Un magnífic i meravellós Arc de Sant Martí

Ahir sortint del local d'Arenys.Org ens vam topar amb aquest preciós Arc de Sant Martí. Mentre anàvem fent camí amb els alumnes anàvem comentant la mitologia que envolta aquest fenomen. Com que sé que mai un se'n va a dormir sense aprendre una cosa nova, aquí teniu una explicació de la Viquipedia.

L'arc de Sant Martí, arc iris, arc del cel o iris és un fenomen òptic que consisteix en fer visibles, al cel, tots els colors de l'espectre de la llum (vermell, taronja, groc, verd, blau, violeta i morat) quan aquesta es refracta i reflecteix a les gotes d'aigua en suspensió en l'atmosfera.

Per la seva forma, sovint s'ha interpretat com un pont entre el cel i la Terra, així apareix en diverses mitologies (la deessa grega Iris, la serp irisada australiana, l'Indra hindú...)

Com a signe de pau apareix en les banderes contra la guerra d'Iraq, en el vaixell de Greenpeace (Rainbow Warrior) i com a reinvindicació del moviment homosexual. També està present en la bandera inca.

Els budistes anomenen Arc de Sant Martí a l'estadi mental previ al nirvana, simbolitzant l'alegria suprema (per la reunió de tots els colors). Per contra, per als japonesos és símbol de mala sort, un presagi, per la similitud de la seva forma amb una serp, animal maleït.

Curiós, no??

Faralai

4 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

Nuria fita

i perquè en català es diu

Enviat per Nuria fita el Dc, 10/10/2007 - 09:36

i perquè en català es diu arc de st martí? que va fer st martí per tenir aquest arc tant mistic i universal? a arenys de munt on st marti es patró, es celebren de manera especial els arcs de st martí???? ostres quants dubtes...

nortel1

Perquè en Català es diu Arc

Enviat per nortel1 el Ds, 19/11/2011 - 14:54

Perquè en Català es diu Arc de Sant Martí?

Faralai

No ho sé atribuir a cap

Enviat per Faralai el Dll, 21/11/2011 - 21:50

No ho sé atribuir a cap sentit etimològic ni de toponímia o antroponímia. Això potser ho sabrà el mestre Josep Moran Ocerrinjauregui. El que sí ens pot ajudar és aquest article de la wikipèdia:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Arc_de_Sant_Mart%C3%AD

nortel1

A!

Enviat per nortel1 el Dm, 22/11/2011 - 22:57

A!, gràcies!