Preguntem al Govern (febrer 2012)

Al Ple municipal d'aquest passat 15 de febrer de 2012, el grup D'Iniciativa per Catalunya Verds hem fet els següents precs i preguntes adreçats al Govern municipal:


Precs

1.Atès que en el conveni amb COMSA no hi ha cap compromís respecte del carril- bici, sobretot de la part alta de la riera, i per altra banda l’animadversió de l’equip de govern ja coneguda respecte d’aquest tema, demanem que es faci un projecte integral de carril- bici, que millori l’actual en termes de seguretat i de bon funcionament i que aquest pugui ser operatiu amb continuïtat abans del proper estiu. La regidora de governació ens ha explicat que té la intenció de fer-ho però preguem que es formalitzi de manera real i que se’ns mantingui informats i puguem prendre part a les decisions que se’n puguin derivar al respecte.

2.Demanem que des de la Regidoria d’Educació i mitjançant el Consell Escolar Municipal es treballi per arribar al màxim consens per què el calendari i els dies de lliure disposició del pròxim curs escolar siguin els mateixos a tots els centres educatius i evitar el desgavell que es va produir, per exemple la setmana del 5 al 8 de desembre. Així mateix, seria un gran èxit també aconseguir unificar els horaris dels centres educatius . Estem segurs que la regidora treballarà amb els consells escolars de tots els centres escolars de la vila per intentar unificar-los i per poder conciliar els horaris dels alumnes en les activitats extraescolars, culturals i esportives de la vila.


Preguntes

1. El Passeig de Josep Xifré (Passeig de Mar)  viu des de fa mesos l'obra del bloc de pisos del número 6. L'obra ha anat progressant a ritme lent però ja sembla que està molt avançada. Als balcons s'hi veuen els cartells d'en venda i també ja està acabada la reixa de tancament. Saben quina és la situació d'aquesta obra? Creuen que es possible poder retirar les tanques d'obra que ocupen part de la vorera i que són un perill per als vianants, sobretot, quan hi ha més aglomeració de gent (en especial amb  els diumenges que  es fa la nova fira d'artesans)?

2. Des de fa unes setmanes hi ha un aforament d'aigua al Rial de Bareu que segur que els serveis municipals tenen detectat. Segur que també es conegut l'increment de trànsit que hi ha en aquest tram del rial d'ençà l'obertura de l'Escola Sinera i més recentment de l'Escola bressol dels Colors. L'estat del rial és dolenta pels cotxes però fins i tot perillosa pels vianants. S'ha analitzat els motius d'aquest aforament? Hi ha alguna solució prevista? Hi ha previst algun manteniment del rial que permeti arreglar els sots que ha provocat l'aigua i que faciliti les condicions del pas de vehicles i persones?

3. Com es que es continua essent permissius respecte de l’ocupació del carril-bici per part de vehicles a la part baixa de la riera  i no s’apliquen sancions en aquest sentit? No estem parlant d'estacionaments curts, sinó d'aparcaments de llarga durada. Te la nostra policia local indicacions al respecte?

4. Des que es van eliminar les jardineres al tram urbanitzat de la Riera hem detectat l'augment de velocitat per part dels vehicles que hi circulen, i la conseqüent perillositat per als vianants. Tenen prevista alguna mesura per tal de pacificar aquesta incidència a la riera, especialment a la destinada preferentment als vianants, com seria tornar a col·locar les jardineres que en el seu dia es van retirar?

5. Al ple del mes del passat 18 de gener, aquest grup municipal va preguntar quan se’ns faria a mans la documentació íntegra dels Pressupostos Municipals 2012 en totes les seves modalitats i formats. Prèviament havíem entrat una instància al registre amb aquesta demanda. El tinent d'alcalde i regidor d'Hisenda Joaquim Barris ens va respondre que ell els va rebre el dia 5 de gener en format Excel i que demanaria a Intervenció i Secretaria que li donessin format oficial i que el rebríem tal com havíem requerit. Després d'un mes, no hem rebut encara aquests arxius. Volem conèixer si s'ha previst agilitzar aquesta demanda.

6. En el mateix sentit que la pregunta anterior, al Ple celebrat en aquest Ajuntament el passat 16 de novembre de 2011, i en el punt de l’ordre del dia referent a l’aprovació del Conveni per al desenvolupament urbanístic del Sector Bareu-Paraiso, l’alcalde d'Arenys de Mar es va comprometre amb aquest grup municipal a demanar als Serveis Tècnics un informe referent a la idoneïtat d'aquesta operació basant-se en la comparativa dels preus de construcció d’habitatge públic actual i del moment de la signatura del conveni al 2003.  Al ple del mes de gener vam tornar a requerir aquesta informació, mitjançant un prec  i hores d'ara tampoc hem rebut cap informe sobre aquest tema. Pensa l'alcalde i regidor d'urbanisme fer-nos a mans en els propers dies aquesta informació després de tres mesos d'anar-la sol·licitant ? 

7. A la xarxa social d'arenyautes a primers d'aquest mes de febrer, un convilatà al seu apunt de bloc en la temàtica del qual no entrarem, escrivia que des del twitter de l'Ajuntament d'Arenys de Mar se li havia enviat textualment llegeixo amb inicials OM: "Si us plau no difonguis falsedats a través de la xarxa social, doncs et pot comportar problemes legals."
Com a ell, a nosaltres també ens va preocupar aquesta presumpta amenaça que també varem poder verificar que s'havia publicat al twitter oficial de l'Ajuntament i enviat a la xarxa. Al cap d'uns dies. aquest twitter va ser esborrat suposem pel administrador de la xarxa per part de l'Ajuntament.
Hi ha hagut rectificació per part del administrador d'aquest compte? Es va esborrar veient precisament que sonava a presumpte amenaça molt forta? com ha acabat el tema i la relació amb aquest ciutadà que escrivia lliurement al seu bloc i denunciava un tema que sembla que no va agradar gaire veient com van anar les coses?

8. Pensa el govern actuar al Camí de Mar, que uneix de forma discontinua Arenys amb Caldes? Històricament els temporals han esborrat part del traçat, però històricament també s'hi han anat fent actuacions que han permès que s'hi pugui fer el passeig amb seguretat i sense saltar vies de tren i sortejant roques perilloses. S'ha previst alguna actuació concreta per a mantenir el pas de persones i ciclistes amb un mínim de garanties?

9. De tots es sabut que la decisió de tancar les escoles presa per la Junta d'Emergències locals presidida per l'alcaulde el passat dijous 2 de febrer al vespre, va causar força malestar als propis centres escolars i a moltes famílies arenyenques. 

La decisió va crear polèmica i descontent sobretot perquè es considerava que no s'havia avaluat prou el tancament i la poca comunicació rebuda.

No es entendre aquesta decisió de tancar els centres públics i la contradicció entre les afirmacions del Conseller d'Interior Puig que les escoles estarien obertes i la decisió arenyenca?

El Departament d'Ensenyament de la Generalitat  havia emès un comunicat clar d'acord amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, (CECAT), i amb les darreres informacions de les previsions meteorològiques, on comunicava entre d'altres aspectes que els centres docents havien de romandre oberts  el divendres  3 de febrer, informacions que van estar posades en coneixement a les diferents direccions dels serveis territorials i als centres,

Com és que si les directrius al respecte estaven clares la Junta no va ser prou flexible per recollir les indicacions clares i va traslladar el problema a les famílies?

Com es que es van produir episodis de desinformació des dels canals municipals inclosa la pròpia OAC o el web municipal que enlloc d'actualitzar les informacions en canviava els continguts? Com és que no es va fer servir per exemple la megafonia de la Policia Local que avisa sovint de perill per als cotxes o de la presència de carteristes al mercat i en canvi no es va fer servir per aquesta comunicació tan important?

Com és que l'administrador de la xarxa social del Facebook de l'Ajuntament responia a una mare que preguntava  si es tancarien les escoles que l'Ajuntament només tenia competència a fer-ho en el cas de l'escola bressol municipal?

Com és que es pensava habilitar la sala polivalent del Calisay per emergències de passavolants, i en canvi no es avaluar l'obertura dels centres educatius com a servei públic bàsic? Pensem que per ordre del Departament, tots els mestres van treballar aquell dia als centres.

Creiem que hi va haver un excés de zel i poca flexibilitat a l'hora de prendre decisions i molt poca capacitat d'encaixar crítiques o comentaris a l'actuació.

El propi alcalde al programa Tribuna Política de Ràdio Arenys del diumenge 5 de febrer va acusar de deslleialtat a la direcció d'un centre públic i als grups polítics que com el nostre vam mostrar el descontentament per la mesura.

Sempre pot semblar molt més fàcil analitzar el que ja ha passat que prendre les decisions sobre el que ha de venir. No voldríem que posar en dubte aquesta decisió  s'interpreti com una crítica directa a la gestió de la situació d'emergència d'aquells dies, però si que amb esperit de millora demanem que es revisi el protocol del Pla d'Emergència i que sigui més flexible, i que enlloc de decisions dràstiques es trobin solucions que ajudin a poder resoldre les emergència de la millor manera.

Que s'analitzi i es millori el sistema de comunicació pública (i com s'ha fet en aquesta ocasió) i que s'hi integrin i coordinin tots els recursos municipals (també, si cal els privats i els propis de les entitats implicades).

10 .Fa setmanes que hi ha uns desperfectes en les reixes que recullen l’aigua de la plataforma al carrer d’Anna Mª Ravell, davant de l’edifici del parvulari a, amb unes tanques de protecció permanents i que ara mateix actuen més com a obstacle per a vianants i vehicles que circulen per la zona. Quan tenen previst començar les obres d’arranjament?

11. Segueixen les negociacions amb el propietari de les Clarisses? Abans de trencar o seguir amb les negociacions, té intenció el govern de reunir-se amb la resta de grups municipals del consistori per informar-los i per saber si finalment el projecte de la Casa de les Lletres serà una realitat?

12. Està prevista en els equipaments municipals una política l’estalvi energètic? En alguns equipaments com el camp de futbol municipal , per posar un exemple, caldria regular el funcionament de la caldera i adaptar els seu funcionament als horari dels entrenaments i de les activitats per evitar la despesa que suposa aquest malbaratament dels recursos per l’Ajuntament. Així mateix tant per raons d’estalvi com per raons de sostenibilitat , caldria potser fer campanya informativa en tots els equipaments i edificis municipals per què es tanquin els ordinadors i les pantalles engegats, llums i altres aparells, amb l’estalvi que aquest gest suposa.

Enllaç a l'enregistrament a la sessió plenària, just quan comencen les preguntes i respostes del Govern sobre carril bici i, posteriorment, la situació d'emrgència del 2 de febrer.

2 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

esperanceta

Podrieu posar també les

Enviat per esperanceta el Dv, 17/02/2012 - 11:40

Podrieu posar també les respostes, no? I fer menys demagògia en algunes preguntes o com a mínim no dir mitges veritats.

@icvarenys

Demagògia i mitges veritats?

Enviat per @icvarenys el Dv, 17/02/2012 - 11:55

Benvolgut anònim,
estem a l'espera de poder afegir l'enllaç de Ràdio Arenys, per poder facilitar les respostes exactes i que ningú ens pugui dir ho consideri que "manipulem" les respostes del Govern.

Sí que ens agradaria saber quines són aquestes preguntes demagògiques o les que diuen mitges veritats.

I encara més, ens agradaria saber amb qui estem parlant i que qui ens interpela (amb clara intencionalitat política) no ho facia des de l'ampara de l'anominat. No malmeteu el nom de l'Esperanceta.

ICV Arenys