Existeixen les fades? la resposta és sí

Els contes estan plens de fades, noies o nenes, amb ales... d’insecte que porten llums o desprenen pols lluminós. És evident que aquests personatges fantàstics o mitològics estan inspirats amb les cuques de llum. 

Doncs fa dos dies passejant de nit per l’estany de Can Torrent (Tordera), vaig trobar el que feia anys que no veia, una femella de cuca de llum (la de la fotografia del gènere  Lamprohiza). A les cuques de llum el mascle i la femella són molt diferents, en algunes de les 11 espècies descrites a la Península Ibèrica, semblen pertànyer a espècies diferents. La femella té l’abdomen molt gran, i molt poques hores després d’haver fet la metamorfosi, ja emet llum per atraure al mascle i fecundi els seus ous. Aquesta no té ales, pel que la seva capacitat de desplaçar-se és limitada. Per contra el mascle té ales i es desplaça frenèticament per trobar una femella i copular amb ella. Aquests curiosos coleòpters (escarabats) s’alimenten de cargols, sobretot les seves larves.

Ara el més sorprenent d’aquests insectes és la producció de llum. Aquesta es fa molt eficientment (només el 2% de l’energia que utilitza es transforma en calor, contra el 95% d’una bombeta), gràcies a una reacció química la oxidació de la luciferina, per medi d’un enzim anomenat luciferasa.

A partir d’ara fixeu-vos-hi bé, si mireu... fades veureu.

Afegeix un comentari nou