BONA PASQUA, CRIST HA RESSUSCITAT!

El concepte de SALVACIÓ.
Hi ha qui, quan es qüestiona en sentit religiós el fet de la salvació, et mira fent mitja rialla, o bé et miren per sobre les espatlles i et planten “de què aneu avui”.
El mot SALVAR, segons els diccionaris, vol dir alliberar o preservar algú de la mort o d’un perill greu. Així entenem quan algú es SALVAT de la força de les onades, de ser cremat en un incendi...
.
Al-lèrgia al concepte de SALVACIÓ.
Avui, parlar de la salvació en sentit religiós no és fàcil. En efecte, el concepte de salvació es troba debatut i refusat, davant d’una oposició que raona així: dir que l’home necessita salvació equival a declarar-lo mancat o desvalgut, cosa contraria a l’acabament o a la dignitat pròpia de l’home modern –lliure i emancipat- que, en tot cas, s’ha de salvar ell mateix.
.
Hi ha qui diu amb ironia que Déu ens declarava pecadors i, després, ens volia salvar???.
En realitat, Déu no ens declara pecadors, sinó que hi ha situacions provocades per homes concrets que fan el mal, i fan i han fet sofrir molta gent. Són exemples: la violència contra les persones, la destrucció de la natura, a canvi d’obtenir riqueses per a uns pocs.
El fruit d’aquestes situacions de perdició és la mort de criatures innocents –amb dret a la vida però sense possibilitat de defensa- i la gran injustícia que és tot el negoci que hi ha al darrera de tota guerra.
.
Hi ha a més la mort, com un fet universal i irreparable. Davant d’això, la gent senzilla –com la intel-lectual- s’uneix al clam del filòsof Martin Heidegger: només un déu ens pot salvar.
.
Per això, la Bíblia parla espontàniament de la salvació com a gesta de Déu a favor dels homes.
Hi ha nombrosos Salms en que hom prega, i sospiren per la salvació. Vet aquí el clam repetit del salmista: SALVA’M,SALVA’NS (3,8; 7,2; 69,2; 12,2; 22,22; 54,3; 59,3); SALVA EL TEU POBLE (28,9; 31,27); QUE EL TEU BRAÇ ENS SALVI (60,7; 109,7); VINE A SALVAR-NOS (80,3); SALVA’M ENCARA LA VIDA (71,20; 116,2)...
El salm 12,6 assenyala la bondat i llibertat de Déu per salvar els pobres: Ara mateix m’aixeco si els desvalguts són oprimits i gemeguen els pobres; els salvaré si es burlen d’ells.
.
En el Nou Testament, en el final de Marc (16,16) es llegeix que els qui creuran i seran batejats se salvaran. A l’evangeli de Lluc, l’himne de Zacaries, anuncia el Salvador i la salvació (Lluc 1,67-79).
L’ancià Simeó –també en el seu himne- diu que ja pot morir en pau perquè els seus ulls han vist el Salvador (Lluc 2,30).
El “Magnificat”, l’himne de Maria, és entonat per a celebrar Déu que em salva (Lluc 2,47).
A Lluc 19,9, Jesús mateix diu a Zaqueu: Avui, ha entrat la salvació en aquesta casa . Ha entrat Jesús, el Salvador, i Zaqueu participa de l’amor fratern de Jesús.
A l’evangeli de Joan 4,42 hi trobem quan els habitants de Samaria li diuen a la dona samaritana que ja no depenen del que ella els diu: nosaltres mateixos l’hem sentit i sabem que aquest és realment el Salvador del món..
Sant Pau, a les seves cartes apostòliques hi trobem repetidament: L’Evangeli és poder de Déu per salvar tots els qui creuen. L’Evangeli de Jesús és força de Déu que salva.
.
bntcoll@yahoo.es

2 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

Pitxot

Em sembla que t'hi falta una H

Enviat per Pitxot el Dg, 12/04/2009 - 01:13

No creus que t'hi falta una H al títol????

benett

CRIST, títol bíblic donat

Enviat per benett el Dg, 12/04/2009 - 23:31

CRIST, títol bíblic donat a Jesús de Natzaret, en tant que persona en qui s’acompliren les promeses de Déu a l’Antic Testament. Provinent del grec Christós, “ungit”, en llatí, Christus, és la traducció de l’hebreu “mäšïah Messies. GEC