Manifest postfestiu de Sant Roc 2011, Macips alternatius!

El grup de persones que vam formar la colla de macips i macipes alternatius de Sant Roc coincidim en fer una valoració molt positiva de la festa que enguany hem hagut de celebrar de manera alternativa i desmarcada del Patronat de Sant Roc. A excepció de dos casos aïllats i sense gens d’importància ens hem sentit molt ben acollits pels vilatans i vilatanes del poble, els quals ens han obert les portes de casa seva i ens han ofert grans mostres d’acollida, suport i acceptació.

Aprofitem aquest manifest posterior a la festa de Sant Roc 2011 per remarcar els punts principals de la nostra demanda, la qual ens va portar a organitzar el cercavila alternatiu abans esmentat.

La principal demanda que fem com a grup de persones és la d’abolir la obligatorietat d’assistència a la ofrena a Sant Roc que es fa prèvia al cercavila de macips i macipes i a la missa en honor a Sant Roc que es fa a la tarda després de la ruixada a les autoritats. Així demanem que tot macip i macipa soci del patronat de Sant Roc pugui escollir el fet d’assistir o no a aquests actes religiosos i que poden ser un impediment personal, cultural i/o ideològic a l’hora de fer-se macip/a. En cap cas demanem l’abolició dels oficis religiosos al Sant, ni negar el dret a qualsevol macip i macipa a participar d'aquests actes, simplement volem que cada macip i macipa pugui decidir lliurement, i segons els seus criteris personals, si vol o no assistir als oficis religiosos.

Creiem que això ha de ser així perquè tota persona, inclús si és macip/a, té el dret a decidir en qualsevol afer que l’afecti a nivell personal i que pugui implicar una contradicció en matèria de creença, ideologia o principi moral, ètic i/o personal. Considerem també que totes les tradicions, com és la dels macips de Sant Roc, han de ser elements integradors per a les persones, i per tant han de contribuir al diàleg, a la cohesió i a la convivència entre les persones i llurs cultures i creences. Amb la obligatorietat d’assistència a un ofici religiós catòlic no es promou aquests principis, sinó, tot al contrari, es creen barreres per a moltes persones, que com nosaltres, desitjarien ser macips i macipes i que aquest any no se’ls hi ha permès per tenir una determinada creença o ideologia. Cal destacar que molts i moltes de nosaltres ja se’ns podria considerar macips i macipes veterans/es, ja que ja fa un grapat d’anys que sortim de macips i macipes, i mai abans se’ns havia imposat l’assistència a l’ofici religiós a Sant Roc. Així doncs creiem que amb aquesta imposició s’ha donat un pas enrera en l’evolució d’aquesta tradició tan arrelada al nostre poble.

Totes les persones que varem formar part del cercavila alternatiu de macips i macipes coincidim en que arribar a aquest punt no beneficia a ningú, i som els primers a voler solucionar el problema per a que l’any vinent hi hagi una entesa entre ambdues parts i no hagin de sortir més cercaviles de macips i macipes alternatius. Tot i així volem destacar que la situació que es va generar ens va obligar a decidir entre quedar-nos a casa, i no poder fer de macip/a degut a la nostra ideologia, creença o principis morals, o sortir al carrer a reivindicar i fer sentir la nostra demanda tot participant, com sabem, de la nostra festa, essent com cada any macips i macipes del nostre poble. Per aquest motiu varem decidir sortir al carrer i exercir de macips i macipes, actuant igual que la resta de macips, amb l’excepció de l’assistència als oficis religiosos. Per tant no ens considerem desvinculats de la festa de macips i macipes, sinó de la decisió presa pel patronat de Sant Roc.

Des d’aquí aprofitem per agrair a tothom qui ha donat suport a la nostra acció així com a tothom qui ha respectat, acceptat i/o entès la nostra reivindicació. Tant sols desitjar que aquest afer es pugui solucionar com abans millor i que no faci falta fer mai més un cercavila de macips i macipes alternatiu, ja que això no és bo per ningú, i menys per la gent que estimem el nostre poble. Des d’aquest manifest obrim les portes a un diàleg amb el patronat de Sant Roc per poder solucionar a temps aquest assumpte i que l’any que vé puguem tornar a sortir tots i totes junts.
Visca Sant Roc i Visca els macips i macipes!

-Col·lectiu de macips i macipes alternatius-

11 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

Pau Arjona

Tant costa d'entendre que tot

Enviat per Pau Arjona el Dm, 30/08/2011 - 16:04

Tant costa d'entendre que tot el que envolta el macip, des de l'ofrena i l'ofici fins el fet simbòlic de remullar amb l'almorratxa, té una connotació religiosa? Si "implica una contradicció en matèria de creença, ideologia o principi moral, ètic i/o personal" el fet d'anar els actes religiosos perquè no ho és el fet de remullar la gent en senyal de benedicció?

O és que simplement el que ens agrada és remullar per remullar? Perquè fet el fet agafem mangueres i cubells d'aigua i muntem una macro-xeringada per tot Arenys...

Jordi Munich

Bones Pau!

Enviat per Jordi Munich el Dm, 30/08/2011 - 21:58

A mi no em costa d'entendre el teu punt de vista, tant sols demanem també que s'entengui el nostre punt de vista. Si tu com a macip surts a beneïr la gent i creus amb aquest fet ho trobo molt raonable i acceptable, però jo quan surto de macip no ho faig en aquest sentit, ho faig com a un Arenyenc que estima les seves tradicions i les viu com cadascú, a la seva manera (en aquest cas a la meva manera).
Ja fa molts anys que surto i per mi el cercavila de macips no té un significat religiós, sinó que és una qüestió cultural del poble. La major part de les tradicions tenen un rerafons religiós, però amb el temps esdevenen populars o amb tocs pagans. Possiblement un dia xerrant tranquil·lament en podriem trobar un munt. Per mi és un orgull poder ser macip perquè és una de les parts que em defineix com a jove arenyenc actiu, igual que sóc geganter, monitor de cau, penjanaps i "barrakista" d'Arenys, entre d'altres. Tot i això considero que imposar un fet com el que ens ocupa és un pas enrera quan fins ara mai s'havia imposat a ningú a anar a aquests actes!
Per acabar comentar-te que xeringades en fem un bon munt als caus i als casals d'estiu, i que no estaria malament fer-ne a l'engrós al mig de barrakes o durant alguna festa major o menor, estil "ruixada" de les Santes, seria una nova festa que amb els anys podria esdevenir tradició. Però per Sant Roc, quan surto al carrer vestit de macip, jo no beneeixo, sinó que sí, possiblement refresco als vilatans que trobo, però per sobre de tot faig poble i col·laboro a donar vida a un acte cultural molt preuat i estimat per mi.
Amb tot aquest afer tant sols demanem una cosa: El dret a poder decidir! (dret que per cert amb els temps polítics que corren, els catalans cada cop defensem més i amb més fervor!)
Salut i visca Sant Roc i els macips i macipes! (i perque no aprofitar dient un Visca Catalunya lliure!)

Pau Arjona

I el dret a decidir hi ha

Enviat per Pau Arjona el Dm, 30/08/2011 - 23:54

I el dret a decidir hi ha sigut en tot moment i l'assamblea va decidir per àmplia majoria una opció.

PD: La xeringada a l'engrós seria per pensar-s'ho, seria molt divertit!

Pat

L'assamblea del patronat!

Enviat per Pat el Dc, 31/08/2011 - 02:21

Pau, no recordo veure't a l'assamblea. Hi eres? Potser la teva presència em va passar per alt, si és així disculpa.
En relació amb la desició que va pendre l'assamblea de macips m'agradria comentar alguna coseta.
Primerament, que els macips i macipes altrenatius començem a estar una mica cansats de que hi hagi certes persones entre les quals tu; que utilitzeu l'assamblea com a un argument que pugui justificar solemnament la obligatorietat d'assistir als actes religiosos de St Roc. És del tot evident que no hi ha cap assamblea al món que pugui pendre desicions vinculants relacionades amb la moral i el pensament individual de cadascú. Qui no és capaç d'entendre això, amb tots els meus respectes potser s'ho hauria de fer mirar. És cert que nosaltres, els macips i macipes "aletrenatius" vam accedir a que això es portés a votació, ja que, en el seu moment vam creure que aquesta podria ser una sortida viable al conflicte i que en certa manera podia evitar algunes siuacions extranyes i fins hi tot incòmodes. De totes maneres, com tots ja sabem no ha sigut el cas.
D'altra banda, també m'agradaria dir que no m'acaba de semblar gaire lícit ni tampoc cohorent que les persones que formen part del patronat,les que l'envolten i les que hi simpatitzen; s'omplin la boca d'aires assamblearis, democràtics.. Tothom sap que el patronat no és una entitat assamblearia sinó que funciona jeràrquicament.
De la mateixa manera que una flor no fa estiu, una assamblea a l'any tampoc fa del patronat uan entitat assamblearia. Amb això vull deixar a l'aire que aquest funcionament pot posar en dubte moltes coses i fa que algunes desicions que s'han pogut pendre durant el curs no siguin gaire lícites, ja que s'han pres prescindint de la opinió de la majoria dels socis.

Pau Arjona

Sí, hi era (al fons de tot).

Enviat per Pau Arjona el Dc, 31/08/2011 - 12:56

Sí, hi era (al fons de tot). Veig que no té cap sentit discutir tot plegat ja que creieu que la tradició dels macips s'hauria de despendre de tota connotació religiosa, és a dir, anar a remullar a la gent per divertir-nos i prou i no és això, hi ha un fons religiós en l'acte de beneir i no tornaré a repetir les meves paraules de dos o tres comentaris més amunt.

Marta Pera

No té sentit discutir res més

Enviat per Marta Pera el Dc, 31/08/2011 - 15:16

No té sentit discutir res més si no entens l'essència de la nostra "protesta" ( o com vulguis anomenar-la ) ja que en cap moment hem demanat una desvinculació religiosa de la tradició sinó un dret lliure i personal de decidir sobre un fet puntual que és el d'entrar o no a l'esglèsia.

Marta

Pau Arjona

Aleshores com és que podeu

Enviat per Pau Arjona el Dc, 31/08/2011 - 15:20

Aleshores com és que podeu beneir la gent però no assistir a un acte? Ambdues coses són elements de la religió catòlica o es que només donem un sentit religiós quan ens interessa?

Pat

La resposta a la pregunta

Enviat per Pat el Dc, 31/08/2011 - 15:36

La resposta a la pregunta que fas, la primera de les dues,la trobaràs al comentari que va fer en Jordi Munich. Que no te l'has llegit????????? Si és així al·lucino perque anava destinat a tu!

Pat

La resposta a la pregunta

Enviat per Pat el Dc, 31/08/2011 - 15:36

La resposta a la pregunta que fas, la primera de les dues,la trobaràs al comentari que va fer en Jordi Munich. Que no te l'has llegit????????? Si és així al·lucino perque anava destinat a tu!

Pau Arjona

I que li vaig respondre? Que

Enviat per Pau Arjona el Dc, 31/08/2011 - 15:39

I que li vaig respondre? Que mullar per mullar ens muntem una xeringada i ens ho passarem encara millor.

Pàgines