Per una educació pública, laica i de qualitat

Aquest és l'argumentari que el regidor d'ICV Arenys, Josep Antoni López va explicar al Ple d'aquest mes de març, en suport de la moció per donar recolzament que s'obri una tercera línia de P3 a l'escola Joan Maragall i reivindicant una educació pública laica i de qualitat. 

 

El grup municipal d’ICV també donem suport a les 77 famílies que han triat pels seus fills iniciar l’escolarització a l’escola Joan Maragall i veuen que possiblement no totes ho podran fer.

 

Però també volem manifestar el nostre suport incondicional a l’escola pública que en els darrers anys s’ha vist enormement afectada per les retallades en educació imposades per les polítiques de dretes tant del govern de la Generalitat de Catalunya com el de l’estat espanyol.

 

I si una majoria de famílies, exercint el seu dret a poder decidir quin model educatiu volen pels seus fills, han decidit triar una escola pública i laica serà per alguna cosa, i per tant les administracions, incloent-hi la nostra, hem de vetllar per respectar aquesta decisió dels pares. Si ells, lliurement han triat un model educatiu públic i laic pels seus fills, no els podem obligar a anar a una escola concertada i no laica. Amb l’educació dels nostres fills no podem jugar.

 

Nosaltres sempre hem sigut ferms defensors dels serveis públics essencials amb un accés universal i gratuït per tothom, i de bona qualitat. No permetem que per una decisió purament política això s’alteri com és el cas.

 

A Arenys de Mar hem tingut episodis similars a l’actual (a la mateixa escola Joan Maragall o a l’institut dels Tres Turons) i la nostra memòria històrica ens diu que sempre els diferents governs municipals han aconseguit situar les demandes on toquen, atenent a les queixes i a les mobilitzacions de les famílies. I ara no pot ser menys.

 

Nosaltres hem volgut aportar cinc esmenes a la moció que es proposa des de la regidoria i que celebrem que tots els grups municipals hagin volgut compartir. És important que l’Ajuntament, com a institució més propera al vilatà es defineixi i sigui capaç de defensar la nostra escola pública triada per una majoria de les nostres famílies.

 

Per tant, hem de lluitar i reclamar que no només es reobri la tercera línia de P3 a l’escola Joan Maragall, sinó també que es doti dels recursos necessaris per poder atendre com cal a aquests nens. En aquest sentit volem recordar que l’escola Joan Maragall ja disposa dels espais necessaris per disposar d’aquesta tercera línia i per tant, estructuralment, això no comporta una dificultat afegida.

 

Donem molt de valor al fet que la carta a la qual es refereix la moció i dirigida al Sr. Director de Serveis Territorials (Sr. Josep-Vivent Garcia i Caurín) estigui signada pels pares afectats, però també tingui el recolzament d’entitats educatives com l’AMPA de l’escola Sinera, l’AMPA del Joan Maragall, l’AMPA de l’institut dels Tres Turons, organitzacions sindicals de mestres i estudiants i l’Assemblea Groga de l’Alta Maresme, cosa que significa que totes elles han estat capaces de mobilitzar-se en pocs dies per un objectiu comú i a les que volem agrair públicament la seva feina i el seu suport en aquest tema, i tal com diu la carta el seu compromís en defensa del dret d’accés a l’escola de gestió pública amb una ràtio de qualitat i sense un ideari privat.

 

En l'àmbit local, hem comprovat com l’opció de l’escola pública ha anat augmentant en les preferències dels pares en els darrers anys, ja sigui per un tema ideològic de les famílies o per la situació econòmica precària en la qual per desgràcia es troben moltes d’elles, tant és així que ja l’any passat a l’escola Joan Maragall es van fer 60 peticions per entrar a P3 quan només s’oferien 50 places. I també s’ha de dir que aquesta demanda de places públiques també s’ha incrementat des que existeix l’escola Sinera. Actualment, i tal com ens han manifestat alguns pares el fet de voler anar majoritàriament a l’escola Joan Maragall en part es deu a la seva ubicació més cèntrica a nivell del poble, cosa que facilita l’accés a moltes famílies, ja que encara no hi ha hagut un desplegament massa ampli de la població cap a la nova zona del Bareu, cosa que explicaria també en part la davallada de sol·licituds a l’Escola Sinera. Aquest fet i, com he dit que ens han comentat alguns pares, fa que per famílies que voldrien anar a l’escola Joan Maragall i no podran fer-ho pot suposar una càrrega econòmica quan, per exemple tinguin més complicat anar a buscar els nens al migdia i els hagin de deixar a dinar a l’escola.

 

Per tots els motius exposats nosaltres donem suport a totes les accions que pugui fer el col·lectiu de pares i mares i les entitats educatives esmentades per tal d’assolir novament la tercera línia de P3 a l’escola Joan Maragall, cosa que donaria sortida al problema plantejat. Però també recolzarem a l’escola Joan Maragall i també a l’escola Sinera, com a escoles públiques, laiques i de qualitat que són, per tal que puguin tenir tots els recursos materials i humans necessaris per què l’educació dels nostres fills sigui la que volem. Nosaltres creiem en l’educació pública.

 

 

Demanem al Ple de l’Ajuntament que sigui sensible a les peticions de la majoria de famílies d’Arenys de Mar que volen una educació pública i laica pels seus fills. I es posicioni fermament i exigeixi al Departament d’Educació la tercera línia de P3 a l’escola Joan Maragall. Que lluitem fins a on faci falta per aconseguir-ho perquè com ja he dit: amb l’educació dels fills no hi podem jugar!.

Afegeix un comentari nou