El carrer de la Revolució (de1868)

L’acció revolucionària que s’inicià a mitjans setembre de 1868 a Cadis, no només va posar fi a la monarquia d’Isabel II i donà inici a l’anomenat Sexenni Democràtic o Revolucionari, sinó que va comportar, a Arenys de Mar, actuacions que han deixat una marca inesborrable en el teixit urbà de la població.

 

Un exemple, és el carrer de la Revolució. Projectat inicialment el 22 de setembre de 1860 per a comunicar el carrer de l’Església amb els de la Torre, Rial, Tossol i Baixada de Sant Rafel, es va deixar sense executar tot i les aprovacions governativa i estatal. Constituïda la Junta provisional revolucionària el 30 de setembre de 1868 i la definitiva el 6 d’octubre, tot just una setmana després es posà fil a l’agulla i hom recuperà el vell projecte signat per l’arquitecte Josep Buxareu Gallart. De les dues cases afectades, una fou adquirida per l’ajuntament i l’altre, propietat de la Comunitat de Preveres, es trobava en estat ruïnós. Una subscripció popular voluntària i la subhasta de l’enderroc varen ajudar a fer front a les despeses.

 

El nou carrer, que en el projecte de 1860 s’havia d’anomenar d’Isabel Segunda, prenia el nom de carrer de la Revolució una vegada obert, el 24 de novembre de 1868.

Afegeix un comentari nou