El rei es trasllada a Catalunya

Davant la nova visita del rei a Catalunya, amb motiu del Saló de l'Automòbil, s'ha organitzat una manifestació per demostrar el rebuig d'una bona part de catalans, amb el lema que Catalunya no té rei. 

És evident que es tracta d'un acte testimonial amb la importància que se li vulgui donar. El nombre de participants no serà de ben segur elevat, però serveix per fer constar que una part de la població està en contra de la figura i el que significa, però també de l'actitud que va tenir el 2017, amb el recordat discurs del 3 d'octubre, on va deixar clar quina era la seva posició davant del conflicte territorial.

Els seus defensors diran sempre que no tenia altra opció, però jo sempre he pensat que no s'esperava una defensa del territori català, però sí una posició més en la línia de sobirà de tot el territori espanyol. S'esperava un discurs demanant diàleg per resoldre el conflicte, i no pas mà dura contra els independentistes catalans. Molts que no haurem sortit al carrer, més enllà de les manifestacions de l'onze de setembre, ens vàrem sentir agredits i des de llavors, si encara ho estàvem, gens representats per la figura del rei d'Espanya.

Entenc, doncs, que davant d'una visita del rei a Catalunya, hi hagi gent disposada a sortir al carrer a tirar-li en cara la seva posició i la poca estima que va demostrar cap a una part de la població, que hi discrepava, però que havia de reconèixer com a part del poble espanyol. Agradi més o menys.

El principal problema de Catalunya no és el rei, sinó la manca de respecte, per part de les institucions estatals, vers la diferenciació territorial de l'Estat. La idea que en algun moment havia defensat el PSOE, del federalisme, no ha estat mai ben vista per la majoria de la població espanyola, sobretot per la dreta, i aquesta negació d'una realitat diversa, fa que no sigui possible un encaix de Catalunya en el conjunt de l'Estat, i que el problema s'allargui en el temps, sense que mai s'acabi de resoldre, perquè els catalans mai renunciaran al seu dret a l'autodeterminació.

Afegeix un comentari nou