L'alambí del Calisay (i Flors i Titelles)

L'enjardinament d'una rotonda genera polèmica a Arenys de Mar coincidint amb els actes de Flors i Titelles, en què s'engalanen patis particulars i espais públics i s'hi fan espectacles

Una mica més amunt de l'antiga fàbrica del Calisay, a la riera d'Arenys de Mar, hi ha una rotonda d'aquelles que semblen de broma. Per dignificar-la i coincidint amb el cap de setmana en què el poble s'omple de flors, han corregut a enjardinar-la. No només això, sinó que per fer-la més visible, d'això no hi ha dubte, s'hi ha col·locat un alambí de coure dels que es feien servir per destil·lar els alcohols del Calisay. A primera vista el que sembla una escultura metàl·lica no ha passat desapercebut als ulls dels vianants que ja estan acostumats a veure alambins però a l'interior del Calisay. El recipient de coure que de moment llueix al mig de la rotonda té, però, als ulls d'alguns els dies comptats. El valor històric i també de l'aram pot ser per a més d'un el reclam per mirar d'endur-se la peça. Tot i que està ben collada a un bloc de ciment, ja caldrà que es faci guàrdia en plena riera per no haver de donar la raó a aquests veïns tan desconfiats dels qui circulen per la riera.

A les especulacions s'hi han de sumar les crítiques dels grups polítics que en el ple de dimecres es van esplaiar a gust. Van criticar la perillositat del recipient enmig de la rotonda i la despesa que representa tot plegat en plena crisi. La regidora responsable, Annabel Moreno, va respondre assegurant que només es vol rememorar la producció de Calisay aprofitant que aquest alambí no es feia servir. Com en altres poblacions que ella mateixa va esmentar, com ara Malgrat de Mar, s'hi poden veure objectes al mig de les rotondes. I segur que en trobaríem d'altres de municipis, com ara la barca de pescador que tenen a l'entrada de Cabrera o a gran escala la Laia l'Arquera de Mataró, on tot i la grandària al principi també s'hi va enfilar algun cotxe despistat.

Amb la rotonda ben florida, i la polèmica al marge, començarà aquest cap de setmana una altra edició de Flors i Titelles, una combinació que des de fa uns anys ha agradat als arenyencs, que ja disposaven d'una mostra de titelles però que han sabut innovar amb l'exposició floral. Els espectacles es fan envoltats del verd i els colors que les floristeries participants s'encarreguen de triar després que la regidoria de Cultura hagi assignat a cada decorador l'espai i una dotació econòmica. Per als habituals a la cita, aquest any, com a novetat, es podrà accedir a la tomba de l'indià Josep Xifré, que està tancada al públic habitualment i que està situada al mateix edifici que porta el seu nom.

La ruta que es proposa cada any és diferent i l'Ajuntament fa una crida als veïns perquè participin, posant flors als balcons, per fer més lluïda la festa. Els veïns del carrer de l'Església, un dels pocs que s'han reurbanitzat a un sol nivell per donar preferència als vianants, s'hi abocaran omplint-lo de flors.

Les exposicions d'orquídies a l'interior del Calisay són un dels grans atractius, i es calcula que l'any passat hi van passar fins a 15.000 persones. Una vistositat a l'interior del Calisay que deixarà en ridícul, ara per ara, les quatre plantes aromàtiques que s'han plantat a l'entorn de l'alambí. L'avantatge és que, mentre que les orquídies només lluiran el cap de setmana, la vegetació que ha posat la brigada municipal quedarà permanentment i, si tot va bé, les plantes hi creixeran per omplir-ho tot l'any vinent.

Afegeix un comentari nou