Va de pactes

Tenim ja la perspectiva que ens donen els dies que han passat des del diumenge 27 de maig. Particularment qualifico els comicis de decebedors. Per l' altíssima abstenció. M' agradaria pensar que la poca participació a Arenys és resultat d'un fenomen no local. Vull pensar-ho perquè a Arenys, no totes, però sí algunes forces polítiques, han canviat la forma d'adreçar-se a les persones. Alguns hem buscat (no només en les darreres setmanes sinó de fa mesos) la complicitat i la participació de la gent d'Arenys. En definitiva, hem buscat altres fórmules de fer arribar els missatges, propostes, idees, ..., tot intentant aprenent la lliçó que ens deia que calia canviar algunes (o moltes) coses.

La percepció de molts (constatació, afegiria jo) que el mandat havia estat desaprofitat i innecessàriament crispat, feia pensar que la participació podia ser important, que la gent s'hi implicaria, que hi dirien la seva. Però no ha estat així. Malgrat la davallada de les dues forces de govern (CiU i PP), m'ha sorprès el "baix preu" que sobretot CiU ha pagat per la poca feina que han fet. Tampoc és per estar molt satisfet que les principals forces polítiques de l'oposició no hagin captat (ni que sigui parcialment) el desencís dels crítics amb el govern municipal. Ara ja amb els resultats a la mà, després de que qui hagi volgut, s'hagi expressat, malgrat que els resultats no ens agradin o convencin, els hem de prendre com a voluntat democràtica de la gent d' Arenys i hem de respectar, per tant, les diferents percepcions o valoracions que s'han fet del mandat "a examen".

Com que el sistema electoral és el que és (sens dubte millorable), qualsevol majoria que s'articuli serà plenament legítima. És cert que les persones votem un equip i no un pacte. Però el sistema "força" a la recerca de pactes quan cap força no aconsegueix una majoria absoluta. Val a dir que a Arenys no l'hem tingut mai una majoria absoluta al marge d'un pacte, per tant, sabem de què va això. Per la seva naturalesa, un pacte sempre deixarà gent descontenta però això és inevitable.

Tenen raó els qui diuen que amb els resultats a la mà, CiU pot formar part del proper govern. Tenen raó també els qui diuen que no per ser la força més votada han de seguir al govern. Dit d'una altra manera, un equip de govern amb CiU seria igual de legítim que un sense CiU. Un pacte CiU-ERC o CiU-PSC no és menys legítim que un PSC-ERC-ICV. Per tant, amb independència de si el pacte ens "afavoreix" més o menys, seria desitjable que a partir del 16 de juny no qüestionem la seva legitimitat. Hem de saber diferenciar "el que ens hauria agradat que passés" del que "realment ha passat". Jo hauria signat la porra d'en Xavi Mir, però...

Afegeix un comentari nou