Melmelada de maduixa
Enviat per @oriolferran el
Avui hem fet melmelada de la maduixa. L'avia Carme, ja havia fet la feina prèvia de netejar-les i deixar-les macerant amb sucre. Ho teníem tot apunt i només ens ha calgut encendre el foc i en uns minuts la cuina i tota la casa s'ha omplert d'una flaire dolça i penetrant. Mentre l'olla agafava el bull hem repassat el procés, tant el que ja s'havia fet com el que teníem per davant. Anem a pams!
Ingredients:
4 quilos de maduixes (ecològiques, de Palafolls)
2 quilos de sucre (blanc i refinat)
1 llimona grossa (o dues de petites)
Elaboració:
Les maduixes netes i esbandides i cobertes pel sucre es deixen reposar en una olla entre 12 i 24 hores. El sucre desapareixerà amb l'aigua que deixin les maduixes. L'olla que sigui d'acer inoxidable, res d'alumini i tampoc cal fer-ho amb una de pedra (l'avia diu que "les de terrissa ja no són com les d'abans que mai s'enganxaven").
Posar l'olla destapada al foc fins a fer-li arrencar el bull i deixar-la amb un foc alegre durant una bona mitja hora. Quan arrenqui el bull farà una escuma, que la provoca el sucre ("els refinats" diu l'avia). Podeu retirar-ne la primera amb una escumadora. Passada la mitja hora aturem el foc i la deixem refredar.
Agafem el "pimer" (batedora de braç, segons la Viquipèdia) i trinxem totes les maduixes, que ja han quedat ben estovades amb l'estona al foc. I ara bé quan el maten...
Tornem a posar-la al foc, per tornar-li a fer arrencar el bull. Ara caldrà decidir si la textura que hem aconseguit és la correcte i la deixarem bullir i anar evaporant l'aigua fins que la trobem. I quina és la textura bona?
Es suca la cullera a la melmelada i se'n llença una gota damunt d'un plat. Si fa un esquitx encara li cal una estona de foc. Si queda presa, com una gota compacta ("com una perla" diu l'avia) ja és prou melosa i per tant ja ha tret tota l'aigua sobrat. Podem apagar el foc i deixar-la reposar.
Un cop freda la posarem als pots. Com que el consum serà pels propers mesos, no cal complicar-nos en fer grans conserves al buit, i n'hi haurà prou en mantenir-la tancada a la nevera.
A veure si us animeu! i ens ho expliqueu!
Comentaris
volem més fotos
Enviat per esteve el Dll, 21/06/2010 - 10:17
Ei, podríes posar alguna foto amb la melmalada sobre la torrada i dins d'un pot?
se'm fa la boca aigua...
esteve
I la llimona grossa?
Enviat per @elenaferranr el Dij, 24/06/2010 - 11:43
que en faràs? és un talismà?
:-)
Sucre integral
Enviat per Mariarosa el Dc, 06/10/2010 - 09:38
Oriol, això té una pinta excelent! Ho probaré de fer amb sucre integral de canya. Ja us explicaré com queda.
La llimona un desinfectant
Enviat per @oriolferran el Dg, 29/05/2011 - 19:01
Hola,
va quedar la cosa penjada de la llimona. L'Elena ho va veure i fa uns dies en Rafa m'ho va comentar.
El suc de la llimona li vàrem tirar al damunt del sucre quan varem preparar-ho per macerar. També en ajuda a crear aquella mena d'almivar que es farà amb el macerat però sobretot si posa per l'aspecte desinfectant. El sucre es l'element conservant però a totes les melmelades és bo (la mare ho diu) posar-hi un punt de llimona que, apart que li aporta un punt àcid de contrast també ajuda a matar bitxos. En el cas de les maduixes encara és més recomanable perquè no separem la pell i posem la fruita sencera, i malgrat que les hem esbandit sempre se'ns hi pot barrejar alguna impuresa.
Tema tancat. Rafa, ja diràs com va quedar.
Oriol