Una VIA d'aigua al si d' INICIATIVA

He escoltat les intervencions dels representants d’ ICV primer i del VIA després, en l’espai El Dominical de Ràdio Arenys. Tant els uns com els altres haurien d’estar agraïts al director del programa pel tractament suau que n’ha fet de la ruptura del projecte polític conjunt.

Simplement vull utilitzar aquest canal per donar la meva opinió de tot plegat. Atès que l’escrit no és breu, resumeixo el missatge del mateix pels qui no vulguin acabar de llegir aquestes línies:

La decisió d’ ICV de trencar amb el VIA té sentit, però des d’un punt de vista formal, és força barroera.

D’entrada, qui hagi escoltat les intervencions haurà copsat dues explicacions no coincidents, diria que clarament divergents. Com que aquest és un espai d’opinió personal, m’inclino a pensar que ICV “ha fabricat” a posteriori l’ argumentari per justificar el trencament i sortir-ne menys escaldada.

És una opinió (penso que compartida per molts, i amb alguna experiència prou recent) que “surt sempre més a compte” ser sincer i honest que no pas artificial i ja no diguem mentider. Errar és humà i estar a l’ordre del dia. Ningú no n’estem al marge. Per tant, em semblaria més adequat que s’assumissin errors abans que desenvolupar una enginyeria argumental, com la que ens ha ofert el President d’Iniciativa durant El Dominical, que poc li ha faltat per quedar entortolligat per les seves pròpies paraules.

És més senzill admetre la incoherència d’un projecte que, malgrat ser ben intencionat, presentava molts punts febles, com ara:

1) Hi havia molts números que finalment el cap de llista (com després s’ha confirmat, sembla ser que de forma absolutament democràtica) fos una persona de dretes (que ningú ho vegi com un qualificatiu pejoratiu, que no ho és). Algú dirà que a nivell municipal això de les dretes i esquerres és molt relatiu. És un tema discutible, no dic pas que no, però recordem les enganxades que Unió i Iniciativa van tenir en el capítol de Drets i Deures durant la tramitació del projecte d’ Estatut que va aprovar el Parlament de Catalunya. No són enganxades gratuïtes. Són dues forces que estan en moltes coses a les antípodes, una de l’altra. Per tant, és coherent que un sector important d’ ICV no veiés amb bons ulls ser liderats per una persona ideològicament posicionada massa a la dreta (en relació a la posició dels ecosocialistes).

2) La raó de ser del projecte conjunt VIA-ICV era, segons explicaven, la possibilitat de vehicular la participació de persones “independents” en la política municipal. Sempre m’ha semblat la més fluixa de les raons d’aquest projecte polític. Tots els partits donen entrada en les seves llistes a persones “independents”. Utilitzo les cometes perquè no acabo de trobar adequada aquesta denominació. Diria que “no militants” o “sense afiliació política” són expressions més exactes. Dit d’una altra manera, l’obstacle per tal que una persona sense afiliació pugui intervenir en la política local no són els partits.

3) Atribuir-se l’exclusivitat d’ una nova forma de fer política, més participativa, i de passada, desautoritzant que les altres opcions estiguessin també en aquesta línia. Si m’ho permeteu, no estarà de més recordar que alguna força s’hi va posar fins i tot abans que el propi VIA en això de donar entrada a la gent per tal d’ escoltar-la. És evident que cal una nova forma de fer política i aquí a Arenys, m’atreviria a dir que excepte els qui governen (i n’hem tingut una prova aquesta setmana que acabem, amb unes crítiques desproporcionades a un arenyenc), tothom ho té clar.

4) Pensar que els projectes són independents de les persones. Ja altres vegades, en aquesta mateixa llista, he donat la meva opinió que un projecte polític (amb sigles o de marca blanca) no és bo o dolent en si mateix. Dependrà de les persones que hi hagi implicades i el que és més important, de la seva cohesió. Un dels errors, per tant, del VIA-ICV ha estat obviar que es podien produir tensions derivades de legítimes aspiracions i/o protagonismes personals en aquest nou projecte, i no tenir Pla B si aquestes tensions emergien. El Pla B ha estat simplement la ruptura.

Malgrat el fracàs d’aquest projecte conjunt, aprofito aquest espai per felicitar l’ Oriol Ferran, candidat a l’alcaldia per ICV en les properes eleccions i també encoratjar el VIA per tal que malgrat el contratemps que suposa el trencament amb ICV puguin fer efectiva l’aspiració de ser presents en la propera contesa electoral del mes de maig.

Salut

2 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

Esperanceta

Si, si xo ja cal que us

Enviat per Esperanceta el Dg, 25/02/2007 - 21:48

Si, si xo ja cal que us poseu le piles, que aneu mes despistats...A mi em sembla que baixareu 2 per:
- els convergents que tornen a casa
- la pujada d'IC-V que ara sense el nen treura 2 ó 3!!
- les vostres jerc que us fan mes mal que be

@marcsic

Despistats i despistats

Enviat per @marcsic el Dll, 26/02/2007 - 00:09

Segurament hi anem tots, una mica despistats. Tu, per posar un exemple, t'has oblidat de posar el teu nom. ;-)