El patrimoni de TVA, la televisió d'Arenys

“És la teva història, no la perdis.”

Amb aquest lema, se celebra avui el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual.

Els documents audiovisuals (les pel·lícules, els programes de ràdio i de televisió, i les gravacions d’àudio i vídeo) són patrimoni de tots i contenen informació clau dels segles XX i XXI, que formen part de la nostra història i identitat cultural.

Les tecnologies d’imatge i so van oferir vies per a compartir el coneixement i expressar la creativitat, a més d’ensorrar barreres culturals, socials i lingüístiques que impedien la difusió de la informació, com l’idioma o el grau d’alfabetització. Els documents audiovisuals van transformar la societat i van passar a completar els documents escrits. Però des de la invenció de la indústria audiovisual són incomptables les produccions de gran valor històric i cultural que han desaparegut.

Per aquest motiu, la UNESCO va aprovar l’any 2005 la celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, com a mecanisme per a conscienciar a la ciutadania sobre la necessitat de prendre mesures urgents per a la salvaguarda d’aquest patrimoni documental i reconèixer la seva importància.

Les històriques que explica aquest patrimoni són expressions de la cultura i del lloc, uneixen l’experiència personal i col·lectiva i són el reflex de la cerca de significat que tots compartim. És un element fix en un món de canvis, ja que ofereix un registre de les activitats culturals i reflecteix la gran diversitat d’expressions. Els arxius, alhora que fomenten la cohesió, són part integrant dels debats sobre les prioritats futures, ja que preserven la diversitat de les històries i ajuden a les generacions de l’esdevenidor a entendre allò que les va precedir. Els registres audiovisuals són part integrant del nostre patrimoni compartit i cal preservar-los.

(Extret de la pàgina d’inici de la UNESCO per la diada d’avui i del missatge de la Directora General Irina Bokova)

Us adjunto unes imatges del fons de la TVA dipositat a l' #ArxiuHFidelFita

Afegeix un comentari nou