Un pijama de ratlles

El noi del pijama de ratlles escrita per John Boyne, editada per Empúries. Per descriure aquesta novel·la podria utilitzar molts adjectius, però no us avorriré amb aquesta llista.

De la meva 'petita' dèria per conèixer l'holocaust jueu, el comportament i animalades nazis, aquesta és la història més tendra i crua que he llegit mai.

Centrada a l'any 42 amb mirada d'infant podem veure com era la vida als dos costats del 'mur'. Dos testimonis per a la mateixa història:
- El fill d'un militar alemany explica com la feina del seu pare li capgira la vida, de viure (còmodament) a Berlín es trasllada a Polònia, a pocs metres d'un camp de concentració.

- El fill d'un rellotger jueu que passa d'una vida tranquil·la a compartir una habitació amb 11 persones per després acabar en un lloc on un dia per l'altre et pots quedar ben sol.

Boyne ha sabut, amb molta traça, explicar amb vocabulari infantil els fets que la ment adulta identifica com un dels fets més horribles de la història recent. Tot i la inconsciència dels menuts (protagonistes), l'autor és molt conscient de què vol explicar i del missatge final: no hem d'oblidar.

El tast:

'Sobtadament, i sense saber imaginar un motiu plausible, Bruno sentia una necessitat aclaparadora de plorar. El va sorprendre a ell i tot i va parpellejar unes quantes vegades molt ràpidament per tal que Maria no s'adonés de com se sentia. Però quan la va mirar als ulls altra volta es va dir que potser hi havia alguna cosa a l'aire aquell dia, perquè ella també semblava tenir els ulls a punt de llàgrima.'

Afegeix un comentari nou