Frarets, aparença de frare, planta cruel...

Ara que estan florint o són florides les nostres orquídies a les eixides i terrats d'Arenys, a la natura hi ha d'altres plantes també d'una enorme bellesa. Aquest és el cas dels Frarets, que ha Catalunya s'han descrit dues espècies, Arisarum vulgare i Arisarum simorrhinum. Aquestes dues escasses espècies estan presents al Maresme, fins i tot la segona no havia estat mai citada al Montnegre fins ahir.

Aquesta bonica planta floreix entre desembre i març. La seva inflorescència (que no és una flor), està formada per flors femenines i masculines minúscules, que donen la impressió de ser una sola flor. A més es considerada una "flor" trampa, doncs quan un insecte hi entra queda retingut varis dies, fins que maduren les flors femenines (les masculines ho fan abans i l'insecte segurament ja està carregat de pol·len d'una altra flor). Aquesta adaptació i diferent floració de flors masculines i femenines, és per evitar l'autopol·linització. Alguns insectes arriben a morir dins la inflorescència, els més dèbils i malalts.

Aquestes escasses plantes viuen a sòls no conreats i una mica humits de la costa d'Alacant, València, Barcelona, Girona i Illes Balears.

Si aneu a buscar bolets... no us deixeu endur per la follia recol·lectora, i penseu que hi alguna cosa més que bolets al bosc, que mereix la nostra atenció, encara que no es mengin o serveixin de res més que gaudir-ne la bellesa.

I tu, que seràs? Insecte o trampa?

Afegeix un comentari nou