Elisabeth Eidenbenz

Ha mort la fundadora, l'any 1939, de la Maternitat d'Elna.

Ara cal tornar a parlar de la feina feta per aquesta dona, pel camí que va obrir a les dones, però sobretot pel futur donat a les dones i homes que van néixer entre els anys 1939 i 1944 a Elna.

És important explicar que persones així han existit i que van ser-hi durant uns anys difícils per a néixer. Ella, elles i ells van formar part d'un episodi trist de la nostra història recent, perquè no ens queda tan lluny la Guerra Civil. Cal reivindicar la seva tasca, cal valorar el seu treball i la seva entrega a canvi d'un futur millor.
Potser el nostre present necessita moltes 'Eidenbenzs' que ens ajudin a (re)néixer en un món cada dia més perdut o que ens recullin i ens retornin la infantessa.

Ha estat una dona de referència, Elisabeth Eidenbenz era una infermera suïssa que va arribar a Madrid, amb 24 anys, el 24 d'abril del 1937 com a voluntària de l'Associació d'Ajuda als Nens de la Guerra per ajudar a mares i nens durant la Guerra Civil Espanyola, formant part d'un enviament d'ajuda humana i material. Quan es va produir la caiguda de la república, es va desplaçar amb els refugiats cap al Rosselló, on la majoria van ser internats. Allà es va dedicar a buscar i recollir a les embarassades dels camps d'internament francesos. Va gestionar amb les autoritats franceses els permisos necessaris i va negociar els protocols d'actuació del personal de la maternitat als camps. El seu camp d'actuació foren els camps d'Argelers, Sant Cebrià de Rosselló i Ribesaltes.

Més informació a:

Vídeo sobre La Maternitat d'Elna

Web de l'Oficina de Turisme d'Elna

Afegeix un comentari nou