En Doñate és a Xile per extradir en Fujimori

L'arenyenc Antonio Doñate és aquesta setmana a Xile participant en les mobilitzacions per demanar l'extradició al Perú de l'expresident Alberto Fujimori (a la Viquipèdia) per delictes contra els drets humans i corrupció. Familiars i víctimes de la dictadura de Fujimori, estudiants universitaris i artistes de diversos moviments culturals han organitzat la Caravana contra la Impunidad, una mobilització per exigir el pronunciament dels tribunals xilenos per aconseguir que l'expresident sigui extradit i jutjat al Perú.

Antonio Doñate va formar part d'un comissionat que ha creat per Amnistia Internacional i la Federació Internacional de Drets Humans, amb seu a París, per exigir l'extradició de Fujimori. Amnistia Internacional recolza l'acció i aquí hi trobareu informació i les acusacions populars contra Fujimori. El dictador peruà va arribar a Xile després d'haver estat 5 anys a Tòquio on va fugir després de la caiguda del seu govern per un escàndol de corrupció. Els familiars i el comissionat, al qual pertany Antonio Doñate, estan a l'espera que la fiscalia xilena pugui emetre un informe sobre el procés d'extradició, que s'espera que sigui en breu (més detalls a El País)

El jutge Doñate, que als finals dels 70 va ser titular als antic Jutjats d'Arenys, va ser un dels noms destacats de Jutges per la Democràcia i ha participat en diversos informes sobre drets humans a Amèrica Llatina. Fa uns vint anys, en plena activitat criminal de batallons de la mort i Sendero Luminoso, ja va anar al Perú per fer un informe de drets humans. El vaig llegir i varem parlar-ne per fer-ne un reportatge. L'informe era contundent i explicava tota mena d'atrocitats que tenien en comú les víctimes; els camperols al món rural i els estudiants a les ciutats.

Antonio Doñate que ja està jubilat de la magistratura segueix actiu en els moviments de juristes pels drets humans i treballant més que mai. Tinc la sort de ser amic seu, i d'ajudar-lo quan se li insubordina l'ordinador. Avui ja torna de Xile,dissabte m'ha dit que serà a la Placeta! Som-hi, Antonio!

1 comentari

Afegeix un comentari nou

Comentaris

Esperanceta

Els teus grans amics

Enviat per Esperanceta el Dij, 12/04/2007 - 11:11

Oriol et felicito!

Sempre has tinguts grans amics i creu-me aquesta és una gran sort. L'Antonio Doñate és un referent i aquest viatge és una prova més del seu treball pels drets que moltes vegades no sabem valorar o no recordem que són importants. Escoltar les seves reflexions i les de la Pilar sempre és un enriquiment. Per això espero que quan torni ens pugui fer cinc cèntims de la situació que ara l'ocupa.

Isabel