Participació de pa sucat amb oli

La llista arenyautes (i ara també l'espai arenyautes.cat) és un espai on compartim opinions, debats i moltes altres coses. Alguns arenyautes donen poques senyals de vida. Alguns d’ells potser llegeixen poc els apunts dels altres, però segur que n’hi ha que segueixen puntualment qualsevol intervenció. D’altres intervenen de forma més o menys esporàdica i irregular. Alguns apareixen en determinats debats. Altres apareixen gairebé sempre. És el mosaic d’arenyautes que tenim. Res a dir. Tothom hi participa amb la intensitat que vol. Fantàstic.

Per aquest mateix motiu, en qualsevol dels debats o discussions a arenyautes, la veu majoritària no necessàriament és la veu dels arenyencs. Pot ser-ho. Però pot no ser-ho. No podem prendre arenyautes com una mostra representativa dels vilatans.

Això, no obstant, no és impediment per tal que utilitzem aquest espai com una eina molt útil de participació. Diria que en aquest punt hi devem estar d’acord la gran majoria.

Tota aquesta introducció és per situar la meva sorpresa quan aquest matí, en la Tribuna Política del programa El Dominical a Ràdio Arenys, els representants del VIA s’han carregat les enquestes que la web municipal ha anat fent en les darreres setmanes. Primer la del tall de la riera i ara la de la denominació preferida per al Mercat. L’han vingut a qualificar de participació de pa sucat amb oli, encara que no amb aquestes paraules. Crec recordar que el regidor del VIA ha dit que això eren “monsergas”, que en català vindria a ser “romanços”.

Ningú no pretén atorgar a una enquesta via web el rigor d’una consulta popular o d’un treball de camp. Negar-li però el paper i utilitat com a eina de participació és d’una irresponsabilitat que cal interpretar-la bàsicament amb criteris de tacticisme mal entès. Ja sabem que el regidor del VIA ha fet trampa en aquestes enquestes (ell mateix ho ha admès). Ara bé, aquest en tot cas és el seu problema.

Arenyautes com també la web municipal (a través de la bústia o les enquestes) han de continuar sent eines de participació. Carregar-se-les no és la “via”.

Afegeix un comentari nou