L'animal més ràpid del món

 

Els humans sempre ordenem els pensaments i les coses que a la natura estan desordenades. Ens agrada fer rankings, el més gran, el més petit, el més... ràpid. Aquest és el cas del falcó peregrí (Falco peregrinus). Aquest ocell preciós pot assolir els 300 km/h quan baixa en picat per capturar les seves preses, que solen ser altres ocells, sobretot coloms (com el de la foto), tudons, estornells i d'altres aus de mida mitjana. És un depredador magnífic doncs té un èxit en els 10% dels intents de caça, que pot semblar baix, però és el més gran dels depredadors estudiats arreu del món. Gràcies a això ha estat molt utilitzat des de l’antiguitat sobretot a l'Edat Mitja on el seu us era reservat a prínceps i reis. Eren coneguts els falcons de Montserrat  pel fet de que com tenien el niu a dalt de la muntanya, en portar les preses al niu, des de la plana, estaven molt musculats.

 

Durant els anys seixanta i setanta la població mundial d’aquesta espècie va patir una forta davallada per culpa del DDT (dicloro-difenil-tricloroetà), un potent insecticida, que provocava la esterilitat. El que passava és que la closca dels ous era massa tova i la femella els xafava en covar-los. Ara ja fa uns anys que aquests insecticida està prohibit i les poblacions s’estan recuperant. Això fa que també a Catalunya aquesta espècie està actualment en expansió. 

 

Al Maresme mai ha estat una espècie comuna, però sembla que la millora de la població catalana també ha arribat aquí. Les fotos han estat preses el dilluns passat a un lloc de la comarca. 

 

 

I tu vols extingir-te?

2 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

@oriolferran

Està cruspint-se un magall?

Enviat per @oriolferran el Dc, 05/06/2013 - 22:23

Està cruspint-se un magall?

Bones fotos!

enricbadosa

No és un magall, és un colom,

Enviat per enricbadosa el Dij, 06/06/2013 - 12:36

No és un magall, és un colom, fet que fa que el falcó se't faci més gros... en relació. A més és una femella, aquestes són més grans que els mascles, ja que són les encarregades de defensar els pollets del niu. I les fotos, ... la veritat és que vaig tenir sort, una ocasió així la tens molt poques vegades a la vida, que un falcó se t'hi posi bé.