Evolució dels resultats de PSC, PSUC/ICV i ERC a Arenys de Mar (1980-2012)

Si recopilem els resultats de les eleccions catalanes posteriors a la reinstauració de la democràcia a Arenys de Mar, i ens fixem en els partits autodenominats d’esquerres (deixem al marge CiU, PP i C’s) i que han tingut una llarga trajectòria vinculada al govern, sovint en comú, de les diferents institucions (no incloem la CUP), podem veure l’evolució del suport popular a les forces que van configurar el Tripartit (PSC, ERC i ICV-EUiA), que són les que lluiten pel gruix del vot del centre-esquerra. La correlació de forces entre aquestes tres opcions al poble varia constantment i les eleccions del 2012 suposen un canvi en la primera posició.

 

 
PSC: Els socialistes tenen una gran estabilitat a Arenys de Mar en les primeres convocatòries electorals catalanes. L’any 1999 aconsegueixen el seu sostre (27,08%) i, a partir d’aquí, viuen un progressiu descens fins a tenir, el 2012, un 8,89% de suport, la meitat dels vots que té ERC i un percentatge similar al d’ICV-EUiA.
 
PSUC/ICV: El millor resultat és el de les primeres eleccions, celebrades el 1980 (10,17%). El PSUC i el seu hereu (ICV) punxen quan pateixen lluites internes i hi ha divisió dins del seu espai polític natural. Els pitjors resultats coincideixen amb la competència del Partit dels Comunistes de Catalunya (1984 i 1992) i la lluita fratricida d’ICV amb EUiA (1999). Un cop recuperada la unitat dins l’espai procedent del PSUC, els resultats d’ICV-EUiA a Arenys no superen el registre del PSUC a les primeres eleccions però tornen a créixer i aconsegueixen el seu rècord de vots (no de percentatge) gràcies a la gran participació del 2012.
 
ERC: Esquerra té uns resultats que tendeixen a millorar però molt oscil·lants. Si PSUC i ICV cauen quan es presenten per separat partits que competeixen pel mateix espai, ERC paga car sobretot el fet de no marcar perfil propi davant CiU (1980-84-88) i el PSC (2003-06-10). Amb Junqueras i el declivi del PSC aconsegueixen, per primer cop, ser ara la força progressista més votada a Arenys de Mar (17,40%).
 
Evolució del suport a PSC, PSUC/ICV i ERC a Arenys de Mar (nombre de vots):
 
 
Evolució del suport a PSC, PSUC/ICV i ERC a Arenys de Mar (% de vots):
 

 

Com veiem, en els últims anys hi ha hagut una redistribució dins l’espai progressista i la tendència és que el PSC cedeixi terreny i la proporció d’electors de centre-esquerra que trien ERC o ICV (independents de forces estatals) és cada cop més elevada. I el procés sobiranista, la crisi econòmica i l’erosió dels partits que han tingut més responsabilitats de govern són realitats que provoquen majors dificultats al PSC que a ERC i ICV, motiu pel qual aquesta tendència no sembla que s’hagi de revertir. La incògnita és fins a quin punt el comportament dels arenyencs a les eleccions del Parlament es traslladarà a l'àmbit municipal el 2015. Si aquest fós el cas, el PSC podria deixar de ser la segona força que històricament ha sigut. I l'altre dubte és si, en la pugna entre ERC i ICV-EUiA, pesarà més la inèrcia catalana (Esquerra treu entre el doble i el triple de vot que Iniciativa) o la municipal (Iniciativa duplica Esquerra).

 

PS: Arran del comentari que fa l'Oriol a sota, he incorporat aquest últim paràgraf a manera de conclusió ;)

4 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

@oriolferran

I per aprofundir en les

Enviat per @oriolferran el Ds, 18/05/2013 - 14:15

I per aprofundir en les peculiaritats locals, potser estaria bé afegir-hi la derivada i comparativa amb els resultats de les municipals? Potser no és extrapolable o no és correcte, però alguns anys coincideixen les convocatòries -i no els resultats-

I conclusions?

:-)

Pau

S’agraeix la resposta, Oriol!

Enviat per Pau el Ds, 18/05/2013 - 20:09

S’agraeix la resposta, Oriol! Permeta’m una rèplica una mica extensa.

Algunes conclusions les apunto al comentari de cadascun dels partits. I en general es poden despendre del gràfic amb l’evolució del 1980-2012. Però per deixar-les escrites totes, afegiria que en els últims anys hi ha hagut una redistribució dins l’espai progressista i la tendència és que el PSC cedeixi terreny i la proporció d’electors de centre-esquerra que trien ERC o ICV (independents de forces estatals) és cada cop més elevada. I el procés sobiranista, la crisi econòmica i l’erosió dels partits que han tingut més responsabilitats de govern són realitats que provoquen majors dificultats al PSC que a ERC i ICV, motiu pel qual aquesta tendència no sembla que s’hagi de revertir.

En el cas de les municipals a Arenys, si ens fixem en l'espai progressista, ERC apareix de manera intermitent i no comença a tenir resultats notables fins el 1999, el PSUC (després ICV) aconsegueix un % superior al poble que a les catalanes i el PSC és la primera força de l'esquerra sempre, té un sostre més alt que a les catalanes i és l’única que disputa l’hegemonia a CiU.

Per si et pot interessar, la comparació entre eleccions municipals i supramunicipals del cicle electoral 2010-2011 la vaig fer aquí. El PSC, i sobretot ICV-EUiA, tenien més suport a les eleccions a l’Ajuntament que al Parlament català o les Corts espanyoles. Amb ERC resultava difícil treure conclusions. A més, CiU era més dèbil al municipi i el PP tenia un pes molt similar en els dos àmbits (municipal i supramunicipal). Amb els resultats de les catalanes del 2012, les conclusions per aquests partits segueixen sent vàlides excepte en el cas d’ERC, que ha tingut un creixement important. També hem vist que la CUP té el doble de vot a nivell de poble que a les eleccions catalanes.

Per la temàtica de l'entrada i amb les municipals a dos anys vista, no sé si quan parles de conclusions penses en el possible impacte a Arenys d'aquest canvi de correlació de forces dins l'espai del centre-esquerra i en el teu partit, Iniciativa. En qualsevol cas, m'hi atreveixo. Sembla clar que ERC i el ICV poden aspirar per primer cop a superar el PSC en unes municipals (encara que no es pot menystenir als socialistes, tradicionalment segona força, ni oblidar la importància dels caps de llista). Falta també saber què pesarà més, si la inèrcia de les catalanes (ERC treu entre el doble i el triple de vots que ICV) o la local (ICV duplica ERC). A no ser que hi hagués una entesa entre totes dues forces (a Arenys tinc la impressió que la relació entre militants és bona i, a més, els dos electorats són més complementaris que a altres zones de Catalunya), que seria segurament l’única llista capaç de disputar l’alcaldia a CiU. Podria ser una candidatura amb efecte multplicador pels dos socis però no és descartable que deixés el carril lliure a la CUP, que veuria simplificada la seva competència electoral a una única llista.

Podria elucubrar més, però al final el que compten són les urnes, sempre imprevisibles. I això sense oblidar la importància dels caps de llista quan es configura un nou Ajuntament. Si vols fer-me una nova observació, o volen intervenir altres persones, us llegiré amb interès.

Pau Roig

Quim Cucurull

Tant en el quadre de vots com

Enviat per Quim Cucurull el Dll, 19/10/2015 - 20:09

Tant en el quadre de vots com en el de percentatges, diria que hi ha errors, ball de xifres entre psu/nacionalistes d'esquerra any 83 i 87 (encara no era icv), ja que a les eleccions del 83 van sortir 2 regidors de psu/nacionalistes d'esquerra (Cucurull i Montoro) i crec recordar que de ERC cap. Posteriorment l'any 87 també sortiren 2 regidors de icv ( Cucurull i Martino) i d'ERC (Sardiné), ep ho faig de memòria.

Pau

Quim, l'escrit és sobre els

Enviat per Pau el Dm, 27/10/2015 - 22:49

Quim, l'escrit és sobre els resultats a Arenys a les eleccions al Parlament català, no de les municipals. ;)