Macips a domicili

Les colles de joves d'Arenys de Mar que surten per Sant Roc per purificar la població amb aigua i colònia rebran a través d'internet les peticions dels veïns per arribar així al màxim de cases

Els macips no donen a l'abast. Per molt que s'organitzin cada any hi ha algú que els recrimina que per casa seva no hi van passar. I això per a alguns pot ser greu si es té en compte que com diu la tradició aquesta aigua perfumada purifica per la resta de l'any. Així es manté viu el vot de vila pel qual els arenyencs agraeixen a Sant Roc que els alliberés d'una epidèmia de pesta al segle XVI. I per aquest motiu cada 16 d'agost, com a mostra d'agraïment al sant, les colles de joves s'escampen per ruixar tothom. Molts sense manies no dubten a entrar a les cases per deixar-ho ben pur. Per això hi ha veïns que ja s'esperen al portal de casa perquè els mullin a fora i evitar que els deixin el menjador de casa fet un bassal.

Aquest any la novetat és que els veïns poden demanar a través de la web del Patronat www.votdevila.cat que vinguin a casa seva. “Així les colles ens podrem organitzar amb més temps i millor per arribar al màxim possible de cases. És clar que no podem arribar a tot el poble i les urbanitzacions”, explica des del patronat Bernat Salvanyà. Per escampar-se pels carrers, les colles han anat creixent i els darrers anys s'hi han incorporat també noies, que abans només feien de captadores, encarregades de recollir els donatius dels veïns. Ara els uns i els altres s'encarreguen de ruixar tothom i són els més petits els que s'enduen el que es recull. Com cada estiu abans de la diada hi ha una crida per a qui es vulgui estrenar com a macip i aquest any la resposta ha estat un èxit. Segons explica Salvanyà, un 40% dels que participaran de la festa ho faran per primer cop. Aquest cap de setmana es tancaran les inscripcions per als macips més petits, als quals els seus tutors hauran d'autoritzar que puguin acompanyar les colles en tot el recorregut. Ja fa uns anys que s'ha avançat l'edat per entrar a fer de macip o macipa, dels dotze anys i fins els divuit.

Les colles estrenaran per aquest Sant Roc moltes de les almorratxes, el recipient de vidre amb quatre brocs per on surt l'aigua. Per Sant Jordi en van fer una de decorativa per vendre i fer més diners. El patronat ha invertit així bona part del pressupost a renovar material i deixarà per l'any vinent el nou vestuari.

Els macips volen donar a conèixer per a qui encara no ho sàpiga per què surten per la diada, que s'ha convertit en la festa major petita. Per primer cop es farà una ambientació conjuntament amb els Amics del Patrimoni Cultural d'Arenys de Mar per escenificar el que podria ser l'Arenys que va patir l'epidèmia de pesta. Serà a la nit i pels carrers del centre històric. Salvanyà explica que es mirarà de representar amb malalts i metges l'escena de com deuria ser el contagi i la curació d'aquella malaltia entre la població de l'època. El títol de l'espectacle és clar: La pesta arriba a Santa Maria d'Arenys.

Afegeix un comentari nou