ARENYS INNOVA I EL MAPA

Hola hola!!

Buuuf... fa massa temps que no escric res i ja tenia el "mono". Aquests maleïts exàmens finals que em consumeixen tot el temps.

Bé, el motiu d'aquest apunt no és altre cosa que donar la meva humil opinió sobre la presentació a la que ahir vaig assistir d'Arenys Innova. Es van dir moltes coses interessants, va ser una declaració d'intencions per part de la unió de botiguers d'Arenys la qual em va emocionar. Sembla que sí que volen fer quelcom per lluitar contra les grans superficies que se'ls estàn menjant però des del meu punt de vista crec que arriven tard.
Crec que li van dir al projecte CENTRE COMERCIAL A CEL OBERT. Molt bonic el nom però crec que ni de prop s'assembla a un centre comercial. Jo, personalment, no sóc usuari d'apestosos centres comercials però em puc imaginar com funciona la rutina del comprador d'aquest tipus de centres.
1 - Agafa el cotxe
2 - Es mou a la ubicació del respectiu centre
3 - Aparca el cotxe al parking GRATUÏT del centre comercial
4 - Fa les compres que calgui (potser triga en això un parell d'horetes bones)
5 - Torna a agafar el cotxe
6 - Se'n torna cap a casa

Ahir vaig escoltar que la unió de botiguers ha negociat amb l'empresa que té els drets d'explotació del pàrquing del Xifré que donaràn "vales" per mitja hora. Home... jo ho veig totalment insuficient. Sé que aquestes negociacions són complicades però crec que és una cosa important ja que si no n'hi ha pàrquing en una societat malalta per la vagància i "petrolitis" ja poden fer plataformes web per trobar el Centre Comercial a Cel Obert que si no n'hi ha lloc per aparcar, ningú vindrà. La cosa quedarà com fins ara.
Altra tema és el de la crisi. Crec que el President de la Unió de Botiguers de Catalunya va relativitzar l'existència de tal crisi. Que tot són, d'alguna manera, suposicions o interessos partidistes i que d'això no s'ha de parlar. Em sembla injust intentar fer creure això a la gent. Jo no sé si haurà crisi o no n'hi haurà però el que és evident és que els sous cada cop estàn més estancats i els preus cada cop estàn més alts (sí, sí, els dels petits botiguers també). Potser això no és per alarmar-se ja que no és el crack que diuen que vindrà cap al 2009. En el suposit de que aquesta crisi es faci efectiva, es va dir que el compradir aniria als petits comerços a comprar perquè no tindria suficient diners per comprar a centres comercials. Això em sembla una mica ingenu, avuí en dia parlant en termes econòmics cap petit comerç pot competir amb les grans superficies. Ells sempre són més competitius en preus per el tipus de producció que fan. Potser el que fa la crisi és que ens mirem més agafar el cotxe per anar a la gran superficie o no, però un cop allà crec que en crisi o sense ella les grans superficies milloraràn els preus de forma sustancial als petits comerços.

La forma màgica existeix fa temps. Els petits comerços han d'apostar per l'especialització si volen sobreviure. Jo no sóc consumidor ni de grans superficies ni de petits comerços. Però se'ls ha de donar als clients alguna cosa diferenciadora. La competitivitat en preus no pot ser, la mitja hora de pàrquing em sembla ridícul... què es pot fer? Apostar pel que les grans superficies mai faràn: la ètica i la qualitat del producte. Centres Comercials d'arreu es podrien anomenar tranquilament Centres Explotadors de Persones i Animals i vindriem a dir el mateix. El problema avuí en dia es que petits comerços pequen del mateix. Fan treballar persones hores i hores a canvi d'un sou de misèria. Estàn els acomiadaments totalment irregulars, els abusos, ... igual que un centre comercial. Des del punt de vista de la ètica de consum, s'hauria de mirar el consum responsable, aconsellar al client en aquesta direcció. En un consum del que realment necessita i no del consum compulsiu i ilògic. Per altra banda, per exemple les fruiteries i carnisseries haurien de cercar proveidors de productes naturals i ecològics. Em sap molt de greu dir que avuí en dia això no passa. La qualitat del producte de la fruiteria del Caprabo és el mateix que la fruiteria de la cantonada. I, evidentment, un pel més car a la cantonada.
Els botiguers d'arreu ja fa temps que han agafat el rol de víctimes. Són víctimes del sistema capitalista, aquell sistema que tants i tants beneficis els hi van donar abans de la proliferació dels centres comercials. Res és etern i si es vol sobreviure s'ha d'innovar. Canviar els mètodes i les estratègies de negoci. O es canvia o es mor.
L'altre gran tema que m'agradaria parlar és la vessant tecnològica. Està molt "guapo" el mapa i tal però no em puc creure que hagiu utilitzat Google Maps. Em sembla contradictori que us queixeu de les grans empreses que se us volen menjar i utilitzeu un producte de la transnacional i més perillosa empresa del món per publicitar-vos. Serà que no n'hi han sistemes georeferencials lliures? Potser no tan coneguts com Google Maps però són aquest tipus de coses a que em referia amb innovar. Sí que es cert que Google treballa bé però... són els amos i senyors de tota la informació! Una empresa privada. No sé, són punts de vista suposo. Què pasaria si ara Google decideix fer xantatge a Arenys Innova i fer-lo descendir en el seu PageRank perquè ha afegit un anunci que no pertany als seus Ads com els hi va passar a la gent de kriptopolis? Utilitzar serveis d'una empresa que censura informació? No ho sé... ho veig poc ètic. No obstant, des del punt de vista pràctic a quedat molt "xulo". Però com es va dir al torn de preguntes, això no és garantia d'èxit. N'hi han altres mesures prioritàries.

Salut!

6 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

Aufe.

Merci Hector

Enviat per Aufe. el Dv, 18/01/2008 - 09:56

Hola Hector,

Gràcies per l'apunt i l'anàlisi, compartit. Com deixes entreveure encara queda molta feina per fer. L'aparcament es vital, i cal que la UBICA es posi les piles sense fer massa escarafalls per facilitar que la gent faci us del aparcament del Xifré de forma fàcil i -gratuïta- almenys pels seus potencials clients.

En particular voldria saber que en varen pensar els organitzadors i assistents a la reunió sobre la vianalització de la riera d'Arenys, si el consideren un factor important per a la supervivència del sector, o si aquest és encara un tema "intrascendent, a evitar" per les parts interessades, tal com s'ha vist en el passat. Crec fermament que la vianalització es un factor crític, pero em sembla que es una opinió no compartida, potser vaig errat.

Per exemple, fes una volta per Arenys de Mar demà Dissabte dia de mercat, si tens temps i esma. Hi veuras unes aceres atapeïdes de gent, lliutant patèticament per poder avançar en un espai mínim anxovats entre les parades del mercat i les botigues, mentre els cotxes van fent voltes amunt i avall. I imagina't com seria el mateix escenari si la riera fos pels vianants (i les parades), sense cotxes.

Apali una abraçada i fins aviat

Aufe

Rafa Fernandez

per opinar cal conèixer...

Enviat per Rafa Fernandez el Dv, 18/01/2008 - 16:46

Bones, soc en Rafa un dels tècnic responsables de la construcció d'aquest mapa.
En primer lloc no ens coneixem de res i que em titllis o ens titllis de poc ètics és una mica agosarat per part teva.

Desconeix-ho aquestes greus acusacions titllant de ‘mafiosos’ a la gent de google però et puc donar un conjunt de raons que van fer decantar-nos per aquesta solució i no per un altra.

EINA GRATUÏTA: El cost d’utilitzar els recursos que ofereix google maps es 0.

MILLORA CONTINUA: Constantment estan millorant els mapes amb més informació i més detall, a més en algunes poblacions, sobretot grans ciutats d’estat units, estan incorporant les 3 dimensions i les fotografies dels carrers per visualitzar molt millor el mapa, aquí un dia o un altra arrivarà. http://www.googlemaps.es/2007/06/10/el-coche-de-google

NOVES FUNCIONALITATS: Google està constantment aportant noves funcionalitats o recursos i totes les seves eines, evidentment google maps també, se n’estan aprofitant. Exemples de millores que actualment estan funcionant o en desenvolupament:

--> Estan construint un sistema operatiu basat amb linux per mòbils, busca per android en el google. La grandesa d’aquest projecte es que incorporarà tots els serveis de google en aquest sistema operatiu, està clar que google maps també hi és. Però el millor de tot es que els aplicatius que s’estan desenvolupant per aquest sistema operatiu no els està desenvolupant google, sinó tota la comunitat de desenvolupadors del mon gràcies a la API que google ha ofert gratuïtament sota JAVA. http://code.google.com/android/

--> Sistemes de GPS pel cotxe dins del mòbil amb tecnologia google maps http://www.google.es/gmm/index.html

--> API per crear mapes en temps real, totalment lliure, i molt ben documentada i amb una comunitat d’usuaris enorme. http://code.google.com/apis/maps/index.html
Etc.....

Has de tenir en compte que el mapa comercial no és una simple fotografia, més o menys maca, sinó un component viu pel qual es poden fer filtratges i recerques per lo tant necessitàvem una eina que permetés crear mapes en temps real, i l’API de google maps ens ho permet.

Google, encara que creguis el contrari, el que està fet es ajudar enormement a la comunitat de desenvolupador a crear aplicacions que fins ara o eren totalment inaccessibles o extremadament costoses degut a que totes les seves eines (Maps, Search, Calendar, Gmail, Blogger, Docs, etc... pots visitar http://www.google.es/intl/es/options/) ofereixen una API molt ben desenvolupada amb JAVA que permet crear aplicacions de tercers, en aquest cas el mapa comercial d’Arenys, utilitzant total la potència d’aquestes eines, I TOTALMENT GRATUÏT.

Em sap greu l’atac permanent que es fa a l’empresa privada, tal i com va dir el nostre estimat alcalde, el Sr. Ramón Vinyes, si hem d’esperar que tot ho faci l’administració pública vol dir que les coses van molt malament i gràcies a la iniciativa privada molts projectes han tirat endavant, el mapa és un exemple.

Espero que ara puguis tenir una idea més aproximada del per que vam utilitzar aquesta eina i no un altre, segurament existeixen eines tan o més bones que google maps però que compleixin totes les premisses que abans té esmentat no existia en el moment de prendre la decisió cap ni una, d’això fa molts i molts mesos.

alexacero

Bona tarda, sóc Alex Acero,

Enviat per alexacero el Dv, 18/01/2008 - 17:52

Bona tarda,
sóc Alex Acero, un dels autors d'aquesta iniciativa.
Sembla que estem d'acord en algunes coses, en altres no. Respecte a la tria de Google, en Rafa ho ha descrit magistralment. Temps era temps, ens queixàvem del monopoli de Microsoft, avui si algun li esta plantant cara de debò és precisament Google. La filosofia de Google i la seva praxis és completament diferent, lluny de ser codi tancat, és obert, lluny de ser privatiu, és estàndard, connectable amb altres aplicatius del mercat i el seu èxit avui dia no es deu a pràctiques de domini del mercat, sinó a la confiança i suport que li donen milions d'usuaris individuals en el món, confiança guanyada a pols dia a dia.
Respecte al programari lliure, la interficie que envolta el mapa està feta amb programari lliure.
El criteri que ha de ser prioritari és l'eficàcia en la missió que ha de complir, després la eina que utilitzem, no a l'inrevés. Hauria estat fàcil utilitzar una eina propietària nostre, encara que sigui programari lliure, però personalitzada (customitzada) per nosaltres i tenir el poder de ser els amos de la eina o els únics que la poden administrar i cobrar per aquest poder, això són pràctiques monopolístiques reals, que actualment alguns defensors del programari lliure practiquen. No ho hem fet així, perquè preval el criteri d'assolir la màxima difusió.
Entenem que el sector comercial a Arenys està en situació critica i que cal fer accions reals per sortir del túnel, que efectivament no hem /podem dependre exclusivament del "pare" Administració.
Respecte a l'opinió de que els botiguers "Fan treballar persones hores i hores a canvi d'un sou de misèria", és un insult a la intel·ligèn cia d'aquells (molts i molts) que obren un petit negoci a la vila, que han de pagar uns lloguers inassumibles, una paperassa inacabable per poder exercir la seva activitat, treballar 12 hores diàries per donar servei a uns compradors que sovint s'estimen més agafar el cotxe i anar al Mataró Park, 12 hores que sovint resulten mal pagades perque estar 12 hores davant del taulell no significa que facturaràs més diners, això depèn de la gent que entri i dels preus.
La realitat és que massa sovint han de tancar negocis perquè malgrat importants inversions per a l'economia d'aquests autònoms, malgrat el numero d'hores de treball que han d'invertir, malgrat la il·lusió esmerçada, els lloguers són massa elevats, els impostos i altres despeses, i els preus que els proveïdors (majoristes) et marquen, no deixen marge per viure.
Si som incapaços de comprendre que si el comerç acaba desapareixent, esdevindrem un poble-urbanització, que per comprar un litre de llet haurem d'agafar el cotxe i anar als "pudents" centres comercials, caurem de quatre grapes en el monopoli dels centres comercials.
El comerç i les empreses d'Arenys s'ha de posar les "piles" i tirar endavant i els compradors han d'avaluar si accepten el valor afegit que el comerç de proximitat els hi dona, apostar per el comerç de proximitat és apostar per la qualitat de vida, el comerç s'ha d'esforçar en donar el millor servei i els habitants per aparcar tòpics que ja no es corresponen amb la realitat d'avui, ser exigents i estimar alhora els seu comerç de casa.
No es pot criticar tot perquè si.

Respecte a la vianalització de la Riera, Aufe ho ha descrit perfectament, els botiguers estan a favor d'un eixamplament de les voreres i recolzen a l'Ajuntament en l'estudi que s'està portant a terme per el MODEL idoni de vianalització de la Riera, per que un canvi com aquest és I M P R E S C I N D I B L E que es planifiqui acuradament i amb el màxim de consens, després sempre hi hauran crítics ;-), però puc dir-te que des de l'Ajuntament i des de les Associacions s'està treballant per resoldre el repte de fer de la Riera un eix vital, comercial i humà de primer ordre. Si es treballa amb eficàcia i responsabilitat ho aconseguirem. Aquest tema està fonamentalment en mans de les Administracions, per la qual cosa no puc garantir que tot es faci perfecte, però si puc dir-te que des de les Associacions i entitats treballem per que sigui possible, si a més, podem comptar amb la col·laboració directe de gent com tu i com en Aufe, serà més difícil que errem.

Em podria enrotllar molt més ;-) heu tocat un munt de temes, però "lo bueno, si breve ....."

Alex Acero.-

hector

Hola hola! Primer de tot

Enviat per hector el Dv, 18/01/2008 - 20:09

Hola hola!

Primer de tot gràcies per les respostes. Agraeixo l'aportació d'informació tant d'en Rafa com de l'Alex. El meu comentari s'ha pres com un atac i ni molt menys era això. Els que em coneixen saben que respecto qualsevol posició i molt més respectaré un projecte que té tota aquesta feina darrera. Únicament he donat la meva opinió que pot ser errònea però jo no ho veig així. De totes maneres, em disculpo si he ofès algú amb el meu comentari al blog. Però continuo pensant tot el que comentat.
Evidentment que no es pot generalitzar. Potser he comès un error en aquest sentit. Alex, quan parlava de l'explotació humana em referia a certs casos que conec. Alguns a Arenys, alguns fora. I crec que no sóc l'únic. Tothom crec que coneix algú que petits comerços no han tractat bé a alguna persona. Per altra banda, evidentment, que n'hi ha d'altres que sí que ho fan.
Respecte el tema de Google que sembla que us ho heu pres com el central. No és ni molt menys així. Per a mi, és molt més important tota la resta. Què cal fer per convatir les grans superficies? Volem que Arenys es transformi en un Mataró? Què pasaria si ens foten un centre comercial com Mataro Park? Com es pot convatre això? Jo, de veritat, crec que el començament es oferir el que comento a l'apunt. Però parlant de la interficie. Evidentment que crec que Google són uns mafiosos i, al menys, la seva ética es pot possar bastant en dubte. Tots coneixem els casos de censura, alguns els casos de xantatge amb el seu PageRank, però evidentment cadascú és lliure d'utilitzar el que li convingui. Puc estar més o menys d'acord però ho respectaré. Però jo també tinc la llibertat d'opinar. Però no és més que això. La meva simple i humil opinió. De fet, Google no m'agrada perquè em fa por. I, com a persona que sóc, tot el que em fa por no ho vui veure. Tota aquesta informació que té... tots aquests serveis tan ben implementats, ... no n'hi ha res més perillos per a una transnacional que faci les coses ben fetes. Jo veig a Google i penso automàticament en un futur orwelià. Potser m'equivoco, no ho sé... qui sap el que ens depararà el futur? Pero mirant enrera i veient l'evolució del capitalisme i la economia neolliberal... segur que res de bo. Tant de bo m'equivoqui. Es per això que desconfio tant en la iniciativa privada. M'agrada confiar més en les persones. Potser somio despert, no ho sé...

Per acabar, tot i el "mal rotllo" felicitar-vos perquè es nota que es vol lluitar contra Els Apestosos. I això es meritori. Voler repensar la forma de fer.

Salut!

alexacero

Ens agrada la discrepància.....

Enviat per alexacero el Ds, 19/01/2008 - 00:56

Benvolgut Hector:

Les paraules escrites sovint no es llegeixen en el to de veu que varen ser pensades. Personalment no em sento "atacat" i crec que en Rafa tampoc, no hi ha cap atac personal en els teus comentaris, fas una argumentació poc mastegada.

Només m'entristeix l'actitud despectiva cap un col·lectiu que penca, que s'esforça i que s'arrisca, que s'emporta moltes bufetades i torna a apujar la persiana cada dia. Ens cal gent així per aixecar cada dia la porta d'aquest país, no els maltractis ;-)

Quan tu vas néixer, jo ja tenia un ordinador personal, he vist moltes coses en aquesta industria, em sembla que el tarannà de Google ha estat fins ara valent, imaginatiu, innovador i intel·ligent, per arribar a plantar cara al gegant dels gegants, fent el contrari que ells: compartint, fent xarxa i arriscant.

Quan una empresa arriba a les dimensions actuals de Google, les coses poden complicar-se i cometre errors, perfectament possible quan s'arrisca, de com els esmeni dependrà la continuïtat o no de la confiança de la gent.

No podem quedar-nos de braços creuats, mentre el teixit productiu d'Arenys es va apagant dia a dia, veient com diversos negocis pleguen, el jovent ha de marxar a altres viles o ciutats a treballar, la gent gran que hi viu necessita serveis i cada cop és més difícil.
Ho farem amb més encert o menys, però quedar-se quiet per no equivocar-se, no és una opció, al menys per mi.
Per tant, estaré d'acord o no amb tu, però paga la pena haver tingut l'oportunitat de debatre-ho.

Alex Acero.-

Joaquímros

D'acord amb Hector

Enviat per Joaquímros el Dg, 20/01/2008 - 09:07

Hola Hector,

Estic plenament d'acord amb tu, si be jo tampoc soc un entusiasta del grans centres comercials, amb trobo que la majoria de compres una mica importants, les tinc que realitza en els esmentats centres i en moltes ocasions desplaçar-me cap a Mataro, Barcelona i fins i tot Girona, per la manca de comerços adients dins del meu poble.

Els projectes com el d'Arenys de Mar amb el pompós nom CENTRE COMERCIAL A CEL OBERT o com l'anomenin, no es res mes que una vestimenta de focs d'artifici, sense contingut real de projecta, i per tant sense cap mena d'intent de un desenvolupament mitjanament seriós, com tu molt bé dius, crec que ja arriben tard.

En primer lloc, entenc cal tindre present que competir amb les grans centres comercials es una qüestió impossible, altre cosa es promoure iniciatives practiques que dinamitzin de veritat el comerç de la nostre vila, sempre amb la venda de especialitats concretes de productes, pensant envers els potencials clients.

Entenc també que podrien donar una certa facilitat, per realitzar quelcom de les nostres compres dins del poble, i una d'aquestes sens dubte passa, per tindre facilitat d'aparcament a preus mes reduïts, per exemple, mitjançant que els botiguers, es facin càrrec de part del cots del estacionament, assumint al el cost de una hora del mateix.

De totes formes, crec sincerament que no es fera res i tot seguira igual, i veurem l'augment de botigues tancades, com ja es constata ara mateix, que algunes que en plegat, segueixen tancades des de fa bastant temps.

Per altre banda, L'Ajuntament tindria que aportar mes imaginació i ajut, tant els comerciants, com el potencials clients, pensant també, que no tots vivim a la riera, lo que ens suposa moltes vagades, tindre que baixar amb el cotxe, per carregar les compres, sobretot quan aquestes son voluminoses i de un cert pes.

jo@quím