Precs i preguntes al Govern (gener de 2014)

PRECS:

 

1. Demanen al govern que insti a l’Administració que en té les competències a senyalitzar la velocitat permesa en el tram de la N-II en el punt de de les urbanitzacions Les Carolines i Portimar I, en direcció a la vila i abans del radar ubicat al sortir del revolt prop de l’entrada del port. El senyal que indica el límit de velocitat a que es pot circular per aquest tram, està ubicat abans de les urbanitzacions esmentades. Son molts els veïns i les veïnes, usuaris de la tercera platja o conductors esporàdics que han estat o poden ser sancionats al no estar ben indicada la velocitat en aquest punt de la N-II.

Dóna resposta la regidora de Governació Belen Quintero, dient que recullen el prec. Insistim que en farem el seguiment.

 

2. Demanem al govern que compleixi amb les actuacions que calen per fer més visibles ,i per tant més segurs, els passos de vianants que hi ha a la vila, especialment els que estan ubicats a la Riera i en els recorreguts o camins que utilitzen els alumnes per anar a les escoles. Demanem que es faci un manteniment més regular, que es repintin més sovint i si pot ser amb pintura antilliscant i fluorescent per fer-los més segurs i visibles. També caldria fer una revisió d’alguns d’aquest passos en alguns punts determinats i senyalitzar la zona on estan ubicats, sobre tot en alguns trams, amb més llum ja que alguns es troben completament a les fosques.

Dóna resposta el regidor de Medi Ambient i Urbanisme Santi Fontbona, que recullen el prec. Insistim que es facin actuacions per garantir la seguretat.

 

3. Demanem al govern que es faci una actuació immediata a les llambordes de la Riera en el tram no urbanitzat de la zona de bars del davant de la rotonda de l'Olivar. La setmana passada hi va caure una senyora d'edat avançada, i realment, hem pogut constatar que l'indret en qüestió està en molt mal estat.

Dóna resposta el regidor de Medi Ambient i Urbanisme Santi Fontbona, explicant que la confirmació de la subvenció del PUOSC (Pla Únic d'Obres i Serveis de la Generalitat de Catalunya) permetrà fer la urbanització que queda del tram de Riera entre la rotonda de l’Olivar i el Calisay. I que mentrestant, la Brigada fa manteniment de les lloses que hi ha. Incidim que es faci un repàs urgent de les que esmentem. 

 

4. Demanem també al govern, que es pugui dur a terme un repàs i arranjament de les pedres de l'antiga riera que hi ha als trams urbanitzats de la part baixa de la Riera, perquè n'hi ha algunes que han quedat descalçades, i representen un perill per a les persones que s'acosten a les cartelleres o fins i tot a asseure's als bancs en alguns casos.

Dóna resposta el regidor de Brigada i Esports Juanjo Almansa que és conscient del que estem dient, i que programarà accions per a fer-hi arranjaments. Cal dir que ja s'hi ha començat a treballar.

 

5. Demanen a la Regidoria de Serveis que programi una acció de neteja urgent del Rial del Bareu i les seves lleres. I que l'actuació inclogui la retirada de les cintes de plàstic de la Policia i repassar el ferm. En nom dels veïns de Les Roses també us demanem que es netegi el tram de carrer del davant de l'antiga nau de la Brigada on s'acumula la sorra i fa perillosa la circulació. Els veïns també es queixen que periòdicament hi ha vidres de la nau que cauen al carrer i no es recullen. Enyoren les atencions que tenia aquesta zona quan hi treballaven els Serveis municipals.

Dóna resposta el regidor de Brigada i Esports Juanjo Almansa, que recull el prec.

 

PREGUNTES:

 

1. Aquestes setmanes hem anat veient com Ports de la Generalitat, ha anat desmantellant l'espigó de la primera platja, per portar les pedres cap a Blanes, fet que ha produït molta consternació entre la població. El resultat final del desgavell, és que ens hi quedarà un mur descalçat i una barana, i que no hi operadors restauradors interessats a instal·lar-s'hi. Preguntem al govern, si s'ha fet alguna queixa al respecte, i davant les reiterades accions que Ports de la Generalitat està duent a terme a l'indret.

La CUP i ERC han plantejat qüestions similars a la nostra pregunta, i ens dona resposta conjunta el regidor de Medi Ambient i Urbanisme Santi Fontbona. Explica que hi ha un projecte entrat per Ports de la Generalitat a l'Ajuntament fa uns dies, que fa referència al desmuntatge de l'espigó i a l'arranjament del mur, com també a la consolidació i remodelació de l'espai. Que Ports de la Generalitat l'ha endegat per dinamitzar el Port d'Arenys i que la segona fase del projecte prevista a mig termini, pretén dinamitzar el port amb la construcció de cinc locals dedicats a activitats terciàries (turístiques, restauració).

Segueix l'explicació dient, que això ja ho preveia el Pla Especial del Port que es va aprovar de forma definitiva per part de tots els que estem a l'Ajuntament menys la CUP, vam aixecar el dit, diu donant-hi el vist-i-plau. I ens diu també que constata que no estem a favor de la dinamització del port, ni que s'hi puguin establir restauradors. Comentar
que ni ICV, ni ERC ni la CUP van votar a favor de la seva aprovació definitiva al ple del mes de febrer de 2013. ICV i ERC s'hi van abstenir, i la CUP hi va votar en contra. Podeu comprovar-ho a l'acta del Ple esmentat (pàgines 6 a 12. Intervencions i votació).

Responem que al nostre entendre, la operació que ha fet Ports de la Generalitat és la de "vestir un sant (endur-se'n les pedres de l'espigó cap a Blanes) per desvestir-ne un altre (espigó del Port d'Arenys), i que tots sabem que això acabarà amb un mur, niu de pintades i d'altres, i un espai de moment deixat, i que la segona fase del projecte previst (que ha de comptar diu el Pla Especial del Port, amb 2'5 milions d'inversió pública/privada), ningú sap quan es tirarà endavant, però segur que ara per ara és inviable. I que Ports, només executarà allò que li convingui. Que no entenem com el Govern, no ha posat el crit al cel, i encara ho justifica. Diem també que pensem vista la poca expectativa que ha creat la nova licitació del Restaurant Martínez on només s'hi va presentar un promotor, i encara esta negociant el finançament amb Ports, que cinc establiments, poden quedar buits.

Replica, que dos operadors d'Arenys han anat a demanar informació, i que en tot cas, l'Ajuntament no ha intervingut per res en l'afer de Can Martínez. I explica també que l'espigó de pedres, ja no complia amb la protecció per la que es va dur a terme, de protecció contra l'erosió de l'aire de mar, perquè l'erosió ja no existeix amb l'acumulació de sorres. Diu també que tampoc era un espai amb tanta història.

Diem que tot plegat ha estat una excusa poc justificada en els temps que corren i que creiem que una vegada més Ports de la Generalitat ha tirat pel dret a Arenys (implantació zones blaves aquest estiu al Portinyol, horaris zones blaves a la Picòrdia de moment no consensuats...) Insistim que  ens preocupava com ha quedat l’espai i que Ports hagi venut la zona de restauració per justificar la retirada de les pedres per portar-les a Blanes i que Arenys de Mar no pugui dir res.

Clou la resposta l'alcalde Estanis Fors, dient que el proper 12 de febrer el Conseller de Territori Santi Vila vindrà a Arenys a explicar el Pla Especial del Port, i que si volem fer-li arribar les nostres queixes, que ho fem.

 

2. Preguntem al govern per Zona blava del port. Quan està previst signar el conveni amb Ports anunciat pel govern , que la regula i iguala amb els horaris de la zona blava de la Riera?

Dóna resposta l'alcalde Estanis Fors. Explica que estan a punt de signar amb Ports de la Generalitat el nou conveni. Que havien arribat a l'acord verbal de funcionament de la zona blava de la Picòrdia els 7 dies de la setmana fins a les 8 del vespre. però que quan va arribar per signar van veure que la proposta excloïa els tres mesos d'estiu. Que han tingut noves converses i que el tema podria quedar arreglat. En el moment de publicar aquest apunt, no hem conegut cap novetat al respecte.

 

3. Quan tenen previst iniciar l’obra de cobriment de la Riera entre els carrers de Santa Clara i de l’Arxiprest Rigau? I quin és el cost final de l’obra?, perquè hem sabut que sembla ser que serà més alt del què s’havia pressupostat inicialment, i aquesta diferencia qui l’assumirà?

Ens respon el regidor de Medi Ambient i Urbanisme Santi Fontbona. Ens explica que per tenir les màximes garanties que l'obra s'executés amb normalitat, es va encarregar un nou estudi geotècnic, que va posar de manifest que hi havia un mur de formigó fortament armat. Que s'hi han dut a terme fins a 8 cates per veure la dimensió i com es pot foradar. Que aquest fet suposa un reformat del projecte que ascendeix a 650 mil euros. Que el 65% era assumit pel PUOSC de la Generalitat, i que la resta sortirà de la diferència per la qual es va fer l'adjudicació de l'obra a un preu més baix del pressupostat.
Ens diu que no es preveu que es pugui iniciar abans de l'estiu, perquè no volen tenir empantanegada la zona durant aquest mesos.

Amb sorpresa, el dia que tanquem aquest apunt de bloc (diumenge 2 de febrer), participant a la Tribuna Política del Dominical de Ràdio Arenys, el periodista Enric Sierra ens fa escoltar les declaracions que va fer l'alcalde Estanis Fors al respecte a la ràdio, dient que el pressupost no arribava al 100 % de la cobertura del tram previst de Santa Clara a Arxipreste Rigau, i que hi haurà una part (parla de 50 metres) que no podrà cobrir-se com al resta de projecte i que estan buscant altres solucions com posar-hi metacrilat o vidre d'obra. Cal una aclariment urgent sobre aquest tema. El demanem!! 

 

4. Tornem a preguntar sobre les llambordes de la Riera del davant de la plaça de l’Església, i també al davant de l'Ajuntament que moltes es mouen i ocasionen soroll amb els pas dels cotxes, amb el desgast que això suposa. Tenen prevista alguna actuació en aquest sentit?

Dona resposta el regidor d'Urbanisme i Medi Ambient Santi Fontbona iniciant l'explicació amb el que ens ha dit ja altres vegades quan hem preguntat sobre altres incidències greus en aquests trams, que les llambordes amb el trànsit acaben no funcionant i que s'hauran de canviar per una mena de paviment imprès. Que al pressupost d'inversions s'hi ha previst una partida a l'efecte. I que la Brigada haurà de fer en el decurs dels propers dies una actuació d'emergència amb un sistema de cimentació com ja ha fet d'altres vegades.

 

5. Hem vist que s’ha convocat el Consell Municipal d’Esports i no hi ha cap informació a la seva convocatòria sobre el projecte de l’obra de les graderies del camp de futbol municipal Bernat Coll. Quan tenen previst presentar aquest projecte a les entitats esportives i també als grups polítics del consistori? I per quan està previst l’inici de les obres?

Respon el regidor d'Esports i de Brigada Juanjo Almansa, i reconeix que el Club de Futbol arenys està força inquiet. Que s'informarà als partits polítics de l'oposició i als clubs i entitats esportives que el projecte estigui del tot acabat, i que hi haurà 30 dies d'exposició pública per a què totes les persones interessades el puguin consultar.
Li recordem que el proper Consell d'Esports convocat és també una bona oportunitat per a informar-ne, però reitera que ja ho farà més endavant.
Conclou que les obres començaran i acabaran aquest any.

 

6.- Preguntem al govern de qui va ser la decisió, quin va ser el criteri, a quina hora i també si és cert que hi havia el compromís previ amb els joves en la retirada de les bromes que tradicionalment , i com cada any, es fan a la nostra vila la Nit de Naps i Cols. També volem saber quines son les accions que s’han fet per reconduir la festa i quina valoració en fa el govern.

Inicia la resposta conjunta al nostre grup i al de la CUP que ha fet una pregunta similar, el regidor de Brigada i Esports Juanjo Almasa, dient que es van retirar pancartes i pintades que ofenien a particulars o electes, i que es va deixar la Puntaire feta pels Geganters, però sembla, diu, que algú altre extern a l'Ajuntament la va retirar.

La Regidora d'Educació, Infància i Joventut fa una valoració a grans trets: nit tranquil·la sense incidents destacables. La APCAM L'Associació d'Amics del Patrimoni Cultural d'Arenys ha anat a l'Institut ha fer xerrades sobre la tradició, i que es va fer una xerrada comunia a l'Espai Jove del Calisay. Explica que les bromes, no han estat les més idònies, i que no passarà a la història per ser una nit original i creativa.

Clou l'alcalde que el compromís ea que les bromes no es retirarien, però que davant l'atac ferotge, poc cívic i antidemocràtic que es va fer a la seva persona i a d'altres electes, i a particulars, es va prendre l'opció que les retirava la brigada a primera hora del matí menys la dels Geganters. Diu que es va sentir avergonyit dels joves que van participar de les pancartes i bromes insultants, i que a més a més s'en ventessin exhibint-se a la xarxes socials. Confessa que va sentir enveja sana quan va veure les accions que van fer a la vila veïna d'Arenys de Munt carregades de originalitat i respecte.

 

7. Preguntem al govern si aquest cap de setmana, s'ha produït un episodi d'ocupació de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil, de propietat municipal, i quina ha estat la intervenció dels diferents cossos de seguretat en l'esdeveniment, així com el protocol que s'ha seguit en tot l'afer.

El grup municipal d'ERC ha plantejat una pregunta similar, i ens dona resposta conjunta la regidora de Governació i Mobilitat Belen Quintero. Ens explica que no s'ha arribat a produir cap ocupació real, i que tot i que els veïns van poder veure nois encaputxats que pujaven per la façana, i van avisar a la Policia Local i als Mossos que s'hi van personar, realment no van arribar a ocupar l'edifici. Que dilluns s'hi va fer una inspecció global i que no s'hi va trobar res, i que la Brigada va procedir a tapiar totes les portes i finestres de l'edifici. 

Demanem que el Govern convoqui perquè encara no ho ha fet amb tot el mandat, una reunió específica per posar sobre la taula el Pla d'Equipaments de la vila, que hi ha molts edificis propietat municipal tancats, i que realment caldria parlar-ne.

S'afegeix a la resposta l'alcalde Estanis Fors dient que el Govern té gairebé a punt el Plec de Clàusules que ha de regir la concessió d'un Hotel a la plaça Lloveres, i que la previsió és la de fer una plaça a la caserna de la Guàrdia Civil. Demanem que ens informin sobre l'estat del tema, i insistim que volem debatre el Pla d'Equipaments municipal.

 

8. Fa mesos que el veïnat del Rial de Sa Clavella, a l’alçada de l’escola Joan Maragall, estan patint regularment problemes amb l’enllumenat , fet que ha causat alguna caiguda o ensurt als que viuen en aquesta zona. Preguntem a l’equip de govern quines actuacions s’han fet i per resoldre aquesta situació.

Respón el regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, Santi Fontbona que després de les queixes que van rebre, van fer un estudi per conèixer la situació en què es trobava la línia,  i que el panorama no és massa alentidor: que hi ha 10 quadres elèctrics dels 50 que hi ha per renovar. Que es tracta de línies elèctriques que passen sense protecció de cable aïllat, i que quan plou salten els ploms i es desconnecta. Que la primera línia de treball provisional que contemplen es la de reparació passant aquest quadre per la façana, i que després caldrà reparar el cablejat aeri de fanal a fanal. Conclou que aquesta setmana es previst que comencin a treballar-hi. A data d'avui, la incidència segueix sense resoldre's.

 

9. Preguntem al govern, quin ha estat el motiu perquè la Junta de Residus de Catalunya hagi revocat una subvenció per al nostre Ajuntament destinada al foment de la recollida selectiva de la fracció orgànica dins la Convocatòria

Dóna resposta el regidor de Medi Ambient i Urbanisme dient que efectivament han rebut resposta de la institució que es denega la subvenció perquè es considera no presentada. Ens explica que es va entrar a la plataforma digital EACAT (l'extranet de les administracions catalanes), i que paral·lelament es va enviar per correu electrònic. Que sembla ser que no va entrar per la via que calia (EACAT) i que per e-mail, es considera com a no presentada.

Denunciem que ja és la segona vegada que l'Ajuntament d'Arenys de Mar perd una subvenció per aquesta mateixa causa (cal recordar la pèrdua dels Fons Europeus FEDER dotat amb 260 mil euros (veure precs i preguntes juliol 2013), i que probablement caldrà reajustar l'ús d'aquest aplicatiu telemàtic.

 

10. Després que el Govern aprovés al Ple del passat 30 de desembre l'adjudicació del Servei de Recollida Selectiva de Residus a l'empresa Recolte Servicios y Medio Ambiente SAU, preguntem al govern, quan acaba el termini de presentació davant l'OARCC de possibles impugnacions d'aquest acord, i si tenen constància d'empreses licitants que s'ha adreçat a aquest Ajuntament per demanar informació per a iniciar el procés davant l'organisme esmentat.

El regidor de Medi Ambient i Urbanisme, Santi Fontbona ens diu, que el termini acaba el dia 30 d'aquest mes, i que hores d'ara reconeix que ja hi ha dues empreses que han demanat tota la documentació del nou concurs, pressumptament per interposar al·legacions davant l'OARCC.

 

11. Pot explicar el govern com és que si el passat 18 de novembre de 2013, va signar amb la mesa per la negociació col·lectiva, l'acord del calendari laboral 2014, que comprenia entre l'establiment d'una jornada de 7'30 h diàries amb la flexibilitat de 30' per desenvolupar auto formació, aquesta setmana de forma unilateral i sense diàleg ni negociació amb l'Intercomité ha decretat una nova circular anul·lant l'acord de consens?

Respon l'Alcalde Estanis Fors, que el que realment es va signar va ser un preacord, però que després es va veure que hi havia coses que trontollaven i que calia homogeneïtzar la jornada de tots els treballadors de l'Ajuntament. Diu que tenen pendent una reunió amb l'Intercomité dels treballadors per posar de nou sobre la taula el tema i que pensa que quedarà del tot tancat.

Reconeix que es podia fer millor segur, però que confia en que la situació s'arregli. Li mostrem el document en qüestió i que el títol mateix diu que és un acord i no un pre-acord, i que vé avalat per la seva pròpia signatura, la del 1r tinent d'alcalde Ramon Vinyes, i per la Cap de RRHH de l'Ajuntament. Hores d'ara, quan publiquem aquest apunt de bloc, l'Ajuntament encara no ha arribat a cap acord amb els treballadors.

 

12. Ens pot explicar el govern com és que s'ha permès la retolació del tot invasiva dins i fora del nucli urbà, del nou establiment establert Arenys Mercadona?. Quins criteris o normatives s'ha seguit a l'hora de deixar-los implantar? També hem pogut veure a diferents indrets de la vila, un seguit de cartells comercials muntats per la mateixa empresa que ha fet els de Mercadona. Són senyalitzacions de direccions, pensades per altres anunciants. De quina manera s'ha fet aquesta concessió d'espai públic i quines taxes paguen?

Dóna resposta el regidor de Promoció Econòmica i NNTT Àlex Acero dient que una empresa independent va demanar permís per instal·lar senyalització amb 5 cartells amb paperera incorporada, i que els Serveis Tècnics Municipals no van donar-hi el vist-i-plau. Que finalment es va donar el permís i que es va triar la ubicació conjuntament amb la Policia Local.
Que no es va fer cap conveni aplicant una taxa d'ocupació de via pública, ni similar i que tan sols es va pactar que l'empresa es feia càrrec dels suports, i que a canvi els revers de les senyalitzacions es podien dedicar a publicitat d'establiments, o municipal.

Diu que el conveni és per un any,  i que se'ls ha aplicat cap taxa perquè no existeix, i que fetes les consultes a tots els departaments municipals, no hi van trobar cap problema.

Insistim que és una senyalització invasiva, intrusiva, i que no segueix els criteris que fins ara s'havien fet amb la senyalització metàl·lica horitzontal que hi ha a diferents indrets.

Respecte a la resta de cartells que ha instal·lalt la mateixa empresa valenciana. diu que s'han posat a disposició de tots els comerços de la vila que es vulguin anunciar.  Li diem que no trobem lògica la fórmula, que han fet servir amb aquesta empresa que es faci càrrec dels suports, i que assumeixi el negoci, si surten anunciants potencials, a banda és clar del fet invasiu i poc respectuós amb l'entorn. Fem la consideració també que alguns d'aquest rètols (imatge) estan instal·lats de forma barroera, i que al menys, caldria que l'Ajuntament els fés corregir.

 

13. Preguntem a l’equip de govern si es compleix la normativa per a totes les terrasses de la vila, i molt especialment si s’està fent seguiment acurat de l'espai de pas per als vianants. Alguns veïns ens han fet arribar queixes d'algunes d'aquestes instal·lacions que no permeten el pas normalitzat.

Ens dona resposta el regidor de Promoció Econòmica Alex Acero que un zelador vetlla pel compliment de la normativa, i que ha calgut fer complir la normativa a un conegut establiment de la riera. Diu que actualment no tenen queixes de cap veí. Li diem que ens referim a d'altres establiments que no es troben a la Riera, i que li farem arribar la situació concreta que se'ns ha plantejat.

 

14. El Web de turisme de l’Ajuntament no s’actualitza des de fa mesos, concretament des de què es va anunciar la seva posada en funcionament. Preguntem al govern si s’actualitza aquesta web amb l’agenda, activitats i altres actes o be si es tracta d’una apartat estàtic dins del portal web del nostre ajuntament. També volem saber quan està previst que la informació estigui traduïda en els sis idiomes com ens van anunciar abans de l’estiu de 2013. Que no s'hagi aconseguit acabar el web es responsabilitat de l'Ajuntament o de l'empresa que havia de fer el servei?

Dona resposta el regidor de Turisme i Comerç Roman Pasqual que es va contractar estructura i servidor de pàgina web, i que es van posar en marxa els continguts amb català i castellà, i que encara haurem d'esperar uns mesos a que hi hagi les traduccions fetes a la resta d'idiomes Diu que podria ser que les traduccions a l'anglès i al francès poguessin estar fetes el mes vinent, però que a la resta, caldrà esperar a abans d'acabar l'any. Realment, ens consta d'entendre.

 

Gràcies a totes les persones que ens han fet arribar suggeriments i fotografies dels temes proposats!

Afegeix un comentari nou