Flors i violes

viola 2.jpg

Viola d'alzinar fotografiada fa 15 dies a Can Maresme, Sant Iscle

Ja ho diu la dita, "no tot són flors i violes", fet que significa que no tot és bonic ni engrescador. És potser una dita molt adient als temps que corren.

Però ara sí que com a mínim hi ha violes. Si passegeu per un alzinar o un bosc de ribera, podreu veure la floració de la viola boscana (Viola alba), petita planta amb flors blaves que floreixen de febrer a maig. Un bon lloc per gaudir d'aquesta floració, és passejar per entre els avellaners de can Jalpí (amb accent).

Un cas especial és el pensament del Montseny (Viola bubanni), espècie característica del Montseny i molt pocs punts del Pirineu. Un bon lloc per veure-la és el Pla de la Calma (on és va fer la última foto). És un endemisme català, és a dir només la trobem al nostre país, enlloc més del món.

Potser no tot són flors i violes, però les violes existeixen, i ara és el moment de veure-les.

 

 

 

 

1 comentari

Afegeix un comentari nou

Comentaris

enricbadosa

Benvolgut Rafa,per fi he

Enviat per enricbadosa el Dg, 03/03/2013 - 09:18

Benvolgut Rafa,per fi he descobert com comtestar els comentaris en el nou format d'Arenyautes. En quan a la pregunta de si es pot transplantar o aconseguir llavors, un amic meu, que viu a la vall de la Oradella (a prop de casa teva), emva comentar que les violes es reprodueixen per estolons, com les maduixeres, i per tant has d'agafar una de les plàntules noves i plantar-la on creguis. Ell a casa seva en té ple, a jardineres, perterres, etc. en quan a la ètica l'espècie de viola del Montnegre no està en el catàleg d'espècies amenaçades de Catalunya (http://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/17691/1/141967.pdf). El meu amic ho ha fet per afavorir una espècie de papallona que ha esdevingut molt rara al Montnegre la Arginis paphia.