Munyint cabres

Un jove emprenedor d'Arenys de Munt s'embranca en plena crisi a muntar una granja amb 250 cabres

Cabres i bocs de Múrcia. En els últims quatre mesos han anat arribant per grups les 250 cabres de la mateixa explotació de Múrcia i els nou mascles, com el de la imatge. La granja es dedicarà inicialment a la venda de llet i de carn de cabrit.

No ha fet mai de pastor, ni de ramader. Amb 23 anys, Ferran Altés s'ha atipat de ferrar cavalls, que era la seva feina des que va deixar els estudis. Ha fet un cop de cap i en plena crisi econòmica s'ha decidit a muntar la seva pròpia empresa. L'únic que tenia clar des de feia més d'un any és que volia fer alguna cosa amb l'explotació familiar de can Xicoy, d'Arenys de Munt, que quedava abandonada. En aquesta finca de camí cap a Sant Iscle de Vallalta, el seu avi hi havia tingut una granja de conills. Tot i el salt generacional, aviat hi tornarà a haver activitat agrícola. De moment s'hi estan fent les obres per construir el que serà la sala de munyir de les 250 cabres que tindrà a la granja. Si les coses li surten bé, podrà començar a treballar aquest juliol amb les primeres quaranta mares.

Per iniciar el negoci, abans va visitar altres explotacions semblants. «Vaig tenir clar que de l'engreix i prou no es pot viure, i que la llet de cabra té més marge al mercat», explica. Més endavant, si les coses funcionen, no descarta que puguin fer la transformació de la llet i elaborar formatges, però ara per començar seria massa. En aquesta nova aventura, Altés té el suport de la seva mare, a més de dos treballadors que l'ajudaran a portar la finca. «No és fàcil començar; si no tens un coixí no es pot fer, perquè la inversió inicial és important», reconeix. A més, no ha trobat el camí fàcil, amb els tràmits administratius. «Et sens sol i abandonat. Veus com res que vingui del camp interessa. Segur que hi ha gent emprenedora però que es desanima davant de tanta burocràcia», diu. Ara ja no hi vol ni pensar, en tot el que li ha costat. Se'l veu satisfet de la feina feta. Tant que no va tenir cap problema a participar en unes jornades sobre el sector primari que s'han fet a Arenys de Munt. Al costat de representants del món agrícola, com ara el delegat comarcal d'Unió de Pagesos, Pep Riera, va quedar clar que els productes de proximitat són de qualitat i han de fer-se valer per poder competir amb la forta competència de tot el que arriba de fora, en grans quantitats i a preus rebentats.

Per a sorpresa de molts, aquesta xerrada, quan el futur de la pagesia i el camp es posa en dubte, va despertar força interès, amb l'assistència d'una trentena de persones. La regidora de Promoció Local, Maribel Mozas, defensa que les jornades que s'han anat fent per sectors econòmics poden donar un cop de mà a més d'un en un moment en què les coses no són fàcils ni segures per a ningú. A més, davant l'exemple d'aquest jove emprenedor, es va mostrar orgullosa i encantada de poder-ne parlar i posar-lo d'exemple allà on faci falta.

En un municipi on els conreus que queden pengen de les muntanyes que l'envolten, s'ha de preservar com sigui el percentatge de sòl agrícola. Molts d'aquests terrenys que s'havien abandonat, ara s'han recuperat per dedicar-los al cultiu de la cirera d'en Roca, que a Arenys de Munt es defensa com un bé local, molt preuat. Un producte de qualitat i proximitat encara que sigui de curta durada, al juny.

(Publicat a El PUNT, 4 de maig del 2010)

Afegeix un comentari nou