I ara què?

I ara què? El proper pas són els pactes.
Aquesta és la meva lectura del que va passar el dia 22 de maig a Arenys de Mar amb algun afegitó d’última hora.

CiU treu els pitjors resultats de la seva història municipal i perd 677 vots en relació l’any 2007, més fins i tot que ERC, quan a la resta del país ha pujat d’una forma remarcable. Molts d’aquets vots perduts, que molts pensàvem que podrien anar cap a ERC, han passat al PP i al PSC, cosa que ha ajudat als socialistes a superar la pèrdua de vots cap al PP en el que fins ara era el seu feu històric: el Doedes.

El PSC perd 106 vots, però aguanta l’envestida del PP i IVC, perdent vots a totes les taules exceptuant-ne tres del nucli antic on iguala o augmenta molt lleugerament els resultats anteriors. La tasca de govern poc lluïda el desgasta, però no el fa retrocedir amb representants. Perd el seu vot local més espanyol, del PSOE, a favor del PP.

Parlant en nombre de vots el PP es converteix en la gran guanyadora de la nit. 293 vots més que en les municipals del 2007 i que s’aconsegueixen no per una campanya excel·lent sinó per la tendència a l’alça de les tesis del seu partit a Catalunya i a Espanya, i per la recuperació dels vots perduts l’any 2007 amb Ciutadans.

ICV, ha tret profit de la seva feina gens traumàtica al govern, sense exterioritzar-ne els problemes constants amb el seu soci majoritari. Ha sabut a més, engrescar al votant desencantat de la política nacional d’ERC. ICV guanya 119 vots.

El BLOC, que preveia en els seus càlculs inicials augmentar la seva representació pel fet d’aglutinar vots de diferents agrupacions que el formaven, no ha pogut escombrar a ningú com volia i s’ha quedat amb un sol regidor. La campanya agressiva del seu candidat no ha servit de gaire. Ha perdut 12 vots.

La CUP, formació jove i independentista, amb una campanya senzilla, ha arrancat el regidor que ERC havia obtingut per la mínima en les darreres eleccions.

I finalment ERC, que juntament amb CIU, ha estat la formació derrotada d’aqueta contesa electoral. ERC ha pagat el descens provocat per la crisi de les seves idees a nivell de país (i que ha començat a resoldre amb la dimissió del president de la formació nacional), per la divisió del seu vot en les dues altres formacions de caràcter independentista, i per la valentia de tirar endavant des del govern projectes delicats i poc populars que l’han desgastat intensament durant el seu pas pel govern. ERC ha perdut 569 vots.

Aquesta és la meva lectura, però, tal com deia al començament d’aquest apunt ara cal pensar en quin serà el pacte i a qui farà alcalde.

Algú s’atreveix ha fer un pronòstic? Jo m’ho rumio i us l'explico demà.

www.arenyautes.cat/enricpera

22 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

esperanceta

T'equivoques. El gran

Enviat per esperanceta el Dm, 24/05/2011 - 16:10

T'equivoques. El gran guanyador no es el PP, son les CUP, q en treuen 496 més (0 -> 496).

Enricpera

Pactes

Enviat per Enricpera el Dc, 25/05/2011 - 17:50

El pacte que primer amb ve al cap, perquè és el que suma ràpid, és el de CiU+PSC. Però al mateix moment ja em venen els meus primers dubtes. El PSC s’avindrà a pactar sense demanar l’alcaldia? Venen de 4 anys jugant a primera línia, acceptaran ara caure a segona? Si ho fan, quines són les raons? Polítiques o estratègiques? Per altre banda, alerta, el cap de llista de CiU, que des de l’inici d’aquesta legislatura ha estat comptat els dies que li mancaven per arribar a l’alcaldia, ara que ho te tan a prop, s’ho deixarà prendre? A més a més és qui té més regidors.
Aquest pacte no el veig clar ni senzill.

Pacte a 4: PSC+ICV+CUP+ERC. Bufff! Quina mandra!!
D’entrada el PSC voldrà l’alcaldia, però, evidentment, ICV també, i possiblement aquesta serà la seva condició. Si es pogués salvar aquest escull, no crec que ERC, que ha sortit escaldat del govern tripartit i no s’ha avingut gens amb el PSC, vulgui participar altre cop en un mullader com el que ja han viscut durant quatre anys.
La CUP sembla que en l’àmbit nacional està optant per quedar-se a l’oposició quan no estigui clar entrar al govern amb garanties de tenir un pes específic, això aquí sembla clar que no és possible. Trobo lògic, per altre banda, que prefereixin agafar experiència municipal, fer una bona oposició i esperar quatre anys.

El Bloc podria estar només en el cas anterior substituint a ERC o a la CUP, però tenint en compte que veig complicat que els socialistes i els verd es posin d’acord i que ERC o CUP vulguin participar d’aquest possible govern, el Bloc es quedarà a la banqueta de l’oposició.
Aquest pacte, doncs, em sembla que també el descarto.

Que més ens queda? CiU+ICV+ERC o CUP o BLOC. Estan disposat a fer alcalde al candidat de CiU? Em sembla que pel que he anat sentint aquest dies de campanya la resposta és no. De totes maneres fer funcionar un govern de molts partits i amb ideologies tan separades, no sé si tindran ganes de provar-ho.
Descartat.

Jo només veig una sortida, i segurament la més fluixa en quan a estabilitat municipal, la del govern en minoria de CiU o bé de CiU+PP. Ja sé que CiU ha dit en algun moment en l’àmbit nacional que no pactarien amb el PP, però tampoc seria la primera vegada.

No sé si em deixo alguna altre possibilitat. Si se m’acut us l’explico.

@oriolferran

T'agraden molt els tripartits?

Enviat per @oriolferran el Dc, 25/05/2011 - 20:13

perquè totes les combinacions les fas de tres en tres? i no poden ser propostes més àmplies i més obertes?... cert, que fa por pensar en la dificultat de la seva gestió (i ja cites l'experiència darrera), però potser no és això el que ha demanat la ciutadania diversificant tant el seu vot i castigant als dos grans?

Enric, no xerraré massa en aquest fil (no pas per ganes) sinó per no generar confusions, ni males interpretacions... sembla que avui ja hi ha moviment de tropes.

Oriol

@oriolferran

Molt bons retrats

Enviat per @oriolferran el Dc, 25/05/2011 - 20:15

Ho deixo dit, i que en quedi constància, m'ha agrdat molt la col·lecció de retrats d'en Xavier Salbanyà. Felicitats, Xavi!

barrinaire

mapa ingovernable

Enviat per barrinaire el Dc, 25/05/2011 - 23:32

primer de tot gràcies per les felicitacions.

que ens ha quedat un mapa ingovernable o complicat sembla clar.

el que també tinc clar i poder m'equivoco es que CiU no pot governar en minoria es a dir els cinc electes i prou.

també tinc clar, ja que tots ho han dit per activa i per passiva, que ningú donarà els vots per que l'Estanis sigui alcalde, per les raons que siguin.
si algú a darrera hora fa el contrari, de manera directe o indirecte, pots ser que tingui el mateix efecte que ha tingut ERC pel fet de fer Montilla president, dit d'altre manera menjar avui i fam per demà.

per mi hi ha dues solucions:

una es CiU + PSC amb repartiment d'alcaldia o no, ja que això de repartir normalment es desaconsellable.
el que jo a conselleria, ja que tothom s'estima arenys (al menys ens ho diuen i repeteixen molts cops), es deixar en mans de Ramon Vinyes l'alcaldia ja que te anys de recorregut i amb la que cau poder no es el moment d'invents i l'equip jove de l'Estanis a governar tot aprenent com funciona l'administració que no es prou complicada. Qui no et diu que en les properes sigui el seu moment de gràcia. En certes ocasions es bo esperar per triomfar mes tard en certes garanties i si no mireu l'arenyenc Joan Mora a Mataró, ha sabut treballar durant quatre anys a l'oposició per triomfar ara.

l'altre i no menys complicada es PSC + ICV i a treballar en minoria amb acords puntuals amb altres forces.

que bonic es opinar des del sofà de casa

de totes maneres sempre ens queda invocar a Santa Rita, que va ser diumenge passat, que es la patrona del funcionaris i dels impossibles.

xavi salbanyà

llei organica 5 7 1985

Enviat per xavi salbanyà el Dij, 26/05/2011 - 11:14

CAPÍTULO IX.
ELECCIÓN DE ALCALDE.
Artículo 196.

En la misma sesión de constitución de la Corporación se procede a la elección de Alcalde, de acuerdo con el siguiente procedimiento:

Pueden ser candidatos todos los concejales que encabecen sus correspondientes listas.

Si alguno de ellos obtiene la mayoría absoluta de los votos de los concejales es proclamado electo.

Si ninguno de ellos obtiene dicha mayoría es proclamado Alcalde el concejal que encabece la lista que haya obtenido mayor número de votos populares en el correspondiente municipio. En caso de empate se resolverá por sorteo.

En los municipios comprendidos entre 100 y 250 habitantes pueden ser candidatos a Alcalde todos los concejales; si alguno de los candidatos obtiene la mayoría absoluta de los votos de los concejales es proclamado electo; si ninguno obtuviese dicha mayoría, será proclamado alcalde el concejal que hubiere obtenido más votos populares en las elecciones de concejales.

Enricpera

Tripartits?

Enviat per Enricpera el Dij, 26/05/2011 - 19:44

Crec que només n’he proposat un de tripartit. No ho has llegit bé.
1- CiU+PSC – bipartit
2- PSC+ICV+CUP+ERC o Bloc – quarti partit
3- CiU+ICV+ERC o CUP o BLOC – tripartit ampliable a quarti partit o quinti partit
4- Cup – bipartit amb minoria
5- CiU – minoria absoluta

Enricpera

Genial

Enviat per Enricpera el Dij, 26/05/2011 - 19:46

Trobo genial En caso de empate se resolverá por sorteo.

@oriolferran

Ho deia per les O que ara ja

Enviat per @oriolferran el Dij, 26/05/2011 - 23:30

Ho deia per les O que ara ja has posat +
coincideixo que poden ser Is, molt millor per tots

nanit

Enricpera

o i +

Enviat per Enricpera el Ds, 28/05/2011 - 13:02

On hi ha una o hi havia o i on hi ha un + hi havia +.
Això no treu que algú prefereixi que hi hagi + allà on hi ha una o, i així deixar fora a algú altre que no interessa que surti.
I d’això se’n diu moure fils per arribar a un pacte.

Pàgines