La vinya del rial de la Serp
Enviat per @elenaferranr el
La Cooperativa del Rial es presenta en societat aquest dissabte al Calisay d'Arenys de Mar per donar a conèixer les varietats de vi que produeixen des que es van ajuntar el 2003
A 200 metres de la platja i a tocar amb el terme de Canet de Mar hi ha la vinya d'en Pata. Aquest és el motiu amb què es coneix un dels impulsors del projecte i que va animar la resta a fer-se càrrec de la vinya que la seva família deixava de conrear. Així va sorgir la iniciativa de crear la Cooperativa del Rial on un grup d'amics es van trobar un dia per l'altre fent de viticultors. “La finalitat no és comercial, si tenim guanys els invertim en la cooperativa. Només volem que es doni a conèixer el vi que es fa a Arenys”, explica un dels promotors, Nani Ramon. Els qui tinguin interès per degustar aquestes varietats que es fan a la vinya del Rial de la Serp podran fer-ho aquest dissabte a la tarda al Calisay. Serà el moment de presentar el producte que estan elaborant des de l'any 2003, quan van fer la primera verema conjunta. Des d'aleshores les collites han estat molt irregulars, ja que sempre han anat elaborant el vi en funció de la producció que tenen.
El 2007 i 2008, la collita va ser un desastre i els últims anys han fet un sobreesforç per tapar la vinya amb xarxes ja que els ocells se'ls cruspien la garnatxa. La darrera collita del 2010 han pogut fer un miler de litres de vi, que vindrien a ser unes 1.400 ampolles. Així es podrà tastar el seu vi blanc, el Vidriol (100% moscatell), el vi negre jove, el Remor(pansa roja trepat 100%), el criança Terrer (85% Garnatxa, 15% pansa roja), i el Sargantana 2009, que és el mateix vi que el Remor però passat per bóta.
“El nostre és un vi de pagès com el que es feia a molts masos de la comarca, però no seguim la dita de la bóta vella fa bon vi”. Així explica, Nani Ramon, els avenços que van fer des d'un inici per comprar el primer inoxidable i un serpentí per controlar la temperatura i deixar de costat les bótes velles i pràctiques més antigues com bullir una part del vi. “Més que jugar amb les varietats, mirem de fer diferents tipus d'envelliment”, afegeix.
Funcionen en règim de cooperativa. Paguen una quota anual i els anys que la collita és bona venen vi, i si hi ha guanys els reinverteixen en el negoci. La feina també es reparteix entre tots, gran i petits, i es converteix en un moment esperat durant l'any. “És un motiu més per sortir de casa, i trobar-nos amb els amics i gent de fora que convidem perquè puguin trepitjar i veure el procés del vi”, comenta. Els qui no perden l'oportunitat d'arremangar-se i feinejar tot el que poden són els nens. A final d'estiu, és l'hora de veremar i no sobren mans i més endavant tocarà podar els ceps i retrobar-se altra vegada. Ara esperen que no plogui més per tenir bona collita. El vi del Rial de la Serp es pot trobar com cada any a les parades de la Fira del Solstici d'Estiu que es fa per Sant Joan a la riera i també durant l'any a la botiga del Club del Cep.
De la verema de 2005 a la vinya del Rial de la Serp en podeu veure aquest vídeo. També podeu veure aquesta visita dels nens i nenes de l'escola Sinera.