El macip dins l'almorratxa
Enviat per @elenaferranr el
Volen que la tradició arenyenca de ruixar per Sant Roc amb aigua perfumada sigui d'interès nacional
Almorratxa de disseny. La inventiva i destresa del vidrier Eduard Garotí, que té patentats objectes com decantadors de vi incorporats a les ampolles, ha permès soldar a dins l'almorratxa un macip de vidre. La idea és d'un dels macips, Aitor Sampere, al fons de la imatge.
«Visca sant Roc gloriós!» Amb aquest crit, els macips recorren els carrers d'Arenys de Mar cada 16 d'agost per ruixar tothom que es troben pel mig amb aigua perfumada. Així es manté viu el vot de vila pel qual els arenyencs agraeixen a aquest sant que els alliberés d'una epidèmia de pesta el 1607. Això és el que diu la llegenda, però els macips mantenen que ja hi ha documents que demostren que a finals del segle XVI ja existia una confraria de l'entitat. Per això ara volen esbrinar els orígens amb un estudi històric i recuperar elements que s'havien perdut de la festa com la ruixada a les autoritats quan van a l'ofici, que ja van fer l'estiu passat, o la cantada dels Goigs.
Des del patronat també s'està promovent la inclusió del Vot de Vila de Sant Roc en el Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya, a càrrec del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. Aquest és un primer pas per a una posterior declaració de festa tradicional d'interès nacional o cultural. Els macips, guarnits amb faixa vermella, picarols a les cames i espardenyes de veta són els encarregats de remullar sacsejant a l'aire les almorratxes, el recipient de vidre de quatre brocs, per on brolla l'aigua prodigiosa que segons la tradició purificarà de tot mal a qui quedi remullat.
Per mantenir la tradició s'han hagut d'espavilar per restaurar les almorratxes malmeses amb tantes anades i vingudes. Aquest és un objecte que com explica un dels membres del patronat, Aitor Sampere, ha caigut en desús. «Antigament era l'ambientador a les cases, però ara ja és un objecte de decoració», explica. Pensant en aquesta nova utilitat han encarregat a un vidrier de Cabrera de Mar que faci la primera almorratxa dels macips com a objecte de regal i que ja es pot trobar en alguns establiments del poble.
El vidrier que les ha fet, Eduard Garotí, confessa que és una peça delicada i que soldar els brocs i el peu porta més d'una hora de feina. S'ha fet amb un tipus de vidre, el mateix usat pel material de laboratori, que és més resistent i aguanta els canvis de temperatura. L'originalitat d'aquesta almorratxa és que porta un macip de vidre incorporat a l'interior. Un disseny d'Aitor Sampere en veure alguns dels treballs del mestre artesà. Els macips han aprofitat l'ocasió per renovar l'instrumental. Li han encarregat almorratxes noves per sortir per Sant Roc. Com explica Sampere, feia temps que buscaven de fer-les més lleugeres per poder-les manegar millor. No només n'han comprat de noves sinó que han pogut restaurar algunes de les trenta almorratxes que ja tenia el patronat. Una feina que està fent la professora de la Universitat de Barcelona Núria Flos, que ha accedit a treballar amb els alumnes a les classes, per reconstruir amb una mena de resina els brocs per on s'acostumen a trencar les almorratxes.
Amb les almorratxes noves de trinca i les que estaran restaurades, els macips tenen l'èxit assegurat. El proper Sant Roc l'aigua anirà a raig.
(Publicat a El PUNT, 27 d'abril del 2010)