El convent de les Clarisses i l'Arxiu
Enviat per @arxiuhfidelfita el
He pogut escoltar, durant el matí, una intervenció a Ràdio Arenys en relació amb un projecte arquitectònic de fi de carrera per a convertir l’extingit convent de clarisses d’Arenys de Mar en biblioteca pública. Bé, no només això, sinó també per a encabir-hi l’arxiu històric i el Centre de Documentació i Estudi Salvador Espriu.
M’agradaria que, quan es fa esment de l’arxiu històric, es fes des del coneixement d’una realitat concreta, de la seva realitat concreta.
En primer lloc, definir què s’ha d’entendre per arxiu històric a Arenys de Mar. Perquè a Arenys de Mar, l’arxiu municipal, que gestiona documents d’arxiu des del segle X al XXI, amb una diversitat de suports notable, des de pergamí a l’electrònic, té un nom propi des de fa més de seixanta anys: Arxiu Històric Fidel Fita. En el nom, no hi ha esment de Pares, ni de Mares, ni d'Avis, ni de Germans...
I, en segon lloc, s’ha de conèixer el punt de partida i determinar el d’arribada. S’han de saber les mancances que té l’equipament i conèixer els requeriments d’un servei d’arxiu.
D’acord amb els plànols del projecte que es poden consultar per Internet, no s’ha pogut evitar el tòpic de situar l’arxiu al soterrani. Si bé es fa una relació nominal dels espais del servei força correcta no es reflecteixen en la distribució en planta, que és la d’una sala de lectura d’una biblioteca a l’ús. I, pel que fa a la superfície útil ocupada, representa un millora mínima en relació amb l’actual que, tenint en compte els espais d’arxiu relacionats, es transforma en no res.
Si us plau, sigueu una mica més curosos quan hagueu de tractar de l’arxiu municipal.
La fotografia que acompanyem és de Joaquim Castells, presa el 20 de juny 1932. Pertany a les col·leccions de l' Arxiu Històric Fidel Fita