En Joan Amades i Arenys (I): 24 de desembre

AdjuntMida
Image icon llevantada.JPG13.27 KB

 

Aquests dies fullejo l'Amades (Amades Gelat, J. 'Costumari català', 1952). Ho faig sempre que puc, entre la lectura d'un i altre llibre, o en les nits que el meu cap ja no està per absorbir segons quines altres lectures. M'agrada no buscar-hi res en especial, saltar d'un dia a l'altre, de la tardor a la primavera sense solta ni volta. I practicant aquest costum ahir a la nit vaig trobar-hi això:

 

24 de desembre

“A Arenys, Canet i altres indrets del Maresme, antigament, la quitxalla anava per la platja, fent voltar restes de cordes velles, enceses, i sonant corns i fent voltar brunzidors, per tal de fer saber als Reis que el Jesuset havia nat, i que no es descuidessin d'anar-lo a adorar i de portar-los, a ells, les joguines i els dolços que els haguessin sobrat.”

 

No n'havia sentit a parlar mai i no en queda cap reminiscència, em sembla. Algú en sap res? La imatge devia ser veritablement preciosa. Evidentment, no en tinc cap fotografia.

 

Però estic convençuda que aquells mateixos nens que el 24 de desembre baixaven a la platja a cridar els Reis, a les acaballes de l'hivern, quan arriba la llevantada, s'acostaven a veure les onades convertides en espectacle. O sigui que acompanyo l'apunt amb una imatge del temporal de mar que encara podeu veure. Si en teniu l'oportunitat, no deixeu d'acostar-vos a la platja per gaudir-ne!

 

Afegeix un comentari nou