Poca sardina i seitó petit

La flota d'encerclament del port d'Arenys pateix la crisi del peix blau amb la davallada de captures de sardina i la talla que devalua el seitó

Poca sardina i el seitó que es pesca és més petit. Ja fa anys que la flota d'encerclament alerta que la davallada no s'atura i que els caladors de sardina estan desapareixent a la costa catalana. El volum de captures ho demostra en els darrers cinc anys; els quilos de sardina s'han reduït a la meitat i les talles dels peixos cada vegada és més petita, i això fa que el preu del seitó que es pesca es devaluï i el rendiment pels pescadors baixi.

Un estudi diu que la desaparició del peix és a causa del canvi climàtic

El port arenyenc no és una excepció. Les embarcacions d'encerclament que surten a buscar el peix blau no amaguen la dificultat per trobar bancs de sardines. “No en surt, n'hi ha poca”, diuen. Les xifres dels darrers cinc anys així ho demostren i els quilos de sardina que es descarrega a la llotja van a la baixa. Unes captures que no corresponen únicament a la flota arenyenca ja que els pescadors, segons el temps i com es desplaça el peix, poden entrar a descarregar el peix blau a d'altres ports. Així moltes barques, a mesura s'acosta el bon temps pugen fins al golf de Lleó a la recerca del peix blau i l'acabaran venent a les llotges gironines. “Fins que el peix no és a la llotja no saps si ha sortit a compte les hores que et passes allà dins”, explica el patró de la Nueva Virgen del Mar. “Avui puc estar content del preu, però no passa sovint”, apunta. Les caixes de seitó descarregades de bon matí, quan es fa la subhasta del peix blau, es paga sovint a uns 10 euros el quilo. Aquest cop però diu que peixaters i majoristes li han pagat a 27 euros. Unes setmanes abans però, a la mateixa llotja, es va arribar a llençar el peix perquè només n'oferien 2 euros.

 

El mal temps també condiciona la pesca i la setmana passada només una barca, la família Rivas, va sortir de port i va retornar amb 35 caixes de seitó, que sumen els 350 quilos subhastats. Des que han començat a pescar al gener les captures de sardina però són insignificants seguint la tendència dels últims anys.

Des de la confraria, el patró major, Antonio Marzoa, critica un cop més el poc suport que rep el sector. “Som la víctima i no la causa del que ens trobem al mar, on altres activitats s'hi deixen notar afectant al medi”. El sector ha conegut fa unes setmanes un estudi encarregat pel govern francès on la davallada de captures que han estudiat dels caladors al golf de Lleó, no tindria res a veure amb la sobreexplotació dels recursos pesquers, i s'atribueixen a canvis de l'ecosistema. L'augment de la temperatura de l'aigua explicaria la reducció de talla del peix que s'adapta perquè té menys oxigen i com el canvi climàtic també està afectant al fitoplàncton.

 

La Generalitat es compromet a encarregar un estudi que analitzi el retrocés del caladors

A la trobada que la Generalitat va fer amb científics i pescadors, el director general de Pesca de la Generalitat, Sergi Tudela, es va comprometre a demanar a l'estat espanyol un estudi que permeti esbrinar les causes de la crisi del peix blau.

 

Un pla de millora

L'administració ha anunciat un pla de millora de competitivitat del sector que inclouria els resultats científics i la demanda de més recursos econòmics. Aquest pla s'ha de concretar en actuacions que tractaran des d'aspectes biològics fins a la comercialització, la millora del producte, la reducció de costos de producció, els aspectes socials i el reforç dels controls.

 

Les millors captures a final de temporada

Les captures de peix blau comencen a principi d'any, un cop finalitzada la veda. Les barques es desplacen seguint el peix i acostumen a pujar al golf de Lleó. L'any passat el volum de captures més important al port d'Arenys va ser al novembre, abans de tancar la temporada.

Aturades biològiques amb ajuts i fre a la “bota”

La flota d'encerclament del port d'Arenys va ser de les primeres, ara fa tres anys, a impulsar un pla de gestió que estableix la veda per no sortir a pescar el desembre. Unes aturades que els pescadors han assumit recorrent al seu atur i que aquest any, per primer cop, es podran compensar en part gràcies als ajuts europeus. Des de la confraria d'Arenys també s'ha defensat que es posi fre a la pràctica irregular de treure un 5% de les captures del peix blau, anomenada “bota o regal” pels compradors que era habitual a la zona de Barcelona i Girona.

 

Una flota que s'ha anat reduint a la meitat

Les teranyines o barques de llum, com es coneix també la flota d'encerclament, s'ha anat reduint al port arenyenc els darrers anys a la meitat. Actualment són sis barques que feinegen de nit per descarregar de bon matí el peix blau a la llotja, a la primera subhasta.

 

Molta quantitat de quilos, però poca recaptació

El peix blau representa més de la meitat del volum desembarcat als ports catalans. Les captures representen gairebé un 59% del total, però la recaptació econòmica suposa un 30% del total de la facturació anual a Catalunya, el que demostra el seu preu assequible.

Afegeix un comentari nou