Una illa europea en un mar de mediterranietat, la fageda del Montnegre.

Quan sentim la paraula fageda, segurament a molts ens ve al cap la famosa fageda d’en Jordà, o potser algú pensa en la magnífica fageda de Santa Fe del Montseny. Pràcticament ningú pensa en la fageda del Montnegre. Doncs sí, tenim una fageda al Montnegre, petita, però la tenim.

La fageda està formada per faig (Fagus sylvatica), un arbre que ocupa l’estatge montà, i el trobem per tot Europa, des de Noruega fins als Pirineus entre els 500 i 2000 metres d’altitud. Al sud dels Pirineus està en massissos com Montseny, Collsacabra i els Ports de Beseit. És un arbre caducifoli (perd totes les fulles a l'hivern), una defensa en front les baixes temperatures. El fruit, la faja, és comestible, com ja sabien els romans (Fagus deriva del grec i significa "per menjar").

Al Montnegre tenim una excepcionalitat botànica i trobem una clapa de faigs al coll de Basses, exactament 12 exemplars grans, i molts plançons. No té un gran extensió, com a molt uns 50 per uns 40 metres. S’ha discutit molt sobre el seu origen, alguns botànics defensaven que era un vestigi de períodes més freds del passat, però la majoria accepten que han estat plantats... Per qui? doncs pels mateixos que els tallaven. Durant tot el segle XIX i gran part del segle XX, els bosquerols que tallaven arbres al Montnegre eren els mateixos que ho feien al Montseny, i aquests varen portar faigs del Montseny.

Sigui com sigui, per petita que sigui la nostra fageda, passejar per ella evoca el mateix efecte que té la fageda de Santa Fe i la d’en Jordà...

Us recomano que pugeu al coll de Basses, i us passegeu per la roureda i després per la mini-fageda, i notareu la frescor que destil·la aquests bosc, ens aquests dies de calor estival. 

 

Afegeix un comentari nou