Malestar a la llotja d'Arenys per l'entrada d'un majorista

Mala maror a la confraria d'Arenys de Mar, on hi ha representants armadors i pescadors. El seu patró, Antoni Marzoa, té clar que la concessió de Ports de la Generalitat al majorista de Blanes, Peixaters Ros, és un despropòsit per part de l'administració, ja que li “ha posat l'enemic dintre casa”. Segons explica l'entrada de Ros, que fins ara és un client més de la llotja, per poder comercialitzar peix en segona venda suposa la fi i una competència deslleial amb la confraria. “No hi ha cap port amb un distribuïdor a dins que el que busca és monopolitzar el lliure mercat que representa la subhasta del peix a la baixa”, apunta. Des de la confraria s'ha presentat un recurs a Ports de la Generalitat, ja que la concessió s'ha fet sense resoldre la sol·licitud d'ocupació que també havia fet la confraria. Segons explica Marzoa, la mateixa administració havia fet els plànols per reconvertir l'antiga llotja en un centre de formació relacionat amb la pesca, que des de fa temps es vol impulsar des de la confraria. “No en sabem el motiu, però han prevalgut altres interessos”, denuncia.

 

La confraria de pescadors de Sant Elm estudia emprendre accions legals contra el que considera una concessió “arbitrària”. Ports de la Generalitat manté que s'ha fet correctament, per un termini de 15 anys, després de l'informe favorable emès per l'Ajuntament, tenint en compte el pla d'usos del port.

 

La polèmica que ha coincidit amb el trasbals polític arran de la moció de censura contra l'alcalde, Estanis Fors (JuntsxArenys) va fer reaccionar el govern, que assegura que l'informe tècnic que es va entregar a la Generalitat precisa que només està permesa la venda al detall i no a l'engròs dins del port. En un comunicat emès arran d'una reunió dels responsables de la confraria i de Ports, es va donar ple suport al sector assegurant que una venda a l'engròs seria “una activitat que perjudicaria l'activitat de pesca tradicional”.

 

El govern alternatiu ja ha anunciat que aquest serà un dels primers temes que caldrà aclarir quan entrin a governar. L'empresa de Blanes ha d'obtenir els permisos d'activitats i obres per part de l'Ajuntament.

 

Frigorífics Ros és un potent grup que es dedica a la importació i exportació i a sevir als distribuïdors majoristes peix fresc i congelat, amb compradors propis a tots els ports d'Espanya, França, Itàlia i Portugal. L'empresa que el 2014 va facturar 55 milions d'euros mou 12 milions de quilos de peix a l'any i disposa d'unes sales d'elaboració i conservació a tocar del port de Blanes. El cap de recursos humans del grup, Lluís Soler, assegura que la intenció és obrir a Arenys abans de l'estiu. “Continuarem comprant peix a la llotja que podrem vendre a la tarda als nostres clients. Millorem el servei i l'oferta amb peix nostre”, apunta.

Afegeix un comentari nou