L'escorpí, del zodíac a la realitat

Molts cops quan algú descobreix que sóc escorpí ja fa cara estranya. Per tots és tingut per un dels signes més "rars" que genera un cert "respecte" a la gent...

Serà potser que l'escorpí groc (Buthus occitanus) és un animal força temut i perillós? Doncs sí i a més el tenim entre nosaltres. L'escorpí és un aràcnid depredador que captura petits insectes i d'altres artròpodes durant la nit. Els captura amb els seus pedipalps (pinces) i les mata d'una fiblada amb el fibló que té a la cua. També fa servir el verí del fibló per defensar-se, molt dolorosa pels humans.

La llegenda diu que si envoltem un escorpì amb foc és suïcida. La realitat és que l'escorpí s'exita i reacciona com ho fa amb tots els perills, a fiblades i finalment amb el frenesí accidentalment sel clava.

Una de les curiositats més grans de l'escorpí és la seva forma de reproduir-se. Tot i ser un animal terrestre fa una fecundació externa, com ho fa? El mascle diposita al terra un espermatòfor (bossa amb espermatozoides), tot seguit agafa la femella per les pinces i l'arrossega fins col·locar-la sobre aquest. La femella parirà els petits sense pondre els ous i aquests romandran protegits a la seva esquena fins tenir una mida suficient per defensar-se sols.

Si us trobeu un escorpí no el toqueu, ara penseu que són molt bones mares.

 

 

2 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

rafel

Enric,

Enviat per rafel el Dij, 19/09/2013 - 17:35

Enric,

Llegir-te sempre és una font d'aprenentatge. Se m'ha despertat un dubte: la seva picada pot arribar a ser mortal?

Gràcies,

enricbadosa

En principi la picada de l

Enviat per enricbadosa el Dv, 20/09/2013 - 23:16

En principi la picada de l'escorpí groc no és mortal, no s'han descrit casos de defuncions de la gent picada. El que sí, és una picada molt dolorosa i que pot durar al voltant de dos o tres dies. És recomanable anar a l'hospital on el tractament serà a base d'antiestamínics.

Et passo uns links

http://www.escorpionpedia.com/picaduras-escorpion/

http://elpais.com/diario/1998/07/29/andalucia/901664550_850215.html