Democràcia abans que disciplina de partit

No fa pas tant, amb motiu de la intenció del lehendakari Ibarretxe de convocar un referèndum d’autodeterminació a Euskadi, era habitual escoltar (també de qualificades veus del socialisme espanyol) que “en absència de violència, qualsevol idea és legítima” i per tant, la ciutadania bé pot debatre-la i posicionar-se en relació a ella.

No fa pas tant, “la por a les urnes” era monopoli de dictadors, feixistes i altres espècimens totalitaris.

No fa pas tant, també els socialistes reclamaven el dret de la ciutadania a l’ exercici de la democràcia a través de les urnes.

No fas pas tant, (si més no fa cinc minuts encara hi era), a la secció Presentació de la web dels socialistes s’hi podia llegir aquest paràgraf:

  • “… cal actualitzar el socialisme democràtic donant un sentit nou als nostres valors.

    En primer lloc, la llibertat. Reivindiquem un concepte de llibertat lligat a la responsabilitat cívica i al compromís amb la societat. Una llibertat indestriable del compromís amb la democràcia. Una democràcia basada en la utilització d'instruments col·lectius útils i eficaços per als canvis socials i polítics.”

O sia, no fa pas tant un dels valors més preuats dels socialistes era el seu compromís amb la democràcia i en els seus instruments col·lectius per forçar canvis socials i polítics.

Sincerament, als socialistes no se’ls demana que defensin la independència dels Països Catalans. La seva posició en aquest sentit és per tots coneguda. I tan legítima com la que defensem els sobiranistes. Per tant, el que caldria esperar dels socialistes és que quan es decideix debatre sobre aquesta idea, facin pedagogia del seu “no”. No dubto que tindran arguments per defensar la seva posició (una altra cosa, és que siguin convincents) però no s’entèn d’un demòcrata la posició apriorista de negar el debat. Quina és la por?

No fa pas tant, quedaven encara alguns socialistes disposats a continuar sent demòcrates. L’ alcalde de Santa Coloma de Farners (del PSC) sembla disposat a ser un demòcrata “indisciplinat” (veure notícia) . Des d’aquestes ratlles li faig costat i l’animo a mantenir-se demòcrata abans que “socialista disciplinat”.

I també animo el PSC d’ Arenys de Mar a no tenir por davant la probable petició per tal que consultem a la ciutadania sobre el fet que Catalunya esdevingui un estat lliure en el marc de la UE. Dels seus quatre regidors, almenys un ho té clar atès que és càrrec electe adherit a la plataforma Decidim.cat. Esperem que arribat el moment, estiguin amb l’alcalde de Santa Coloma de Farners i els demòcrates.

Afegeix un comentari nou