Per a la construcció de la Pau al món.

El dijous, 10 d'abril de 2008,
MONTSERRAT va acollir una trobada internacional sobre el paper de les religions en la construcció de la pau.
Acte organitzat per la Fundació Cultura de la Pau, l’Abadia de Montserrat i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).

La Direcció General de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària i l’ACCD han estat presents a la trobada que aquest migdia ha reunit personalitats civils i religioses de l’àmbit nacional i internacional a Montserrat. Durant la trobada, els participants han consensuat i signat la Declaració de Montserrat a través de la qual s’invita a no relacionar religions i violència i fan una crida a la comunitat internacional per unir esforços davant les dificultats que amenacen la Humanitat.

Aquest migdia s’ha celebrat al Monestir de Montserrat un acte amb personalitats internacionals procedents de diferents tradicions religioses i de la societat civil per transmetre que les religions no haurien de ser mai més origen de confrontació sinó de conciliació. Els signants de la Declaració han demanat la implicació de la societat civil, que ha d’exigir a les autoritats que emprenguin accions; així com la dels governs i les organitzacions internacionals, i la dels líders polítics i religiosos, per tal que reforcin el seu paper com a actors de la pau i la comprensió mútua.

David Minoves, director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària, que ha participat en la Trobada en representació de la Generalitat, ha intervingut en la redacció de la Declaració fent referència a les aliances que ja existeixen a Catalunya des del segle XI entre la societat civil i la religió en l’àmbit de la construcció de la pau: “Catalunya va ser pionera en aquestes aliances mitjançant les assemblees de Pau i Treva de Déu, quan l’Església i els pagesos s’aliaren per respondre a les violències perpetrades pels nobles feudals”.

Per altra banda, i en relació al seu àmbit de competència, que és la cooperació al desenvolupament, i el treball per l’assoliment d’una pau ferma i duradora arreu del món, ha manifestat: “Fa 70 anys, els catalans varem patir una guerra, fam, exili i persecució política, lingüística i cultural, i per aquesta raó hem volgut encaminar la nostra política de cooperació a la protecció de la diversitat, la garantia dels drets individuals i col·lectius i la recerca d’una pau justa i duradora, i això només serà possible si els líders religiosos participen en aquesta empresa colze a colze amb la societat civil i les institucions”.

En aquesta trobada també hi ha participat un grup heterogeni d’importants personalitats internacionals provinents de diferents tradicions religioses, així com de la societat civil i institucions internacionals: Federico Mayor Zaragoza, president de la Fundació Cultura de Pau i exdirector general de la UNESCO; Mohammad Khatami, president de la Foundation for Dialogue among Civilizations i expresident de la República de l’Iran; Aram I, Catholicos de Cilícia de l’Església Armènia Ortodoxa i president del Consell d’Esglésies de l’Orient Mitjà; Abdulaziz O. Altwaijri, director general de la ISESCO; el Rabí René-Samuel Sirat; Mar O. Oraham, de l’Església Assíria de l’Est; Kjell M. Bondevik, president de l’Oslo Centre for Peace and Human Rights i exprimer ministre de Noruega; Candido Mendes, secretari general de l’Acadèmia de la Llatinitat i William F. Vendley, secretari general de la Conferència Mundial de Religions per la Pau. El P. Abat de Montserrat, Josep M. Soler, ha actuat com a amfitrió de la reunió.

Afegeix un comentari nou