Marxar fora per trobar oportunitats

Des de fa uns mesos que al programa on treballo m'encarrego de buscar catalans, joves i no tan joves, que han decidit marxar fora per buscar oportunitats que els permetin créixer com a persones i tenir un futur millor. Cada dia, hem connectat amb un d'ells via skype en directe al programa perquè ens expliquessin com veuen les coses des de la distància.

M'ha sorprès la gran quantitat de persones que es troben en aquesta situació. Són nois i noies valents que no tenen por de marxar per guanyar-se la vida lluny de casa seva. Molts han marxat tenint ja un lloc de treball al país on han emigrat, però també n'hi ha que han marxat sense res, només amb algun contacte, un amic o amiga que els ha deixat quedar-se a casa seva fins que han aconseguit un lloc de treball.

Em va sorprendre el cas d'un noi que va dir obertament que havia marxat perquè a Barcelona no tenia el dret a menjar garantit. És mestre, i sense por, va decidir marxar a Stuttgart. Ara treballa en un magatzem i almenys té diners per a les coses bàsiques. L'altra cara de la moneda pot ser, per exemple, una noia, amb estudis superiors que va marxar a Nova York amb un lloc de treball en una entitat bancària de prestigi. També hi ha gent que va marxar per amor... Com veieu doncs, els motius que poden portar a una persona a decidir emigrar són diversos. De tots ells he après, cadascun d'ells té moltes coses per explicar i molt interessants. 

Fa pocs dies, com que molts d'ells han vingut a passar les festes de Nadal a Catalunya, vam organitzar una petita trobada amb 5 d'ells, és el vídeo que comparteixo amb vosaltres a continuació i que us convido a veure. Els vaig conèixer en persona i vaig poder compartir amb ells una estona. Va ser una gran experiència.

De tot el que ens han anat explicant tots els catalans que hem conegut durant aquests mesos, em quedo amb el que va dir un noi de Girona que ha marxat al Panamà: "Hi ha molts llocs del món que ens necessiten, que no ens faci por, és dur realment, tens la família fora... però, amb una mentalitat oberta i flexible i amb una actitud de gratitud sincera, t'integres".

Afegeix un comentari nou