques periòdiques on poder explicar el que s’ha fet i recollir les crítiques per tal de millorar i complir amb el que els vilatans ens demanen. I finalment creiem que cal potenciar les xarxes socials i cíviques independents.

 

Carles: Com es controlaran els preus dels lloguers i els desnonaments? Per què s’ha fet el programa sense parlar amb les entitats del Tercer Sector? Finestreta única als serveis socials. Nosaltres venim de la lluita de classes. Sempre hem estat a favor de limitar els preus dels lloguers, de mantenir totes les ajudes al menjador escolar. No podem xifrar el projecte de la Casa de les Lletres a les Clarisses en 7 milions, perquè el projecte encara no està fet. Per altra banda, sí que hem parlat amb voluntaris d’entitats per confeccionar el nostre programa.

 

 

Teresa: Necessitat de disposar de plaça de llit de sociosanitari a la residència. Portem al programa el fet de posar una plaça de llit de sociosanitari, és una necessitat bàsica a Arenys.

 

 

Pilar: papereres en el camí cap a Canet. És una opció que es pot estudiar, però l’experiència demostra que les papereres en llocs especialment apartats acaben sent un punt descontrolat de brutícia. Creiem que cal civisme, educació i sanció si és necessari. Entre tots hem de fer possible un Arenys més net. La figura dels Agents Cívics per exemple ha de ser clau, dotant-los d’eines i ampliant el nombre. També creiem que s’ha de premiar el reciclatge i volem crear una App com a sistema d’avís de zones que necessiten la intervenció de la brigada.

 

Montse: sobre accessibilitat. Arenys en Comú es compromet a través del seu programa a eliminar les barreres arquitectòniques de la via pública i dels edificis municipals. Però creiem que cal anar més enllà i treballar altres aspectes com la cultura per a tothom a través de programes com Apropa Cultura i donant suport a les entitats que treballen en l’àmbit de la inclusió. I això perquè sigui efectiu s’ha de fer de la mà de les persones que pateixen aquestes limitacions urbanístiques dia a dia. Per això proposem crear un espai de treball amb persones que tenen limitacions motores per adaptar carrers i espais on tenen més dificultats.

 

 

Dani: Colònia Andersen. Des d’Arenys en Comú treballarem perquè totes les urbanitzacions estiguin recepcionades i disposin dels mateixos serveis que la resta del poble. El Consell de Poble ha de garantir que la veu de les urbanitzacions s’escolta i es recullen les seves propostes per dur-les a terme.

 

Martina: violència de gènere. Som feministes i creiem que cal eradicar una de les pitjors xacres de la nostra societat actual. Treballarem en diversos àmbits, de manera transversal. Potenciarem les accions amb els joves i en l’àmbit educatiu, donarem suport en les causes judicials que es necessiti i formarem al personal municipal per detectar i desactivar qualsevol comportament discriminatori o vexatori cap a qualsevol dona. I continuarem amb el protocol establert en casos de violència de gènere que ja funciona a Arenys.

 

Xavi: subvencions clubs esportius i retards en els pagaments. En aquest cas, com en molts altres, creiem que cal treballar per superar les barreres tècniques  i administratives que impedeixen que es cobri amb puntualitat, o que qualsevol tràmit sigui més llarg del que seria raonable i efectiu.

 

Sefa: perfil de l’Agent Cívic. La seva funció ha de ser la d’informar sobre les normes de convivència i les ordenances de civisme però, també, ha de notificar a la policia si aquestes no es compleixen perquè es pugui tramitar la corresponent sanció.

 

Daniela: reducció de brossa. Arenys en Comú és un partit ecologista en els seus principis i en les seves accions. La nostra aposta per la recollida selectiva des de fa anys o per la preservació del nostre Patrimoni Natural és coneguda. Estem plenament convençuts que més enllà de la reutilització hem de treballar per la reducció de residus. Apostem per campanyes que promoguin l’ús de recipients reutilitzables alhora d’anar a comprar, les bosses de roba... El treball, realitzat a les escoles és la prova que la conscienciació és l’eina ideal per la transformació per això també apostem per les campanyes informatives i divulgatives. D’altra banda més enllà de les sancions a aquells que mostren cultures incíviques cal reconèixer i premiar per exemple a aquells que reciclen correctament.

 

Rosa Maria: problemes al Rial del Bareu i millorar i agilitzar la Promoció Econòmica. Aquesta és una de les noves zones de creixement d’Arenys que cal planificar bé i establir accions que donin resposta no només a les necessitats actuals sinó també a les futures. Des d’Arenys en Comú coneixem bé aquest espai, la construcció dels pisos a la zona ens va permetre disposar dels diners que ara tenim per tal de tirar endavant l’habitatge social. Vam ser al capdavant de la Regidoria d’Educació tant en la construcció de l’Escola Sinera com en el tràmit per l’Escola Bressol dels Colors. Volem treballar a fons, donant sortida al “coll d’ampolla” que es produeix dia si i dia també. I aquesta intervenció ha de ser completa, solucionant altres problemes com el de l’aigua que baixa o el clavegueram.

 

 

Fidel: Carril bici. Sempre hem defensat el carril bici, en el moment en què aconseguim pacificar la Riera podrem tenir un carril bici com cal.

 

Mariona: Transparència. El nostre programa es basa en 4 potes, transversalitat, participació, igualtat i transparència. Tenim una voluntat real de publicarem al web tots els pressupostos i contractacions, i farem audiències públiques periòdiques per retre comptes de l’acció de govern amb la ciutadania.

 

Antoni: Per què no posen radars de control de velocitat al centre de la vila? Farts del soroll de ciclomotors i d'inseguretat per la circulació vehicles. Les campanyes amb radar de control de velocitat de vehicles les programa la DGT (Direcció General de Trànsit) durant l'any a tot Catalunya. Recentment n'hi ha hagut dues de programades a Arenys, i s'ha fet tant a indrets problemàtics de fora vila (Nacional II, urbanitzacions), com també al nucli antic (Riera, Olivar, Hort del Bisbe...). A banda de captar l'excés de velocitat de vehicles, també serveixen per fer estadístiques a punts més negres pel que fa a la seguretat viària i per actuar-hi reforçant senyalització. Habitualment també es fan controls de soroll de ciclomotors. I la Policia Local segueix treballant per reduir la inseguretat als punts que es detecten disfuncions. 

 

Gemma: A mi em preocupa molt la inseguretat del poble. No es veu ni la policia local ni els mossos vigilant i dos agents no soluciona res. Esta molt be que han donat feina a dos persones però necessitem una presencia policial a tot el poble. Una cosa és la figura dels Agents Cívics, totalment diferenciada dels agents de Policia Local o MMEE per les seves funcions. Els agents poden informar, fer campanyes de civisme, però han de traslladar a la Policia qualsevol incidència o anomalia que es trobin. L'agent cívic explica o informa per exemple horaris de recollida de brossa, o explica als propietaris de gossos que han de portar una ampolla d'aigua per regar els orins dels gossos... o comenta als grups nombrosos que es concentren a l'espai públic que respectin el soroll per no molestar als veïns, i informen de les Ordenances a la Via Pública.

Venim d'un 2018 que hi va haver un repunt de delictes a Arenys important, com a la nostra comarca i a nivell de Catalunya. En aquests moments els MMEE que són els responsables de la Seguretat Ciutadana tenen menys patrulles al carrer perquè per ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya han de fer guàrdia 24 h davant dels Jutjats. Amb tot, l'augment de patrullatge de la Policia Local, i la incorporació de nous agents amb la plantilla que calia, ha tingut resultats clars sobre la baixada de delictes i més detencions. Pensa que les 24 hores del dia han de resoldre incidències de tota mena, de trànsit, judicials, assistencials, entrades escoles, ordre públic, administrativa, talls de carrers, suport d'actes.... També hi ha dos policies de proximitat que diàriament fan mediacions veïnals, visiten els comerços i equipaments de la vila... I ja per acabar comentar-te que la Policia Local és dels pocs serveis municipals que no descansen mai. A la seu del carrer Auterive cantonada Hospital, sempre hi ha un agent de servei per atendre els arenyencs que s’hi acostin i per respondre les demandes d’informació o de serveis que es puguin rebre a través del telèfon. Al carrer també hi ha presència policial les 24 hores del dia. Els agents hi patrullen contínuament, en vehicle, en moto, a peu o en bicicleta (els de platja).

 

Marçal: El Rial de la Serp esta inundat de sorra de platja almenys a l’inici, i és impossible anar-hi en bicicleta. El moviment de sorres als Rials que donen a la platja és constant al llarg del temps. Sí que al nostre programa proposem un seguit de millores sostenibles als Rials de pas, per passejar-hi còmodament a peu o en bicicleta. Comentem amb l'equip tècnic de Medi Ambient aquesta incidència actual.

 

Podeu llegir el programa sencer i el tríptic resum de la candidatura en aquest apunt de bloc.

 

Afegeix un comentari nou