El sous dels càrrecs electes

Aquest matí, en l'espai Tribuna Política del programa El Dominical de Ràdio Arenys, m'han demanat la meva opinió en relació a la proposta que va fer el VIA.M ara fa un parell de setmanes en relació als sous dels càrrecs electes.

La proposta, recollida a la secció de Notícies de la web del VIA.M, té 4 apartats i seria d' aplicació, almenys, als exercicis 2009 i 2010:

1. Reducció dels sous d’alcaldia i del regidor de Territori en un 5%.
2. Reducció dels sous dels sis portaveus dels grups municipals en un 25%.
3. Congelació de les aportacions als grups municipals.
4. Reducció dels sous de la resta de regidors en un 50%.

Amb independència d'on surten els percentatges de reducció (5%, 25% i 50%) i de la "ciència" que el VIA hagi aplicat per obtenir-los, trobo aquesta proposta, i així ho he dit aquest matí, d'altament demagògica. Es pretén treure un rendiment polític aprofitant les dificultats que moltes famílies tenen per arribar a fi de mes (situació que ens diuen que s'agreujarà al 2009) i predisposant-les en contra dels càrrecs electes, especialment dels qui s'hi dediquen en exclusivitat, com donant per fet que estan "sobre retribuïts".

Hi ha algunes dades que hauríem de tenir presents a l'hora d'opinar de forma rigorosa (deixem l'opinió no rigorosa per aquells que n'han fet un esport nacional):

Les organitzacions, siguin públiques o privades, estan exposades al que s'anomenen cicles econòmics. Hi ha èpoques de bonança (de vaques grasses) i èpoques de crisi (de vaques magres). Els ingressos de les organitzacions (també els dels ajuntaments) oscil·len en funció del cicle econòmic.

Sens dubte hem iniciat ja un fase del cicle en el qual les dificultats van guanyant terreny a la prosperitat (en termes genèrics) d'anys passats. Les organitzacions (també els ajuntaments) han de reaccionar i respondre a la nova conjuntura. I per descomptat l' ajuntament d' Arenys de Mar no en pot ser una excepció. Ara bé, què vol dir reaccionar i respondre a la nova conjuntura?

El VIA.M ens diu que l'alcalde i el regidor de Territori i Sostenibilitat, amb dedicació plena i exclusiva a l'ajuntament, han de sacrificar-se a títol individual. Han de posar diners de la seva butxaca (un 5% del seu sou proposa el VIA) per tal d'engreixar les arques municipals. Dit d'una altra manera, la proposta del VIA diu a l'alcalde i al regidor, a vostès que van optar per deixar la seva tasca professional prèvia i dedicar-se plenament a l'ajuntament, els penalitzem per haver-ho fet i per tant, durant els dos propers anys, els donem "un premi" del 5% del seu sou que hauran de pagar cada mes i en efectiu.

Ja que parlem de sous, recordem que l'alcalde actual cobra el mateix que l'alcalde antecessor, és a dir, més de 10.000 euros anuals per sota de la retribució que l' ACM (Associació Catalana de Municipis) recomana per un municipi de la dimensió d' Arenys. Però el més important és que en l'anterior mandat (govern de CiU-PP) del qual l'actual regidor del VIA.M en va formar part hi havia 4 càrrecs de confiança amb les següents retribucions:
Càrrec Àrea Urbanisme: 64.033,62 euros bruts anuals (en aquest mandat, 26.500 euros)

Càrrec Serveis Generals: 54.881,82 euros bruts anuals (en aquest mandat, 26.500 euros)

Càrrec Àrea Comunicació: 30.291,12 euros bruts anuals (en aquest mandat, 26.500 euros)

Secretària Alcaldia: 24.781,95 euros bruts anuals (en aquest mandat, una persona a mitja jornada)

Nota: Podeu trobar la gràfica comparativa al butlletí municipal A Tocar Ratlla núm. 36 de setembre del 2007.

Per tant, l'actitud de l'actual equip de govern, ja des de l'inici del mandat, és d'una notable austeritat, inexistent en l'anterior mandat, quan governava també el regidor del VIA.M.

La resposta que donarà l'actual equip de govern a la situació adversa que ens acompanyarà en els propers temps (es fa difícil precisar-ne la durada) és la de prioritzar les polítiques socials i laborals que estan al nostre abast a través dels serveis que l'ajuntament presta i sobre els quals és competent, en detriment d'altres polítiques de naturalesa més accessòria.

Tant de bo, el debat sobre els pressupostos del 2009 es centri en aquest àmbit i no en el de les propostes demagògiques que cerquen només el titular del dia.

2 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

Esperanceta

ISCA LA DEMAGOGIA DEL GOVERN

Enviat per Esperanceta el Dm, 21/10/2008 - 14:39

ISCA LA DEMAGOGIA DEL GOVERN TRIPARTIT. RESPOSTA AL REGIDOR ERC MARC SOLER I COLOMER.

Una constant d’aquest govern tripartit es que des del 18 de juny de 2007 ni hi ha un escrit o una declaració de membres del govern que no critiquin a CiU i que no s’atribueixin tots els mèrits dels encerts enregistrats a la vila provinents del mandat anterior i que ara es concreten.. El tripartit està obsessionat en desacreditar a CiU, tal vegada perquè no supera el fet que cap dels tres partits del tripartit va guanyar les eleccions ni de lluny i perquè el tripartit te un gran temor a no tornar-les a guanyar el 2011.Una nova demostració de les mitges veritats, difamacions i calumnies del tripartit es pot trobar en l’escrit del regidor d’ERC, Marc Soler i Colomer a Arenyautes amb el títol de “Els Sous dels càrrecs electes”.

-El regidor d’ERC no diu que l’anterior alcalde, Miquel Rubirola, es va autorreduir el seu sou cobrant molt menys que el que cobrava com a tècnic a la Generalitat de Catalunya. Aquest no es el cas de l’alcalde actual ,Ramon Vinyes, que cobra ara més fent d’ Alcalde que el que cobrava com a tècnic en un Ajuntament.

-El regidor d’ERC no diu que en el mandat anterior amb CiU al govern, els regidors d’urbanisme, LLuis Blanchar i Agustí Massuet treballaven una estona al matí i cada divendres tot el matí a més de les reunions de les tardes sense un sou i que , en canvi, el nou regidor d´Urbanisme, Joaquim Ponsarnau cobra un sou significatiu de l’Ajuntament per la seva dedicació “Exclusiva” (sic).

- El regidor d’ERC no diu que el sou del tècnic cap de l´area d’urbanisme era el mateix que cobrava a la Generalitat de Catalunya abans de venir a l’Ajuntament d’Arenys de Mar i que és un professional de reconegut prestigi amb mes de vint-i-cinc anys d'experiència a la professió.

- El regidor d’ERC no diu que el càrrec de cap de serveis generals de l’anterior mandat responia a un dictamen de la Diputació de Barcelona i que el sou aplicat estava per ensota del recomenat per aquella institució.

-El regidor d’ERC no diu que l’Alcalde actual te ara dues secretaries i no només una: una persona funcionaria de l’Ajuntament al matí i una persona de la seva confiança política a la tarda.

-El regidor d’ERC no diu que ara cada partit polític del tripartit te una persona de la seva confiança política que paga l’Ajuntament d’Arenys de Mar i que abans això no existia ni creiem que hagi d’existir.

-El regidor no diu el fet més important: abans els llocs lliurament designats pel govern – i, per tant, no treballadors fixes de l’Ajuntament -els desenvolupaven professionals acreditats en el seu àmbit i ara son persones designades per raó de la seva afiliació política i que han anat a les llistes electorals del PSC, ERC i IC.V. El regidor Marc Soler i Colomer sap perfectament que son diferents els càrrecs de lliure designació dels càrrecs que son de confiança política.

- El regidor d’ERC cita unes dades de sous i persones del setembre del 2007 i sap que ara ja no mes així perquè el tripartit ha augmentat els càrrecs de confiança `política des d’aquella data.

Malgrat tots aquets fets el regidor d’ERC , Marc Soler i Colomer escriu que el tripartit te una actitud marcada per una notable austeritat en relació als sous dels càrrecs politics i dels càrrecs electes, austeritat inexistent en el mandat anterior quan governava CiU.!!! I no cal dir que quin fa demagogia es CiU...

Fins quan abusarà el tripartit de la nostra paciència?

GRUP DE CIU DE L'AJUNTAMENT D'ARENYS DE MAR

Juega a las preguntas de Live Quiz con tus contactos de Messenger ¡Empieza ahora!
¡Haz tu clic solidario y ayuda a África! ¡Puedes empezar ahora!
¿Tienes una conexión rápida y deseas disponer de más características? Prueba la versión completa para obtener vistas previas de los mensajes en tu bandeja de entrada. (También es gratis.)

* © 2008 Microsoft
* Privacidad
* Legal

* Centro de ayuda
* Cuenta
* Comentarios

Marc Soler i Colomer

Mal perdre

Enviat per Marc Soler i Colomer el Dc, 22/10/2008 - 00:37

Bona tarda Joana,

Hauria pogut optar per adreçar-me a tu amb la fórmula alternativa de REGIDORA DE CIU A L’OPOSICIÓ, per analogia al tracte que em dispenses, però com he fet amb l’ Àlex, he decidit utilitzar la forma que utilitzem habitualment, que és la del nom.

Parles de difamacions i calúmnies en el meu escrit. Diria que les hauries d’assenyalar. Ho dic perquè a continuació obres 6 apartats indicant el que jo no he dit. Una cosa que no es diu no pot ser mai una difamació o calúmnia. I el 7è apartat fas referència a unes dades que recullo al meu escrit que són demostrables i per tant no poden ser qualificades de calúmnies o difamació.

Per tant, no és pertinent que faci cap més comentari de la resta de coses que dius, mentre no retiris les teves acusacions no provades d’haver calumniat o difamat.

Mai no m’hauria imaginat aquesta roïnesa a l’hora d’encaixar el fet de no ser a govern.