La nit és fosca, però ens mira.
Enviat per enricbadosa el
Normalment quan passejem pel camp o muntanya, no veiem cap animal, com a molt veiem o sentim alguns ocells, ara animals de pèl en veiem pocs. El més normal és veure'ls atorpellats o pensar que no hi són.
Ara el que passa és que molts dels mamífers són nocturns o ho són per evitar el contacte amb els humans. Aquests és el cas de la guilla o guineu (Vulpes vulpes) tot i que en algunes zones poc habitades de Lleida se les pot veure de dia. Per detectar-la hi ha varies formes. La primera és detectar-ne els rastres, ja sigui petjades o excrements o utilitzar tecnologies força sofisticades.
En el cas de les fotografies que veieu en aquest apunt del blog s'han fet el passat 3 i 4 d'abril al Montnegre, amb una càmara de infraroigs amb un sensor de moviment. En el lloc de la càmara se li va posar menjar per atraure la guilla. El que més crida l'atenció és la brillator dels ulls, degut al reflexe dels infraroigs a la guanina(pigment) de la retina, doncs durant la nit aquests animals tenen la nineta completament oberta (el mateix passa amb els gats a la nit amb la llum, per exemple, dels fars d'un cotxe).
La guilla és un dels carnívors més ben distribuits del món, la trobem a tot l'hemisferi nord, i ha estat introduida a Austràlia per acabar amb la plaga de conills que pateix aquell país. Tot i la forta persecució que pateix, és un animal molt abundant, degut a la seva astúcia (llegendaria en contes i fabules) i alta taxa de reproducció. Tal com es veu en les fotografies la guilla fotografiada està alletant com fan molts carnívors ara a la primavera.
La guilla viu gairebé en qualsevol tipus d'hàbitat, però allà on assoleix densitats més altes és a prop dels nuclis habitats, ja que les activitats humanes li proporcionen aliment gairebé il·limitat. Segurament això és el que l'ha convertit en el carnívor més abundant a les terres catalanes.
Les guineus són carnívores. Gran part de la seva dieta consisteix en invertebrats, com per exemple insectes, mol·luscos, cucs de terra i crancs de riu. També mengen material vegetal, especialment esbarzers, pomes, prunes i altres fruites. Algunes preses vertebrades comunes són alguns rosegadors (com ratolins i talpons), conills, ocells, ous, amfibis, petits rèptils i peixos. Les guineus són conegudes per matar cervatells. Recolliran carronya i altres materials comestibles que trobin i en àrees urbanes, recolliran residus dels humans, fins i tot menjar per mascotes. Anàlisis entre guineus de bosc i urbanes mostren que les guineus urbanes tenen més menjar acumulat que els de bosc. Normalment mengen de 0,5 a 1 quilograms de menjar cada dia.
A partir d'ara quan passejeu pel bosc o el camp, penseu que no esteu sols