HOMILIA DE L'OFICI DE SANT ZENON.

HOMILIA DE L’OFICI DE SANT ZENON
Mn. Martí Amagat i Matamala
Rector emèrit de la Parròquia de Santa Maria d’Arenys de Mar.
Arenys de Mar, 9 de juliol de 2008 – Festa Major.
. . .
Els meus ulls s’alegren de veure-us i el meu cor està tot content de sentir-se enmig de vosaltres.
Aquest fet és un motiu més per donar gràcies al Sr. Rector, Mn. Joan, per haver-me convidat a fer el sermó de la Festa Major. Tanmateix, aquest sermò serà curt i senzill. Vol ser una mena de ressonància del sermons que vaig predicar-vos, diumenge rere diumenge, durant més de trenta anys.
Presentment, l’Església pateix una crisi tan densa com mai s’havia donat en vint segles: allò que és vell no acaba de morir i allò que és nou no acaba de néixer.
Pel que fa a Catalunya, és pitjor que enlloc; el nostre país és el més descristianitzat del món, en ell l’Església ha entrat en una crisi mortal.
Convençut d’aquesta realitat, i pensant que potser no tindré cap més oportunitat per fer-ho, us dic això:
Passi el que passi, i sigui el que sigui d’aquesta rierada que baixa desfermada capaç d’arrossegar-ho tot cap a l’abisme de la indiferència, no deixeu, no deixem, que res ni ningú ens robi tres coses que són essencials per sentir-se plenament vivent, aquestes:
El sentit del misteri davant la vida.
La bondat del cor i
El record de Jesús.
.
El sentit del misteri davant la vida.
Amb l’expressió El sentit del misteri el que vull dir no és que la vida sigui incomprensible sinó que mai no acabarem de comprendre-la del tot i, per tant, que hem d’anar pels camins d’aquest món posseïts per les ganes d’aprendre i d’escoltar amb actitud de deixeble.
No deixeu que se us ofegui l’esperit ans, al contrari, obriu-li horitzons cada dia més alts , més extensos i més profunds.
No deixeu que se us esllangueixi l’ànima –aquesta aspiració espiritual estergida al nostre ADN com una mena de petja divina- ans, al contrari, obriu-li, cada dia més, les portes i finestres de la llibertat i de l’amor.
.
La bondat del cor.
Vol dir la disposició a estimar els altres una mica més del que mereixen.
Vol dir que cap saviesa ens salvarà si perdem la capacitat de commoure’ns davant la desgràcia d’un altre ser humà.
Vol dir que l’amor als altres és l’única carta que arriba al seu destí.
Quan jo era jovenet admirava molt la gent poderosa, la gent predilecta per l’èxit i la victòria. Quan vaig ser jove, vaig sentir-me atret per la gent sàvia, per aquestes persones que han obert escletxes de llum per penetrar els secrets de la terra. Ara que em trobo en l’últim revolt del camí, en mirar-me per dintre, descobreixo que la meva escala de valors ha canviat, que la meva màxima admiració se l’emporta la gent bondadosa. I que si hagués d’aixecar un monument, abans que fer-ho a l’espasa d’un victoriós o a la ploma d’un savi, ho faria a les cendres d’un cor que ha estimat.
.
El record de Jesús.
Jesús i el seu evangeli és l’herència més preciosa que hem rebut. Jesús és aquella columna de núvol, durant el dia, i de foc, durant la nit que acompanyava el poble jueu en el seu camí cap a la terra promesa. (Èxode 13,21)
Entorn del record de Jesús, el món occidental cristal.litza la seva noció de Déu i el seu ideal d’Humanitat.
En Ell s’entreveu el misteri de la vida i els secrets de la bondat del cor.
Jesús ha estat una inspiració per al món, no deixem que ningú ens el prengui.
Ell és l’únic amic que no falla.
.
Sant Zenon.
Una quarta moneda cal salvar: el record i memòria de Sant Zenon.
Sant Zenon personifica tot això que porto dit; Sant Zenon, la seva vida i la seva mort, proclama el sentit del misteri, la bondat del cor i l’alè d’un futur digne de la humanitat.
Fem que el seu record canti a les nostres benes com hi canta la nostra mar, aquesta deu inesgotable de bellesa, de poesia i de somnis dels arenyencs.

Afegeix un comentari nou